mandag den 28. marts 2011

Haven sidst i marts


Nu er der for alvor ved at komme liv i planterne. Den dejlige sol gør at der vokses på livet løs.
 Lørdag var vi en tur i Malmø. Vi køber Ramlösa kildevand i store mængder derovre. Ramlösa koster 8,90 SKr, i vores lokale Kvickly koster de op mod 23 kr pr flaske. Jeg tror ikke det er afgifter der gør den store prisforskel, der må være en enorm avance på dem.
Vi fik set det nye Moderna Museeet som ikke er særlig stort, men de havde en spændende udstilling om den tidlige modernisme fra 1900-1920, med værker af blandt andet Picasso, Munch og Matisse.
Museet har til huse i et gammel elektricitetsværk, bygningerne har vist taget sin inspiration fra det gamle Persien for den er meget anderledes end resten af bygningerne i Malmø. Men smuk og speciel er den virkelig.
Frokosten blev indtaget på Johan P, en fiskerestaurant ikke langt fra stortorget.
Jeg har fået plantet tomater, i år er det igen nye sorter jeg må afprøve. Lige på nær Black Russian. Sidste år fik jeg købt to figentræer. De overvintrede i drivhuset og det tror jeg de var glade for. De ser ud til at trives og har mange nye skud. Mine Agapanthus overlevede ikke vinteren, drivhuset er jo ikke opvarmet men jeg sørger for god "indpakning" af potterne. I år var det bare ikke godt nok.
Men dem kan jeg slet ikke undvære i haven, så senere på foråret må jeg ud og købe nye.
Kattene er vilde med at være ude, Frøken drøner rundt i haven, frem og tilbage, mindst 10 gange på meget kort tid. Wursten ligger begravet på sin yndlingsplads i haven, det er mærkeligt at den ikke er her mere. 11 år er jo ingen alder, men den var altid meget skrøbelig, så vi skal nok vende den om og sige at det var godt at den fik 11 år. Den var ved at dø ved fødslen og dyrelægen opdagede kræftknuder på æggestokkene i forbindelse med steriliseringen. Jeg tror at faktisk også den døde af kræft. Dens helbred havde skrantede de sidste par år.
Marts og april er også tid til tranetræk. Vi har flere gange besøgt Hornborgasjön oppe ved Väneren, det er uhyre fascinerende at være der. Tranerne står 3m fra en og da vi var der sidst var der over 14000 af dem. Og sikken de kan larme. Det må komme meget tæt på en religiøs oplevelse, at stå der midt i en af naturens store mirakler. Ja det lyder måske dumt, men det er virkelig en hel igennem utrolig oplevelse at se så mange traner et sted. Pulken ved Kristianstad (Skånes østkyst) huser også en del traner og vores første tranetur gik hertil. Der var vel et par tusinde traner. Fordelen ved dette sted er at der er meget få turisten, sammenlignet med Hornborga.
Men man kan også følge tranernes færden i Danmark. Vi ser den tit flyve over huset. De er lette at genkende på deres trompetlyd.
På søndag er der store affalds indsamlingsdag. Egentlig synd at Danmarks Naturfredningsforening skal afholde sådanne arrangementer hvor vi frivilligt går rundt og samler andres affald ind. Men det er en stigende problem, at folk smider ting i naturen og det er komplet uforståeligt for mig. Troede det var en del af ens opdragelse, men flere og flere er åbenbart ligeglade med naturen. Når jeg cykler hjem fra arbejdet kommer jeg forbi Damhussøen og her flyder der affald rundt over alt. Man ser sågar fugle bygge reder med plastposer. Virkelig tragisk.
Har du mod på det kan du deltage i dit lokal område, mødestederne fremgår af DN´s hjemmeside

12 kommentarer:

 1. Smukke billeder af de skrøbelige forårsblomster. Ville ønske jeg var lidt tættere på alt trane-sjovet ;-)

  SvarSlet
 2. Ved du, om man skal gå langt for at se tranerne ved Kristianstad? Vi er på ødegården i weekenden, men har en med, der er meget dårligt gående, så det dur ikke at der er langt eller uvejsomt, desværre.

  SvarSlet
 3. Tænk at opleve tranerne på nært hold som I har gjort - sikke en oplevelse, Havehyrde! Og det er nogle meget smukke bileder du viser.
  Jeg samler hvert forår affald her hvor vi bor - ja egentlig en stor del af året. Og jeg begriber ikke, at nogen kan finde på at smide skrald langs vores veje. For nogle år siden samlede jeg 34 store Netto-bæreposer fulde ...

  SvarSlet
 4. Per: færgen går direkte til göteborg, der fra er der ikke langt:-)

  SvarSlet
 5. Ellen: der er en p-plads helt oppe ved udkigstårnet,men den er lille. Ellers kan man parkere ved vejen, der er heller ikke så langt.
  Søg på pulken, så får du et kort over området, det ligger lige ved Yngsjö og er bestemt en tur værd:-)

  SvarSlet
 6. Madame; ja det med de enorme affaldsmængder i naturen, er altså ud over min fatteevne. Godt vi er nogle er hjælper til.

  SvarSlet
 7. Tak. Jeg vidste jeg kunne regne med dig. :-)
  Pulken er studeret... der ligger en hancicap-parkeringsplads lige ved siden af observationspladsen, så vi kører derhen og læsser af.
  Det er bedst at komme ved aftenstid, ikke? (Undskyld, jeg sådan bliver ved med at genere dig - kan jeg ikke betale tilbage i porse?)

  SvarSlet
 8. Ellen: hahaha, du er velkommen til at genere mig:-)
  Jeg mener det er bedst at komme ved aftenstid. Vi var der vist ved 18-tiden, måske lidt før. Så kan man se dem flyve ind, et fantastisk syn.
  I kan virkelig glæde jer.

  SvarSlet
 9. Jeg kan sandelig godt forstå, at I henter Ramlösa i Sverige, når de kan fås til så billig en pris...

  Kan du stadig finde nye tomatsorter? :-) Jeg kan huske, at du havde flere forskellige sidste år. Vi havde held med blommetomater for et par år siden. De var rigtig gode.

  Det var en barsk start for Wursten, at hun var ved at dø ved fødslen - og så fundet af kræftknuderne ved steriliseringen. I har passet godt på hende. Hun er den smukkeste hvide kat, jeg har set.

  Jeg kan godt huske, du har fortalt om det fantastiske tranetræk, som er ved Vätteren hvert forår. Var det ikke også dig, som viste en video, hvor nogle trænede unge traner i at flyve ved at flyve sammen med dem i en speciel tranelignende genstand?

  Ja, det må være tæt på en religiøs oplevelse at stå iblandt dem :-)

  God dag, Havehyrde :-)

  SvarSlet
 10. Lone:Der findes et utal af forskellige tomatfrø. Jeg tror faktisk at jeg kunne finde nye hvert år frem til min død :-)
  Wursten var en smuk lille kat, et dejligt væsen som jeg savner. Heldigvis har vi 3 andre at gøre godt med.
  God torsdag til dig.

  SvarSlet
 11. Hvor spændende med tranetrækket; det er et syn, jeg endnu har til gode - men det vil jeg så glæde mig til. Jeg kan sagtens forstå det, du skriver om oplevelsen - naturen er fantastisk, og man får helt åndenød, når man oplever noget storslået som sort sol og tranetræk... ;-)

  Jeg kan heller ikke forstå, at det er nødvendigt med indsamling af affald - det ligger mig uendeligt fjernt at smide noget fra mig i det fri. Men det er da godt, at der bliver sat fokus på det...

  SvarSlet
 12. Mia: Det er virkelig vild at opleve så mange traner så tæt på:-)

  SvarSlet

din mening:

OK 18

Jeg er gymnasielærer og er netop blevet lockout varslet af Sophie Løhde. Man kan sige at det er et forventet modtræk af moderniseringsstyrel...