mandag den 28. september 2009

Indblik fra andre steder i Berlin
Der er ikke kun smuk arkitektur i Berlin, der er også utrolig megen spændende historie. Meget er selvfølgelig knyttet til 2. verdenskrig og muren. Tyskerne er ikke stolte af deres fortid, men syntes det er vigtigt at man ikke glemmer det der skete. Derfor er byen fyldt med minder fra dengang. F.eks en historisk gennemgang af SS og deres virke, en mindes "park"over de mange jøder der mistede livet i en koncentrationslejr og så selvfølgelig en masse information om muren. Der er ikke mange rester tilbage af den, dog står der en ved Potsdamer Platz. Nu er det muren der er beskyttet med hegn rundt om. Der har været meget tyveri og hærværk.
Har man lyst er det muligt at komme på Trabi safari, med de smukke Trabant biler der er blevet helt kult.  Vi så en lille kortege af disse, og selvom de er smukke så er de nok ikke de mest miljøvenlig biler i verden. Nok nærmere det modsatte. Men de er nu uhyre populære, folk stod i kø for at leje den lille bil.

Taget på sonycenteret er også smuk, men de gamle bygninger på Gendarmer pladsen er nu alligevel lidt mere interessante. Der er noget ved bygninger der har stået i mange hundrede år, noget patina, noget historie, noget med arkitekturen fra dengang der bare er så dejlig. Ikke alt blev bombet sønder og sammen under 2.verdenskrig. Noget af det gamle står stadig.
Er man interesseret i mere om Berlin skrev jeg nogle indlæg efter mit sidste besøg i oktober 2008.

8 kommentarer:

 1. Jeg må indrømme, at jeg aldrig har kunnet få øje på det smukke ved en Trabant.
  Det har jeg i mange år heller ikke kunnet ved en Morris 1000. De syntes jeg til gengæld er meget smukke nu.
  Den leopardmønstrede Trabant er dog meget charmerende :-)
  Kan hænde, hvis den bliver kult her i DK, at man ser den med andre øjne.
  God dag til dig Havehyrde.

  SvarSlet
 2. Lone: De trabanter jeg så i Berlin var ganske charmerende. Nu vil de så lave en ny udgave, den tror jeg nu ikke har den samme charme som den gamle. Men tænk de var lavet af plastik!!
  God dag til dig også¨.

  SvarSlet
 3. Så du Holocaust Memorial? Mindesmærket - og ikke mindst den underjordiske udstilling gjorde meget dybt indtryk på mig (og familien), da jeg så det for to år siden.

  SvarSlet
 4. Bente:
  ja det er den jeg kalder mindes park. Den syntes jeg nu ikke særligt godt om. Altså den er arkitektonisk interessant, men som mindesmærke kunne jeg nu godt forestille mig noget jeg syntes var mere spændende.
  Jeg var ikke klar over at der fandtes en underjordisk udstilling i tilknytning til den. Det må jeg se en anden gang.

  SvarSlet
 5. Det er spændende eksempler, du viser, Havehyrde. Men for mig er fortiden så smerteligt til stede, fordi jeg har læst om, hvad der forgik af uhyrligheder. Så jeg er nok lidt tonedøv over det Tyskland, som findes nu.
  Er Missan kommet hjem?

  SvarSlet
 6. Madame: der er jo foregået uhyrligheder i mange lande. Stalin var langt værrer end Hitler, men russerne fortier deres historie. Det syntes jeg er godt at tyskerne ikke gør. Det er sket, det var uhyre tragiskt, men vi må jo lærere af det der er sket, således det aldrig sker igen.
  Tyskland er et dejligt land og Berlin er virkelig et besøg værd.
  Nej Missan er ikke kommet retur. Vi tror at den er blevet kørt over og ligger død et eller andet sted. Folk der ikke selv har kat vil nok ikke tænke over dens øremærke og melde den via kattens værn.
  Hav en fortsat god dag.

  SvarSlet
 7. Du må bestemt besøge museet/udstillingen i Holocaust Memorial næste gange. Det er gratis at komme derned - fordi man mener, at det er vigtigt, at folk ser stedet og mindes de grusomme ting, der skete ved udrensningerne. Det forfængelige håb er, at hvis alle mennesker husker på det, så sker det ikke igen.

  SvarSlet
 8. Bente: Ja det må jeg huske til næste gang

  SvarSlet

din mening:

OK 18

Jeg er gymnasielærer og er netop blevet lockout varslet af Sophie Løhde. Man kan sige at det er et forventet modtræk af moderniseringsstyrel...