Ved siden af La Coruna ligger Santiago de Compostella, som er mange katolske pilgrimmes hellige by. Pilgrimsruten (eller Jakobs vejen, efter apostel Jakob den ældre) i Spanien ender netop i denne by hvor man byggede en meget stor Katedral som vi selvfølgelig skulle se. Den gamle bymidte med Katedralen er på UNESCOS verdensarvsliste, den var også ganske smuk.
Det er ikke så underligt at turister gerne besøger sådanne steder. De er fyldt med historie og minder om en forsvunden tid.Ikke underligt at også Amerikansk turister kommer til sådanne steder, deres historie kan spores 200 år tilbage, resten stammer fra (primært) Europa. Og her står man så i en by der er vokset op fra 813, hvor man fandt de jordiske rester fra Skt. Jakob.
A Coruna var også en smuk by, den næst største i Galicien og porten til Atlanterhavet og med rødder til Kelterne. Ja jeg gik og undre mig over de mange irske spisesteder og butikker ind til vi fik at vide at deres forfædre var keltere. Det var sjovt at opdage, for i mine øjne hørte irsk folkemusik og Spanien ikke helt sammen. Men denne, dengang fjerne del af Spanien havde altså mere handel med folkeslag længere væk over Atlanterhavet.
Den rå og barske natur var rigtig smuk
Og de mange smukke huse var ganske imponerende. For selvom de stammede fra Kelterne, ja så minde byggestilen nu ikke meget om den irsk.
De havde selvfølgelig også en stor kirke (ja flere), den er der mange af i Katolske lande. Og de er generelt alle meget smukke og velholdte. Lige gyldig hvor fattige befolkningen er, så er kirken altid meget smuk. Egentlig en besynderlig ting. Men religionen har meget stor betydning.
Byen er også kendt for sine Galarias, vindue dækket facader uden på husene, de fandtes alle steder og var rigtig smukke.
Her ses disse glasfacader
Ovenstående billede er meget karakteriskt for vejret i byen. Der ligger ofte, meget tunge og mørke skyder over stedet. De driver ind fra Atlanterhavet med vesten vinden. Da vi sejlede ud fra byen og op på nordsiden at Spaniens kyst var kunne man nemlig tydelig se alle skyerne ligge ind over byen og der hvor vi befandt os var der skyfrit. Men der er nu noget ganske smukt ved disse tunge mørke skyer, som ikke gav nogen regn den dag vi var der, men som så ganske faretruende ud.
Næste stop var Bilbao, som kræver et indlæg for sig selv. Byen som jeg havde længdes efter i mange år, efter at se Guggenheim museet som den Canadensiske arkitekt Frank Gehry var tegnet, og som efter min mening er et af de største mesterværk tegnet i nyere tid. Jeg glædede mig som et barn til at se denne åbenbaring og kunne næsten ikke sove om natten. Skibet sejlede ellers helt roligt, så har fra var der ingen klager, men når man har haft en drøm om at se et sted, så længe som jeg har drømt om at se Guggenheim museet, ja så er man altså spændt som et barn før juleaften ;)
Spændende beretning fra dit krydstogt.
SvarSletDet er dejligt at læse dine feriebeskrivelser - man kan jo desværre ikke nå selv at komme overalt, men så får man det med på denne hyggelige måde :-)
Jeg syntes også det er dejligt at læse andre bloggers rejsebeskrivelser. Det giver inspiration til ens egne rejser. Mia folkmann skrev ofte så smukt om Brugge, og da vi bestemte os for Bruxelles, ja så måtte vi også besøge Brugge. Det fortrød vi bestemt ikke.
SletSikke nogle smukke billeder. Jeg sidder og tænker på, at måske var det lige præcis noget for mig med sådan en tur. Så bruger man jo ikke så lang tid på hvert sted, at man lige frem begynder at kede sig. Men man får alligevel set en hel masse. Jamen, det er måske slet ikke så dårligt.
SvarSletJeg har en lille bøn: kan du ikke fortælle lidt om skibet? Hvor lang tid tilbringer I på skibet af gangen? Hvad laver I på skibet? Hvor lang tid har man, når man kommer til en by som fx La Coruna? Bliver der arrangeret ture rundt i La Coruna eller skal man selv udforske byen og området? Jeg ved godt at det er mange spørgsmål. Sorry...... ;-)
Vi havde længe overvejet om krydstogt var noget for os og læste om mange ture og hvor de gik hen, om skibene osv. Vi valgte denne tur pga der kun var 2 hele dage hvor man sejlede. Jeg gider heller ikke bare at være på at skib i længere tid. Men disse moderne skibe er jo rene forlystelsescentre, så der er altid underholdning. Om man kan lide denne underholdning er en smagssag.
SletMen vi sejlede normalt ud fra havnen ved 18-19 tiden og ankom næste morgen til næste destination. Den lange tur over Biscaya bugten tog vist 36 timer, 1½ døgn. Det samme gjorde turen fra La Rochelle (Frankring) til Southhampton (England).
Det er vigtigt at få en god kahyt, det er jo ens hotelværelse. Vores var med altan og det var dejligt. Der sad vi om morgenen og om aftenen og kiggede ud på havet elle kysterne. Om aftenene efter vi havde været rundt i de forskellige byer, var der jo aftensmad (som er incl i prisen og der er også vegetarmad, som ind i mellem var ganske god), 3 retter. Man går ikke sulten fra bordet. Så vi kom først ned i kahytten ved 20-21 tiden, og lå og så lidt tv eller læste. Vi var normalt død trætte efter en dag i land. Vi har nemlig meget travlt når vi er ude, skulle se alt. Men er man mere frisk er der underholdning, diverse shows, spil, sang (og sangerne kunne rent faktisk synge rimeligt godt) osv. Båden havde et stort bibliotek hvor man kunne låne bøger hvis man manglede og selvfølgelig var der internet (hastigheden var dog langsom). Rederiet arrangerer ture i hver havn, dvs det er bureauer i landende der står for dem, vi var på 2, en til Stonehenge og en rundt på Guernsey. Så arrangerer de også bustransport til byer der ligger lidt fra selve havnen, f.eks er Bilbao ikke en havneby, men vi købte transport til og fra byen. Og så kører busserne frem og tilbage mellem Bilbao og havnen, hele dagen. Så gider man ikke byen efter 2-3 timer, ja så kan man bare tage en bus tilbage til havnebyen. Det virkede rigtig fint, men det kostede også en del, de har ingen konkurrenter, så.....
Den ene sejldag (hvor båden vippede en del) var vi til afternoon tea og det var virkeligt godt. Alle englænderne var også der, så vi fik talt med nogle af dem og afprøvet om vi stadig talte engelsk (jeg har ikke haft engelsk siden 1g). Og så var der opera + klassisk underholdning i teatret, det var også rigtig godt. 2 operasangere, en på klaver og en på violin. Simpelt men rigtig fint. Resten af dagen læste vi, så lidt tv osv. Men der var en masse anden underholdning på skibet. Den anden hele sejldag lå vi på soldækket og læste, kiggede på fugle og kysten og snakkede lidt med en dansk familie vi havde mødt. Tiden gik rigtig hurtig.
Så er der jo swimmingpools, fitnesscenter, wellness behandlinger, casino, diskotekter, minigolfbaner, løbebaner, varmebade osv. Jeg tror ikke vi nåede hele vejen rundt. Og dette skib var lille i forhold til andre krydstogtsskibe, så andre har sikkert endnu mere underholdning. Vi brugte ikke meget af disse underholdningstilbud, det er ikke lige os. Vi var nede og se et aften show og det var altså slet ikke os. En knivkaster og en kvinde på et hjul der drejer. det er vist set mange gange før og lidt gammeldags underholdning efter min mening. Men andre folk var ganske vilde, så det er jo en smagssag.
Har du flere spørgsmål så spørg bare løs....
Jeg kan fortælle at de mere erfarne krydstogts danskere vi mødte var meget glade for selskabet MSC (som er italiensk og det vi sejlede med). Andre var meget amerikaniserede, og med det mente de at der hele tiden var announcements i højtalerne, også i ens kahyt, for ting man kunne købe. Og overalt var der boder med ting til salg.
Også deres udflugter var de glade for. Jeg kan jo hverken sige for eller i mod, da vi kun har prøvet denne ene tur, men det blive nok ikke sidste gang. Syntes det er uhyre smart at vi bliver transporteret videre til næste destination, medens vi sover. Næste tur bliver nok til Italien, grækenland, hvor jeg allerede har kigget på en tur hvor der ingen hele sejldage er. Det e vist det optimale, så får man set mere, og det er jo det det hele går ud op ;)
Jeg har selvfølgelig ikke glemt alle mine spørgsmål, selv om det er nogen tid siden. Tak for alle dine svar.....
SletEfter at jeg har læst om jeres tur, så har jeg nok ændret holdning til krydstogter. Jeg synes det lyder nemt, praktisk og ganske hyggeligt. Jeg tror faktisk, at det er en rejseform, som ville passe ret godt til mit temperament.
Men hvis jeg nogensinde kommer af sted på sådan en tur, så vil jeg sikre mig, at det ikke er sådan et skib hvor der er højtalerreklamer i ens egen kahyt. Det lyder jo ganske forfærdelig rædselsfuldt. Jamen, hvem i alverden kan holde det ud? Jeg er ret sikker på, at jeg ville blive så hysterisk, at jeg ville klippe ledningen over - hvis jeg kunne finde den! - og så måtte jeg jo bare acceptere, at det kom en regning bagefter når det blev opdaget, hahahaha......
Jeg har glædet mig til at læse om jeres krydstogtferie og det er noget andet end min fordom om at det er noget med meget meget rige mennesker der vælter ind på Langelinie og køber kongeligt porcelæn;-) Din kommentar herover er jo et indlæg i sig selv og spændende at få med i beretningen også. Jeg er vandskræk og kommer aldrig på krydstogt, men rejsemåden lyder vældig behagelig.
SvarSletDet er nogle flotte billeder og nogle spændende byer du har vist - kirken i forrige indlæg er imponerende med al sin glasmosaik og jeg er ret spændt på at læse om Bilbao som du glædede dig så meget til.
Jeg har haft de samme fordomme som du. Om atogså krydstogter kun er for meget rige mennesker. Som alle rejseformer findes krydstogter også i alle prisklasser. Jeg læste om en krydstogt rundt om de britiske øer, med alle udflugter (primært engelske haver) og afternoon tea hver eftermiddag, lige noget for mig. Ind til jeg så prisen, 22000 euro. Godt nok for 2 personer, men alligevel. Den kan jeg så drømme om til vi vinder i lotto. Ellers er muligheden ret lille for at tage sådan en tur ;)
SletRejsemåden var rigtig behagelig, det med at sove medens man nå en ny destination er lige mig. Gider ikke de lange rejse dage. Ligesom vi også ofte tager nattoget. Så vågner vi i Amsterdam, bruxelles eller Basel. Herligt. Godt nok ikke som ens egen seng, men man får dog sovet.