tirsdag den 29. september 2009

Chili her der og alle vegneJeg dyrker, som nogen måske ved, chili i mit drivhus. Jeg læste den fantastiske bog "Den lille stærke om chili" som var så spændende at jeg straks bestilte nogle planter fra Gartneri Toftegård. Planterne bærer nu frugt og jeg har forsøgt mig med retten "hjemmelavet chili med kød". MEN jeg gjorde en fejl. Havde ellers læst at det ville være en god ide at fjerne alle kerner samt det hvide frugtkød fra chilien før brug, men glemte at jeg også havde læst at det var en god ide at bruge handsker når man skar i chili. Det skærke i chilien er nemlig ikke vandopløselig, dvs smagen fjernes ikke når man vasker hænder. Og det opdagede jeg på den kedelige måde. Når det kløer i ens øje, hvad gør man så. Ja stikker selvfølgelig fingeren i øjet for at klø. Desværre kom der derved chili i øjet og jeg kan vist rolig sige at det blev meget rødt og at jeg ufrivilligt græd (ikke af glæde!!!). Chilien der var tale om var "Chrismas Peber" som har en styrke på 4. Tænk der findes chilier med en styrke på 11 (skalen går fra 0-11). Jeg tør slet ikke tænke på hvor dårligt man får det af en chili med styrke 11. Hvem kan dog spise dem?

 Men jeg er igang med Chili con carne igen i dag, jeg arbejder hjemme, så jeg har tid til den slags små fornøjelser. Lært af erfaring viklede jeg frostposer ( i mangel af engangshandsker) om hænderne og hvilken fryd. Ingen chili på mine hænder. Nu står retten og simrer, det skal den gøre i 3-5 timer og jeg kan godt love at den smager godt. Der er nemlig mange dejlige smagsstoffer i chili. Selv de milde, som jeg nu helt klart foretrækker. Denne gang bruger jeg igen Chrismas Peber, men også Jamacain Bell (den er klokkeformet) hvis styrke er på 2-3.
Er man interesseret i at vide mere har DR en hjemmeside om chili. Den er ganske underholdende at læse.
 
Chili er ikke det enste jeg har i drivhuset. Mine miniauberginer er også ved at være færdige. Det bliver spændende at se om de overhovede smager af noget, jeg syntes det virker meget hårde. Men mon ikke de kan bruges til en omgang Mousakka. Velbekommen!

10 kommentarer:

 1. Spændende - jeg anede ikke, at man kunne sæt tal på chiliers styrke!

  Selv er jeg ret vild med en god stærk smag ;-).

  Bon apetit med chili con carnen!

  SvarSlet
 2. Bente: jo da, styrken er vigtig. Men det er åbenbart en hel videnskab, det med chilier. Det finder man ud af når man starter med at læse lidt om planterne mv. Jeg skal bare have nogle der er middel stærke eller mindre, det er stærk nok til mig.

  SvarSlet
 3. Uha, det var synd, at du ikke havde handsker på, da du skar chilierne ud! Jeg har prøvet præcis det samme - det er frygteligt.

  Men hvor er det spændende, at du har flere typer - jeg har kun én, og den er mild. Jeg bruger dem bl.a. i salater. Fortæller du lidt om dine miniauberginer, når du begynder at høste?

  God dag til dig!

  SvarSlet
 4. Madame: Jeg er da "glad" for at jeg ikke er den eneste der har begået den fejl at skærer i chili uden handsker. Det gør man da kun en gang.
  Jeg skal nok lave skrive om mine auberginer når jeg bruger dem.
  Og i lige måde!

  SvarSlet
 5. Jeg spiser rigtig mange chili. Køber de aflange røde, som fås i supermarkederne og de stærke syltede på glas. Det kunne være spændende at dyrke sine egne :-)

  Den chili con carne ser rigtig lækker ud!

  SvarSlet
 6. Lone: min chili con carne er fra en opskrift i bogen "den lille stærke om chili". Den indeholder blandt andet banan og mango og er lidt sødlig, så den stærke smag passer rigtig godt til den let sødlige efter smag. Virkelig en super opskrift

  SvarSlet
 7. Banan og chili passer rigtig godt sammen. Jeg holder meget af en bananmad med tynde chili-skiver og et drys kanel.
  Mango må give samme kontrast til chilien.
  En tidligere mexicansk kollega fortalte mig, at når man spiser noget stærkt skal det følges af sødt. Når man spiser fedt, skal det følges af noget surt. Det giver den rette balance.
  Tak for info om den lille stærke :-)

  SvarSlet
 8. Lone: Ja det søde og det stærke passer rigtig godt sammen. Og den lille stærke fandt jeg i Netto til 49 kr, et fund for pengene.

  SvarSlet
 9. Puh ja, det har jeg også prøvet. Et par gange, må jeg beskæmmet indrømme... Avavav, hvor det svier.
  Jeg troede, at 10 var det højeste? Nå, jeg har i hvert fald engang brugt en 10'er i en gryderet. Omkring én kvadratcentimeter, og retten blev MEGET stærk, så det var godt, at jeg ikke vovede at bruge mere :-)
  Og dér huskede jeg handsker...

  Dine auberginer ser utrolig flotte ud.

  SvarSlet
 10. Ellen: tænk at du har brugt en styrke 10 i en ret. Det turde jeg slet ikke, har netop smagt retter med mindre styrke der er så¨stærke at man slet ikke kan spise maden.
  Hav en god weekend.

  SvarSlet

din mening:

OK 18

Jeg er gymnasielærer og er netop blevet lockout varslet af Sophie Løhde. Man kan sige at det er et forventet modtræk af moderniseringsstyrel...