onsdag den 30. juli 2008

Odsherred og Rørvig


I dag var vi på udflugt til odsherred. Siden jeg var lille pige er jeg kommet til Odsherred hver sommer. Først med mine forældre og siden med min husbond. Han forelskede sig også i sommerlandet.
Denne gang tog vi Hundested-Rørvig færgen over. Vejret var fantastiskt og det er altid dejligt med en sejltur. For år tilbage overnattede vi altid hos Orla i Rørvig havn. Han havde et bed and Breakfast af de rigtig gode slags. Gode værelser og en fortræffelig morgenbuffet. Desværrer er hans hus revet ned, det var ellers et han havde boet i siden han var barn, idet hans mor ejede det før ham. Nu skal der sikkert ligge luxus sommerhus på grunden. Ærgeligt!
Vi slog et smut forbi Nakke hvor min yndlings "planteskole" ligger. En keramiker sælger potter med diverse selvsået planter. Denne gang blev det til en masse forskellige basilikum planter!!
Efterfølgende spiste vi frokost på Annaberg restaurant som vel nok har verdens bedste udsigt, lige til isefjorden. Vi fik en Anneberg tallerken. Alt for meget mad, men lækkert var det nu.
Vi endte i Roskilde hvor vi lige "nåede færgen". Saga Fjord restauranten sejlede kl 15.00 og vi var er 1 minut før. Om bord fik vi kaffe og kage og en herlig sejltur med fantastisk udsigt.
Vel hjemkommen blev det til Mojito på solterassen og tak for en rigtig dejlig dag!

mandag den 28. juli 2008

Nidros domkirke Trondheim

Er virkelig imponerende. Kirken er i sig selv imponerende, men kigger man op, som Peter Olesen anbefaler i sine mange bøger, ser man et kæmpe udvalg af flotte figurer. Indenfor har man valg at dæmpe lyset meget kraftigt, hvilket betyder at man har svært ved at se de mange flotte statuer og billeder. Rigtig ærgeligt, men så kan man bruge mere tid til at nyde den udvendige udsmykning.

søndag den 27. juli 2008

Lofoten





Denne vindomblæste ø gruppe ude i norske havet kom vi til med hurtigruten. Vi sejlede i trollfjorden hvor skibet kommer så tæt på klippevæggene at man kan røre dem. Sejlturen var utrolig smuk. Solen skinnede og bjergkæderne sneg sig forbi i baggrunden.
Vores hotel var bygget med inspiration i rorbuer, de hytter som fiskerne boede i i gamle dag. Hytterne bygges på stolper i vandet. Meget charmerende.
Øerne har en helt utrolig flot og dramatisk natur, mange sjældne planter og fugle.
For maximal anskuelse af billederne er det nødvendigt at klikke på dem så de ses i stor format!

fredag den 25. juli 2008

Midnatssolen





Vi nåede til nordkap den 13 juli, efter en lang tur op igennem Finland.
Vi spiste aftensmad på Nordkapsklippen, men det kan ikke anbefales. Alt for dårlig madkvalitet og alt for dyrt.
Denne oplevelse blev dog glemt hurtigt da udsigten var det hele værd.
Vi stod på en klippe, for enden af det eupæiske kontinent, på højde med Sibirien og solen skinnede hele tiden. Nedenfor klippen var havet, som vi dog ikke kunne se pga skyformationer. Utroligt spektakulært fænomen. Man glemte simpelthen tid og sted, stod blot og indåndende øjeblikket!
Billederne er taget i tidrummet mellem kl. 22-00.35.

onsdag den 23. juli 2008

Knud Romers bog

Hedder "Den der blinker er bange for døden" og simpelthen en af de bedste bøger jeg har læst længe. En selvbiografi der er så underholdende at man slet ikke kan ligge bogen fra sig igen. Den er godt nok kun på 176 sider, men den er så sjovt skrevet at man bare vil have mere. Kan virkelig anbefales.

Lapland




Er ikke et specielt land, men består af dele af nord Sverige, Finland, Rusland og Norge. Her bor samerne, som kalder "landet" for Sapmi.
Her findes byen Rovaniemi, ved polarcirklen samt julemandens hjemby. Jeg var blevet bildt ind at julemanden stammede fra Grønland og så står jeg på Polarcirklen og ser at det passer slet ikke, han kommer fra Finland. Jeg var rystet. Selv ikke den champagne vi drak da vi overskred polarcirklen, kunne rette op på dette .
Men selvfølgelig stammer julemanden fra Finland. Her har de jo de rener som trækker julemandens slæde. De findes da vist ikke på Grønland.
I gamle dage spiste samerne i et kote. En slags telt og en sådan prøvede vi selvfølgelig også. Trang plads og en rendyrs kødsgryde er absolut ikke på favorit hitliste. Men det var alligevel en oplevelse.
Samerne har deres eget "folketing" i byen Karasjok i nord Norge. Hele byen blev bombet under 2. verdenskrig og det eneste der stod tilbage var den gamle kirke. Den står endnu men er så rådden at man ikke kan komme ind i den. Men sød er den da

tirsdag den 22. juli 2008

Helsinki Finland






Næste stop var Finlands hovedstad Helsinki (eller Helsingfors som den vist kaldes på dansk og svensk). En glædelig overraskelse. Først hotellet, SAS Radisson, uhadada hvor lækkert. Meget moderne og lækkert interiør, kæmpe fladskærm med alt indenfor underholding og en kæmpe badeværelse med lækre hudpleje produkter (som selvfølgelig er taget med hjem til DK). Det er nu dejligt at komme sådanne steder man ikke normalt kommer.
Byen var også en usædvanlig stor overraskelse. Meget at se og en flot og ren by.
Første stop var den katolske Uspenski katedralen, med guld og glitter som kun katolske kirker kan gøre det. Noget jeg finder utrolig fasinerende at beskue. Jeg er en ivrig samler af ikoner fra alverdens kirker og elsker derfor at komme i specielt de katolske. Det er ligesom at træde ind i et festlokale med flotte udsmykninger og smukke malerier.
Helsinkis katedral var flot udvendig, holdt primært i hvid, men noget kedelig indenfor. Her var alt også hvidt og sterilt, men tilgengæld var tempelkirken et arkitektonisk mesterstykke. Kirken er bygget ind i en klippe midt i et boligkvarter og er et af de helt store turistmagneter.
Byen huser også kunstmuseer, lækre cafeer, flotte butikker, parker og en masse andet. En flot by som måske ikke er kendt af så mange danskere, men bestemt et besøg værd.

Ålandsøerne




Første stop på turen var Ålandsøerne. En øgruppe i Østersøen, bestående af 6500 øer
De er finske, men sjovt nok tales der svensk på øerne. De har deres eget flag og frimærke og en form for selvstyre. Det er det sted i Skandinavien med flest solskinstimer. Øerne minder om den Stockholmske skærgård, flotte og med mange turister, da øerne er toldfrie. Vi sejlede fra Stockholm ud gennem skærgården og landede 5½ time senere i Mariehamn. Lang men flot sejltur.
Ålandøerne har været genstanden for mange krige og har været under svensk og russisk herredømme. Der findes mange spor fra disse tider på øen, blandt andet en russisk fæstning (Bomarsund fæstningsruin) og et svensk slot (Kastelholm slot), hvilket gør øerne meget interessandte. Man kommer fra ø til ø ved hjælp af små færger, der sejler i pendulfart mellem de mange øer og virker som en vejforlængning.
Man kan ikke besøge øerne uden at prøve Ålandspandekager, de minder ikke meget om vores pandekager, idet de indeholder ris og mætter rigtig godt. Vi fik dem serverede med svesker og flødeskum som smagte rigtig godt, men de kan sikker sagtens serveres med syltetøj el. lignende. God fornøjelse!

Ålandspannkaka

1 l mjölk

1 dl risgryn eller 1,5 dl mannagryn

1 dl vetemjöl

3 ägg

½-1 dl socker

½ tsk salt

2 tsk kardemumma eller 1 knivsudd saffran

50 g smör eller margarin

Mjölk och risgryn(eller mannagryn) kokas till en smidig gröt som får svalna något. Äggen vispas med sockret och blandas i gröten. Mjölet, saltet och kardemumman tillsätts (om smeten är för tjock tillsätts mer mjölk). Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smeten. Klicka på smöret. Grädda i 200º ca 40-60 minuter. Servera med sviskonkräm (eller sylt) och vispgrädde.

søndag den 20. juli 2008

Hjemme igen efter en uovertruffen ferie

Vores 14 dage tur til nordkap og omegn er slut. Vi er netop hjemvendt efter en tur med fantastiske oplevelser og utrolig smuk natur. Mere om det de næste par dage. Nu er jeg så træt at jeg kunne sove i 1 uge

mandag den 7. juli 2008

Endelig en masse regn

Herligt. Det stod ned i torve i aftes og selvom jeg havde været ud og vande det meste igennem, var det dejligt at det kom af den naturlige vej. Her til morgen skinner solen igen.

lørdag den 5. juli 2008

humler og en svirreflue






Jeg kunne bare sidde i haven dagen lang og kigge på alle de dejlige humler og andre bestøvere. Sikken en aktivitet.
Jeg har nu længe funderet over om humler er i familie med elefanter. Ikke pga størrelsen men pga snablen.

fredag den 4. juli 2008

Lidt af hvert






Misser kommer retur fra Kattens Værn om ½ time. Den har det fint og er nu kastreret og øremærket.
Min "Urtehave" er langt fremme. De fleste solbær er modne, nogle hindbær også og æblerne vokser stadig. Agurkerne og chillien i drivhuset ser fine ud. Kartoflerne er først klar senere og det samme gælder rips og stikkelsbær.
Roserne skyder frem med hast og syntes ikke generet af for lidt regn. Humlebier og almindelige bier arbejder dagen lang og er så charmerende at observerer.
I går var vi i Grønnegårdsteatret og se "Den politiske kandestøber" af Holberg. Et fantastisk stykke som jeg har set en gang før, på det Kgl. teater. Det er altid aktuel og rigtig sjovt.
Vi køber deres picnic kurv og møder op 1 time før forestillinge for at nyde haven og maden. Fantastisk stemning.
Forleden havde jeg en kollega på besøg. Hun kom til aftensmad på terassen og medbragte roser fra egen have. Sikken en duft! Vi sad til mørkets frembrud og snakkede og grinte. Rigtig hyggeligt.
Senere på måned skal vi på ferie. I år skal vi til Nordkap, med en tur op gennem Finland og ned gennem Norge. 14 dages rundtur, det bliver rigtig spændende og vi krydser fingre for godt vejr

onsdag den 2. juli 2008

Herreløs misser


I snart ½ år har vi haft en hankat på besøg næsten hver dag . Usoigneret og meget tynd men en sød og køn lille kat. Vi forbarmede os derfor over den og er begyndt at fodre den. Men vi har været lidt nervøse for om den havde smitsomme kattesygdomme og at den derved kunne smitte vores andre katte. Vi kontaktede derfor kattensværn for at høre om de kunne indfange den og lave et helbredstjek. Så i går kom katteindfanger Helle og indfangede misseren. Nu skal den så tjekkes igennem (og neutraliseres + øremærkes). Har den nogle af de farlige kattesygdomme aflives den, hvis ikke kommer den tilbage i haven og vi sørger så for den. Vi bliver foderværter, som kv kaldes det.
Går alt vel kommer den tilbage fredag.

Politikens undervisningspris?

Politiken har for nogle år tilbage opfundet en undervisningspris, der gives til  folkeskolelærere og underviser på ungdomsuddannelserne. Den...