onsdag den 23. juli 2008

Lapland
Er ikke et specielt land, men består af dele af nord Sverige, Finland, Rusland og Norge. Her bor samerne, som kalder "landet" for Sapmi.
Her findes byen Rovaniemi, ved polarcirklen samt julemandens hjemby. Jeg var blevet bildt ind at julemanden stammede fra Grønland og så står jeg på Polarcirklen og ser at det passer slet ikke, han kommer fra Finland. Jeg var rystet. Selv ikke den champagne vi drak da vi overskred polarcirklen, kunne rette op på dette .
Men selvfølgelig stammer julemanden fra Finland. Her har de jo de rener som trækker julemandens slæde. De findes da vist ikke på Grønland.
I gamle dage spiste samerne i et kote. En slags telt og en sådan prøvede vi selvfølgelig også. Trang plads og en rendyrs kødsgryde er absolut ikke på favorit hitliste. Men det var alligevel en oplevelse.
Samerne har deres eget "folketing" i byen Karasjok i nord Norge. Hele byen blev bombet under 2. verdenskrig og det eneste der stod tilbage var den gamle kirke. Den står endnu men er så rådden at man ikke kan komme ind i den. Men sød er den da

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

din mening:

OK 18

Jeg er gymnasielærer og er netop blevet lockout varslet af Sophie Løhde. Man kan sige at det er et forventet modtræk af moderniseringsstyrel...