søndag den 28. februar 2010

Nu er det ganske vist....

Jeg har set det er forår. Nemlig. I haven står planter på spring for at komme frem af jorden.


















Vintergækkerne er næsten fremme, men andre står også i kø.
Hyacinter, de røde juleroser o.s.v















Godt nok er sneen ikke væk alle steder, men der hvor den er, er der forår på vej. I dag var solen også fremme og man fornemmede endnu kraftigere foråret. Vores lille fuglekonge har meget travlt. Det er svært at fange den med kameraet. Men det lykkedes. Den er så sød, en lille mus med vinger?
I går var vi på Louisiana og se udstillingen Farver i kunsten. Utrolig smukke billeder af mange forskellige kunstner. Især Emil Noldes billeder var smukke. Området omkring museet er også smukt, med de store gamle træer i parken og den smukke udsigt til havet fra alle vinduer i museet. Deres cafe er også et besøg værd. Og i går måtte vi kæmpe om pladserne, ingen borde var ledige mere en 30 sekunder.
Hjemturen gik via Strandvejen som jo er en vej med en af Danmarks smukkeste udsigter. Vi kom forbi 3 museer på vejen. Nivaagaards malerisamling, Mikkelborg og Ordrupgård . Sidstnævnte er jo nok det mest kendt og pt udstiller de netop Emil Nolde. Men de to andre virkede også spændende, Nivaagaard har ihvertilfældet en udsigt der matcher Louisianas. Om udstillingerne også er spændende ved jeg faktisk ikke, iflg deres hjemmeside udstiller de Italiensk og nordeuropæisk renæssance og danske guldalder malere.
Det kunne nok være et besøg værd, på et eller andet tidspunkt.

fredag den 26. februar 2010

Nu synger solsorten

Det var en stor overraskelse da jeg i morges blev vækket af 2 solsorte der sang. Det har jeg ikke hørt siden engang i efteråret. Og hvor lød det bare smukt. Jeg troede lige et øjeblik, at jeg ville se en grøn og frodig have, med blomster i fuld flor og en smuk solskins morgen. Ja det var før jeg trak rullegardinet op. For haven var stadig fyldt med sne og det var meget gråt i vejret. Men lige et kort øjeblik så jeg et andet scenarie for mig!

torsdag den 25. februar 2010

Fitness bold

Her i februar har vi haft besøg af en sjældent trækfugl. En vindrossel, ja rettere 3 vindrosler. De er lige en smule mindre end sjaggeren, men utrolig smukke og "velklædte", med en hvid streg over øjet og orange bryst ved vingerne.
Sjaggeren er også smuk, vindroslen er bare noget smukkere.
Ellers går tiden med at gå på arbejde, i næste uge skal jeg lige op og prøve fuldtid igen. Gik jo ellers ned i tid pga min diskusprolaps, men det går bedre, dog er jeg ikke helt "fit for fight" endnu. Efter påske er det planen at jeg er permanent på fuldtid. Der er lidt tid endnu.
Har erhvervet mig en fitness bold, som min fysioterapeut anbefalede. Den er jeg glad for og bruger den nu i stedet for computerstolen. Jeg kan faktisk sidde og lave øvelser på den samtidigt med at jeg arbejder foran computeren. Herligt.
Jeg bruger meget tid foran computerne når jeg skal forberede min undervisning. Ofte glemmer jeg tid og sted, fordi jeg meget nemt bliver grebet af et eller andet spændende jeg lige skal undersøge. Eleverne er næsten altid meget glade for mine "undersøgelser" . Unge mennesker er modtagelig overfor utrolig mange ting, hvis blot man præsentere det på den rette måde. Jeg er jo helt vild med mine fag og går højt op i at eleverne får en stor faglig ballast som de forhåbentlig kan bruge senere i livet. Man kan vist godt sige at jeg elsker mit job.
Så ja jeg glæder mig til at komme på fuldtid igen, der er så mange spændende ting jeg skal prøve med den klasse, jeg har måtte undvære.

onsdag den 17. februar 2010

En tur hinsidans

Vi er netop hjemkommen fra en tur i det skånske. Denne gang gik turen til Skanör og overnatning på deres gæstgiveri. Der er bare et eller andet ved svenskerne, deres natur, mad og deres service niveau. Vi danskere når dem ikke til sokkeholderne.
Skanör er et rigtig sommersted og de fleste butikker har kun åbent om sommeren. Så der var ikke meget liv i centrum. Men vi kom der nu primært for at se fugletræk og få noget lækkert skånsk mad.
Førstnævnte var det desværre ikke det bedste vejr til. Men vi fik da set rød glente (som man blot skal over broen for at se), en falk (den var lidt langt væk, så hvilken falk det var kunne ikke rigtig bestemmes), en større rovfugl (kunne havde været en ørn!!),  troldænder, knopsvaner og stor skallesluger. Sidstnævnte kan man se på Mogens flotte hjemmeside. Ja og ikke at forglemme en meget stor mængde af grågæs, taffelænder og canadagæs.
De fleste fugle fik vi set i Skanör havn og vi måtte rende rundt i meter høj sne for at komme bare lidt tæt på. Samtidigt blæste det en del og så sneede det selvfølgelig også. Så vi var noget gennem frossen da vi nået Gæstgiveriet. En kop kaffe var de eneste der stod mellem os og forfrysninger!!

 Middagen om aftenen stod på en 7 retters smage menu, med alt godt fra det skånske køkken og primært økologiske varer hentet i omegnen. Jeg syntes det virker som en sund og bæredygtig filosofi. De 7 retter var generelt uhyre velsmagende og heldigvis var portionerne ikke så store. Ellers havde det vist også være umuligt at spise 7 retter. Men det var som sagt en smage menu, så vi smagte lidt af hvert. Det tager selvfølgelig sin tid at spise så mange retter, cirka 4 timer. Så efterfølgende gik vi i seng og læste i cirka 10 minutter og så faldt vi begge i en dyb søvn.
Vel udhvilet, bød morgenen på hjemmebagte boller, kun til os. Vi var rent faktisk de eneste der overnattede på Gæstgiveriet og det er vel knapt højsæson i februar. Tænk at man vælger at holde hotellet åbent for 2 overnattende gæster. Vi har prøvet det før, når vi vælger Skåne i vinterferien. Det er virkelig en sløj periode for branchen. MEN niveauet opretholdes og morgenmaden var rigtigt dejlig.
Vejen hjem gik over snebeklædte landeveje. De var umulige at holde rene, p.g.a snefygning fra markerne.










Før turen gik hjem over broen tog vi selvfølgelig forbi Svågerstorp hvor Plantagen ligger. Planter kan man aldrig få nok af og så har de selvfølgelig en masse godt fuglefoder. Det skal jo snart være snevejr igen, så foderbræt "Hus og have", må holde ekstra åbent for at holde liv i de søde små fugle.
De sidste par dage har vi forresten haft besøg af par vindrosler og nogle halemejser. Dem ser vi ikke så tit.
Men, her på matriklen er vi klar til en ny omgang sne, som efter sigende skulle komme torsdag. Men DMI glemte helt at oplyse at tirsdag også var en snevejrsdag. De er gode til at forudsige vejret, men den med sneen kunne de måske godt havde oplyst om, ved blot at kigge ud af vinduet?

søndag den 14. februar 2010

Sådan skal det gøres!

I går var vi i det nye skuespillerhus for at se Holbergs Ulysses von Ithacia. Det var ganske underholdende, der var en del hentydninger til nutiden og dets politik. Jeg er vild med Holberg, specielt hans humor. Syntes det er imponerende at man i 1700 tallet kunne skrive komedier der syntes stadig at passe på samfundet den dag i dag.
Stykket blev spillet i portscenen, en lille intimscene med elendige stole. Jeg syntes godt nok det er urimeligt at betale 250kr for at sidde på klapstole som står meget tæt. Jeg havde heldigvis min kilepude med.
MEN jeg er bare vild med skuespilhuset. Det er bare flot og selv om det var tusmørkt da vi ankom til teateret nåede jeg lige at tage to fotos med mobilen. Det første man får øje på når man går mod teateret (af en promenade af egetræs planker) er operaen på den modsatte side af havnen. Det er tydeligt at se, at taget er helt forkert på den bygning, medens selve den runde bygningen under oser af elegance. Operaen er helt klart smukkest indefra.
Men tilbage til skuespilhuset. Facaden er helt i glas og det giver en meget luftig fornemmelse, samtidigt med at man kan se hele havnen både fra terasen med også inde fra foyeren.
I går var det næste helt vindstille og området var så magisk i tusmørket og en fantastisk stilhed.
Jeg glæder mig allerede til at besøge stedet igen til sommer. De har en cafe som jeg tror man kan sidde på i timevis og blot kigge ud over havnens vand.
Indenfor var teateret også rigtig smukt. En del var holdt i sort og rødt, vovede, men det så godt ud. Fra loftet hang diode belysning som en stjernehimmel. Igen let, luftigt og uhyre smukt. Selve indgangspartiet var stort og rummeligt, med stole placeret således at man kunne nyde den fantastiske udsigt. Portscenen var dog ikke noget at råbe hurra for. Tilskuerpladserne var bygget op på et stålstativ og adgangsforholdene var elendige. Unummererede pladser og døre der først blev åbnet 5 minutter før stykkets start, gjorde det noget kaotisk at finde en plads.
Men efter stykket glemte vi alt om vores klager. Så så vi kun havnen ligge badet i stilhed, med frossent vand og skæret fra belysningen ved operaen. SMUKT!

fredag den 12. februar 2010

Tante T

Jeg har skrevet om Tante T flere gang her på bloggen. Men den fortjener altså også så megen omtale som muligt.
Jeg mødtes med en gammel kollega i går eftermiddags og selvfølgelig skulle vi på Tanten. Vi havde bestilt bord, ellers kunne det jo være at vi ikke fik plads, så eftertragtet er salonen.
Te salonen ligger i Viktoriagade, om hjørnet fra Vesterbrogade. I 2008 blev den kåret til byen bedste te salon, og noget af den charme består i at møblementet er meget gammeldags. Der er indrettet lidt som de gamle klunkehjem og man føler sig bare rigtig godt tilpas. Her er ikke stilrent og minimalistisk. Her er røde plys lænestole, mahogni borde, velour sofaer, kniplingsduge på bordene og gamle malerier på væggene. Og så er her selvfølgelig te i lange baner. Det tager altid lang tid at bestille, man skal jo lige se hvilke tesorter de har. Vi har dog efterhånden lært at det er nemmest at ekspedienten anbefaler en sort. Det plejer at ende lykkeligt. Og så er der hjemmebagte boller med ost og marmelade. Uhm, kan jeg bare sige.
Min gamle kollega og jeg mødes engang hver 2-3 måned og ordner verdens situationen. Det er vi rigtig gode til og vi gør det bedst når vi spiser hjemmebagte boller og drikker lækker te til.
I dag starter min vinterferie, herligt. Ferie er måske så meget sagt, jeg har en lille arbejdspukkel der skal laves inden uge 8, men 2-3 dages ferie bliver det nok til.
Planen er at vi tager et smut til Sverige og ser på ørne og overnatter i nærheden. De har jo nogle fantastiske overnatningssteder i det skånske. Og så er det spændende udstillinger på Ordrupgård og Louisiana.  Om nogle timer vil jeg ønske mine kollegaer god vinterferie og så venter weekenden.

søndag den 7. februar 2010

Besøg i Valby

 
I går var vi et smut i Valby. Vi boede der før vi købte hus og var rigtige glade for området. Meget har ændret sig siden vi flyttet, noget til det bedre, andet ikke. Jeg er ikke helt vild med indkøbscenteret Spinderiet. Det passer ikke rigtigt ind i det gamle Valbycentrum, er alt for bombastisk og usmukt.Navnet stammer fra nogle gamle fabriksbygninger der husede et bomulds spinderi. Bygningerne var ganske smukke og jeg glædede mig over at man ville istandsætte dem. Men desværre rev de det meste ned og bibeholdt kun meget lidt. Resten ligner de sædvanlige kontorbygninger man ser andre steder. Ikke den arkitektonisk perle det kunne havde været.
Men jeg er rigtig vild med en lille smuk bygning tæt ved stationen som er blevet istandsat og huser Egelykke økologiske supermarked samt en rigtig dejligt blomsterbutik med det eksotiske navn, Vandas Have.  Huset er istandsat med respekt for det originale og det er blevet rigtig flot.


 Denne gang var vi heldigvis i bil, for jeg blev helt grebet af alle de smukke planter i butikken og købte på livet løs. Det må være min store længsel efter lidt smukt i haven der gør at jeg må have en masse smukke planter indenfor.
Vel hjemkommen kom der en kæmpe flok kvækerfinker på besøg i haven. Jeg talte over 50 stks. En lille sky finke der letter ved det mindste. Og det betyder at de letter konstant, idet solsortene jo skaber røre ved foderpladsen pga deres utallige slåskampe.

Og så lå der en død ringdue ved komposten. En fin og fed due, intet tegn på sår eller andet, men vi gætter på at den er stødt på en rude eller lignende. Vi tager dem med op på engen i dag, så den ikke går til spilde. Så kan en rovfugl eller en ræv få sig et måltid. Det vil de nok være glade for.  Læste, i Politiken at, specielt ugler har det svært i denne tid. De kan ikke fange mus, da de gemmer sig i sneen.
Endnu en arbejdsuge venter, men så er der en uges vinterferie. Dejligt!

onsdag den 3. februar 2010

En snekat?

Ja det er man vel. Hvis man har meget pels kan man jo sagtens være ude i sneen.
 
Hvis man da ikke lige bliver væk i en snedrive. Men der kan selvfølgelig også være problemer med at komme
frem, hvis husejerne ikke har fjernet sne.

Men her i huset fjerner vi ikke sne for kattene. Kun for fuglene, så de kan se deres foder og vand.
Og hvis man sørger godt for fuglene kan man få lov at fotografere en jernspurv, en rødhals og de søde små halemejser. Ja sidstnævnte fik jeg lige på kornet og vupti, så var de væk igen. Men skovskaden er jo også dejlig at se på. Den har en slags pose under næbet hvor den gemmer nødder. Og hos os, spiser den kun nødder
Den gennemgår foderet og fisker nødderne ud. Nogle af den fjerner ,til og med, den lille hinde på jordnødderne før. Nødderne spises løbende igennem vinteren og jeg læste at de gemmes i skoven og at skovskaden stort set finder dem alle igen. Den har sit eget GPS system. Ja naturen er da fantastisk.
Hvor meget sne er der hos dig? Her er der snart 1m, nogle steder mere. Vi ved slet ikke hvor vi skal skovle, den sne vi fjerner fra fortorvene, hen. Ude på villavejen er nogle af driverne næsten 2m.
Jeg krydser finger for tøvejr og intet sne.....

Politikens undervisningspris?

Politiken har for nogle år tilbage opfundet en undervisningspris, der gives til  folkeskolelærere og underviser på ungdomsuddannelserne. Den...