søndag den 7. juni 2009

Jordhumlebier og alle de andre

I vores garage er der et humlebo. Hver gang vi åbner garagedøren kommer der flere store humlebasser flyvende ud i hoved på os. De er ikke helt glade for når vi skal bruge bilen, det forstyrrer dem åbenbart i deres daglige rutine.

Men hvor er de smukke og spændende at se på. Jeg er ikke bange for at indrømme at jeg kan bruge timer på at observere dem.
Der findes 21 humlearter herhjemme, jordhumlebien er en af disse.
Ser du ikke tvprogrammet Frilandshaven på DR2, kan jeg kun anbefale den. Især når det handler om bier og humlebierne. Det er helt utrolig spændende. Haven har indkøbt humlebier og lavet et specielt bo til dem (gammel muserede). Vores humlebier bor i et gammelt rottebo. Ja desværre havde vi rotter i garagen for cirka 2 år siden. Vores vejr er jo alt for mildt, så rotterne findes i hobetal i det fri.
Men humlerne bestøver alt de kommer i nærheden af, bierne er mere selektive.
Vores nabo , 5 huse nede, har bistader. Et på vejen og nogle flere andre steder. Han producerer honning i massevis og jeg er bare dybt misundelige. Næste år må jeg på Biavlerkursus og have de rette instrukser, så vi kan få et bibo i haven. Lone fra Himmel og Fjord har skrevet nogle utrolig spændende indlæg om hendes biavlerkursus. Det er virkelig værd at læse om.

8 kommentarer:

 1. Altså, hvor spændende :-)
  I kan da umuligt have problemer med at få bestøvet jeres frugttræer - hvis I har nogen...
  Det lyder ikke, som om du er bange for at blive stukket?
  Det må være sjovt at kunne være honningavler - er det det, du gerne vil?

  SvarSlet
 2. Jeg har også fulgt med hos Lone - det er utroligt spændende at læse om hendes biavlerkursus. Det er en virkelig god idé, at du også vil gå på sådan et kursus :-)
  Jeg må huske at e 'Frilandshaven' - tak fordi du minder os om det! Tænk at vi har 21 humlearter herhjemme ... :O)

  SvarSlet
 3. Ellen: ja jeg drømmer om at blive honningavler, bare til husbehov. Det lyder simpelthen så spændene.
  Madame: Det kan være jeg kan tage et lynkursus hos naboen. Hold da op, hvor ved han meget............men han har vist også haft bier i mere end 10 år og er næstformand i den lokale forening.

  SvarSlet
 4. Jeg anede ikke, at vi har så mange arter humlebier i DK. Jeg har kun set store og små humler, men troede, at de små var humlebørn :-)
  Jeg må læse mere om dem på nettet.

  Du må se at blive tilmeldt et bikursus. Det kan man sagtens følge, selvom man ikke selv anskaffer sig en familie lige med det samme.
  Din nabo skal nok få dig overtalt :-)

  SvarSlet
 5. Ja, vi har så småt aftalt at jeg skal på et kursus næste forår. De udbydes kun om foråret. Glæder mig allerede

  SvarSlet
 6. Flotte humler!
  Jeg hadde et vepsebol i drivhuset - det var ikke så godt.
  For en del år tilbake hadde vi masse bikuber her, vi produserte honning for salg, og det var artig. Men mye arbeid, vi hadde ikke lenger tid til det så alle biene med hus og utstyr ble solgt.

  SvarSlet
 7. Juni: ja vi har haft hvepsebo hvert år stort set. De er nogle arrige nogle. Men bier er jo dejlige, men jeg frygter også at det er for meget arbejde

  SvarSlet
 8. I dag da vi skulle til at plante en Japansk løn i vores have, væltede det pludselig op med små humlebier, så vi regner med at vi er kommet til at ødelægge deres bo i eller ved den jord vi flyttede. Jeg lagde så jorden tilbage og opdagede at de kom ud fra bunden af nogle planter vi har i kanten af bedet. Så det var dejligt de kunne finde tilbage igen. De kan sikkert godt lide dette bed p.g.a. der er lavendler og en masse andre små stauder der blomstrer nu samtidig har vi også et vandspil i bedet.

  SvarSlet

din mening:

OK 18

Jeg er gymnasielærer og er netop blevet lockout varslet af Sophie Løhde. Man kan sige at det er et forventet modtræk af moderniseringsstyrel...