tirsdag den 22. juli 2008

Ålandsøerne




Første stop på turen var Ålandsøerne. En øgruppe i Østersøen, bestående af 6500 øer
De er finske, men sjovt nok tales der svensk på øerne. De har deres eget flag og frimærke og en form for selvstyre. Det er det sted i Skandinavien med flest solskinstimer. Øerne minder om den Stockholmske skærgård, flotte og med mange turister, da øerne er toldfrie. Vi sejlede fra Stockholm ud gennem skærgården og landede 5½ time senere i Mariehamn. Lang men flot sejltur.
Ålandøerne har været genstanden for mange krige og har været under svensk og russisk herredømme. Der findes mange spor fra disse tider på øen, blandt andet en russisk fæstning (Bomarsund fæstningsruin) og et svensk slot (Kastelholm slot), hvilket gør øerne meget interessandte. Man kommer fra ø til ø ved hjælp af små færger, der sejler i pendulfart mellem de mange øer og virker som en vejforlængning.
Man kan ikke besøge øerne uden at prøve Ålandspandekager, de minder ikke meget om vores pandekager, idet de indeholder ris og mætter rigtig godt. Vi fik dem serverede med svesker og flødeskum som smagte rigtig godt, men de kan sikker sagtens serveres med syltetøj el. lignende. God fornøjelse!

Ålandspannkaka

1 l mjölk

1 dl risgryn eller 1,5 dl mannagryn

1 dl vetemjöl

3 ägg

½-1 dl socker

½ tsk salt

2 tsk kardemumma eller 1 knivsudd saffran

50 g smör eller margarin

Mjölk och risgryn(eller mannagryn) kokas till en smidig gröt som får svalna något. Äggen vispas med sockret och blandas i gröten. Mjölet, saltet och kardemumman tillsätts (om smeten är för tjock tillsätts mer mjölk). Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smeten. Klicka på smöret. Grädda i 200º ca 40-60 minuter. Servera med sviskonkräm (eller sylt) och vispgrädde.

1 kommentar:

  1. Ålandsøerne lyder som et spændende sted at besøge. Og det er dejlige billeder, du viser. Tak for et godt tip og en lækker opskrift ;-)

    SvarSlet

din mening:

Politikens undervisningspris?

Politiken har for nogle år tilbage opfundet en undervisningspris, der gives til  folkeskolelærere og underviser på ungdomsuddannelserne. Den...