søndag den 25. januar 2009

Anglofil del 2

Jeg elsker engelsk krimiserier, som f.eks Detective Chief Inspector Morse og var derfor rigtig glad da Sveriges Tv, ved juletid, sendte 3 afsnit af en ny krimiserie der hed Lewis. Den handler om Morse tro følgesvend, Detective Sergeant Lewis.
Noget af det mest fantastiske ved serien var skildringen af Morse som person samt byen Oxford hvor handlingen foregår. Morse portræteres som den "lærte", han har en stor viden indenfor litteratur, opera og f.eks teater. Han havde en hang til at drikke for meget, men holdes heldigvis i ørene af Lewis, som er den "mindre kloge" og som tit hånes lidt af Morse for sin manglende viden på det akademiske område. Mange af replikkerne imellem de to modsætninger er fyldt med guldkorn som kun det engelske sprog byder på.
Da jeg elskede Morse serien var jeg noget skeptisk overfor den faktum at man havde valgt at lave nye afsnit med Lewis som central figuren. Men til min store overraskelse syntes jeg godt om de tre første afsnit. Lewis er blevet forfremmet til chef og har fået en "medhjælper" i den unge Hathaway. Sidst nævnte har læst på universitetet før han blev ansat ved Oxford politi, så han er vel bevandret i litteratur og de "rigtige" forfattere og digtere (Dickens, Eliot, Tennyson, Blake osv). En god hjælp for Lewis når han skal "Håndtere" de lærte ved Oxford Universitetet.
Serien er fyldt med dejlige replikker, ordudvekslinger der ikke kan oversættes, som siges uden at fortrække en mine og som man skal være hurtigt og kvik til sproget for at opfange.
Lige netop dette, gør sådanne engelske serier (og selvfølgelig film, bøger mv) så fantastiske og en helt uovertruffen oplevelse som jeg ikke har oplevet i andre sprog.
Og selv om der kun findes en Morse, så er Hathaway en værdig erstatning.
N.B: medens jeg så Lewis drak jeg selvfølgelig tea af mine nye yndlings kop.

8 kommentarer:

 1. Det kommer nok ikke helt bag på dig, at jeg klapper i mine små hænder og erklærer mig aldeles enig.
  Det behøver nu ikke kun at være krimier; for mig gælder det engelske serier i det hele taget. Som du selv siger, er den engelske, underfundige humor uovertruffen; bl.a. er jeg vild med "To the Manor Born" ("Han, hun og godset"), som jeg ser engang imellem over tvCharlie.

  SvarSlet
 2. Jeg elsker også alle de engelske krimier - de har lige et spændingsniveau jeg kan klare uden at få ødelagt min nattesøvn. Jeg tror dog at min favorit er Barnaby.

  SvarSlet
 3. Ellen:
  åh ja "to the Maor born" er et godt eksempel på underfundige replikker.
  Men du har ret, alt engelsk er næste godt. Har du set serien "extras". Den er jeg helt vild med. Knastør engelsk humor.
  Jens:
  Du må da vist lige have fat i en Barbara Wine roman, psykisk triller. Umådelig spændende. Måske ikke lige godnat læsning, men alligevel.
  Minder mig om engang jeg læste Stephen Kings dyrekirkegården. Jeg boede alene og kunne næsten ikke sove af bare skræk....

  SvarSlet
 4. Hov jeg kan vist ikke stave. Der skulle stå Manor ikke Maor. Det kan gå lidt hurtigt indimellem.

  SvarSlet
 5. Hæhæ - det er sjovt at du skriver sådan, for jeg har for nyligt købt min første Barbara Vine. Jeg er egentlig ikke så meget til at læse krimi´er - det er mere noget jeg ser i Tv for at hygge mig. Og derudover så har jeg faktisk læst Dyrekirkegården - den var virkelig uhyggelig. Det er slet ikke min genre, men stephen King kan altså noget som jeg godt kan lide. Hans bøger handler altid om noget - men jeg har kun læst et par af hans bøger, for de er altså alt for uhyggelige.

  SvarSlet
 6. Vi er også vilde med engelske krimier - og serier i det hele taget. Nyder sproget, humoren og den lækre scenografi. Husbond sender jævnligt bud efter nye serier hos Amazon - jeg ved ikke, hvornår vi skal få set det hele :-)

  SvarSlet
 7. Jens:
  Jeg læste utrolig meget Stephen King føt i tiden. Meget effektive gysere og nogle af hans bøger er jo også samfundskritiske og ikke så overnaturlige.
  Madame:Jeg er også begyndt at købe udvalgte serier fra Amazon eller bbcshop.co.uk. Vi har efterhånden også en del stående. Men vi er i gang med en plan om at se dem alle inden sommerferien. Vi ser nu ½-1 afsnit hver weekend.

  SvarSlet
 8. Hvor ville jeg gerne have set den nye krimiserie, Lewis. Håber, den snart kommer til DK.
  Jeg foretrækker bestemt også engelske krimier - dernæst svenske.

  SvarSlet

din mening:

En ny kat og naturen

her i huset elske vi katte...virkelig elsker. fantastiske dyr og folk der ikke har haft hellig birma katte ved slet ikke hvad de går glip ...