mandag den 11. november 2013

Hvad er formålet med en have?

Det spørger jeg mig selv om når jeg ser det jeg kalder, flisehelvede haver.  Jeg forstår simpelthen ikke hvorfor man køber et hus med have hvis man reelt ikke gider have. Og jeg antager at disse mennesker ikke gider have, hvorfor ellers flisebelægge det meste af ens matrikel?
Hvorledes kan dette syn glæde en når man kommer hjem? Og hvorfor er det at den slags haver vokser frem på den Københavnske vestegn, som ukrudt. Ikke nok med at vores kloaksystem bliver overbelastet af denne slags matrikler, så er det et rigtig nedslående syn at se disse flisehaver. Det er som om man er naturforskrækket, som om naturen er i vejen, den skal åbenbart helt fjernes fra ens bopæl.
Ja jeg forstår simpelthen ikke den tankegang, og nej, det er ikke en vedligeholdfri have. Ukrudt vokser alle steder, også imellem fliserne. Og en gang round-up er bare noget svineri, men hvis man er som vores nabo er det den måde man fjerner det på. Det at det belaster miljøet og vores drikkevands ressourcer er vel underordnet, bare man slipper omkring det så let som muligt.
Her ses en rigtig flot hus, men hvorfor så ikke også have en tilhørende smuk have?
Jeg bliver simpelthen helt ked af det ved at kigge på sådanne matrikler. Hvidt, hvidt,gråt,gråt og så lige en grøn plante der ser ud til at kede sig til døde.
Jeg er med på at ikke alle gider store haver med en masse beplantning, men at man ligefrem går over i den anden grøft...slet intet grønt, kan jo undre. Hvorfor ikke få en havearkitekt til at lave en haveplan ud fra ens behov? Mange istandsætter jo huset i dyre domme, så hvorfor ikke lige investerer i haven? Så dyrt er det heller ikke, flere studier viser at haven og de grønne rum er lise for sjælen. Man er endog begyndt at benytte det i stress terapi. Ovenstående have ligner jo nærmest en baggård på indre Nørrebro der ikke er blevet byrenoveret. For er den det, er disse baggårde jo grønne og smukke.
Heldigvis finder der grønne matrikler, med både flot flisebelægning og planter. Næsten vedligeholdelses frit.
Ovenstående haver er fra Dragør hvor man virkelig forstår at kombinerer de to ting.
Og her er så verdens bedste have (min egen), som hverken har farveskema plan, strategisk sammensætning eller andet, men som bare er verdens bedste sted at slappe af i. At nyde naturen, farverne og lydene. Intet kan være bedre. man føler virkelig roen sænke sig over en når man er der.

10 kommentarer:

 1. Ja verdens bedste have og en verden til forskel. Det er rigtig synd med alle de flisebelægninger, ja og så er det MEGET kedeligt, vi er helt enige. På det første billede du viser, skal der sikkert være plads til at parkere mindst et par biler, men den undskyldning er der ikke på de næste billeder. De slipper selvfølgelig for at slå græs, det er det eneste positive, jeg kan få øje på.
  Godt indlæg!!! og fint billede af din egen have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror der er plads til mere end 2 biler på disse matrikler.....det er da dejligt at have plads til sin bil, men det kan vist gøres kønnere end de eksempler jeg viser ;-)

   Slet
 2. Trist, trist, trist - jeg forstår det heller ikke. Jeg elsker min have, som nærmest ikke bliver passet p.gr.a. min dårlige ryg og husbondens manglende haveentusiasme, men den er stadig en kilde til stor glæde (og, indrømmet, en del dårlig samvittighed). Jeg kan plukke bær og frugt, jeg kan hente lidt urter til maden og jeg kan dufte og se vejrets og årstidernes skiften. Mine naboer er heldigvis ikke havefascister, så det lidt uplejede får ikke nogen til at rynke brynene.

  SvarSlet
  Svar
  1. ved du hvad. min have bliver heller ikke passet og plejet så ofte som jeg egentlig gerne ville. Jeg har efterhånden lært at accepterer det og undlade at få dårlig samvittighed. Jeg har haft 2 diskusprolapser og skar dengang kraftig ned på havearbejdet. Og det er faktisk helt fint, jeg stressede nogle gange for meget rundt i haven. Med fuldtidsarbejde er det også begrønset hvor meget tid man har. Hvis der er noget der ikke kan vokse i haven, ja så er det åbenbart ikke robust nok. Så her bliver intet vinterdækket eller gjort klar til vinteren. Sådan må det være. Men nyde haven det kan man altid, også med skvalderkål ,-)

   Slet
 3. Ih, hvor er jeg dog enig! Hvis folk ikke vil have en have, ku' de vel købe en lejlighed på stenbroen i stedet?
  Vi har godt nok selv lagt fliser i det meste af vores meget lille have, men vi har dog stadig fire bede og et hav af krukker. Plus drivhuset ...
  Jeg kunne slet ikke leve i det, du så sigende kalder et flisehelvede. Grønt må der til og helst masser af det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Enige er vi bestemt. haverne i Dragør har også fliser, ja eller rettere brosten, de er nu ganske grønne alligevel, så der er muligt at kombinerer som du også har gjort. Jeg tror ikke at mennesker med flisehelvede haver nyder livet, det smukke og naturen. ja det er måske noget fordoms fuldt, men i min optik kan dette ikke være muligt hvis man syntes at disse stenhaver uden grønt er smukke. Det virker som om naturen er i vejen og hvorfor så ikke blot få en lejlighed med en stor altan? Ens børn gider ved heller ikke lege i haven hvis den kun består af fliser, det må gøre ondt at falde. Nej jeg forstår simpelthen ikke den tankegang..

   Slet
 4. Dine første tre billeder kunne være taget i mit nabolag. Det er så trist og grimt og jeg forstår heller ikke hvorfor det er så udbredt.
  Din have derimod er skøn, frodig og farverig og hvor er det dejligt at eje verdens dejligste have - jeg tror ikke de der ejer disse flisehelveder bruger deres haver til så meget, i hvertfald er der sjældent folk i haverne her.
  For mig handler det ikke om at man skal bruge meget tid på havearbejde for det går op og ned igennem livet, det er glæden ved at være i sin have og nyde den som den er.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den ene af vores naboer (hvis forhave er et stor flisehelvede) bruger faktisk haven en del. Men kun terrassen. Det med havearbejde tror jeg de opfatter som anstregende. Fra deres terrasse kan de se ud over vejen og vi dem...og her på matiklen er vi nok lidt anderledes. Vi vil gerne sidde i vores have, uden at andre kan se ind.
   Men sjovt nok syntes jeg at folk i områder ved whiskey bæltet, Hellerup, Klampenborg, dele af gentofte osv, har haver med en hel masse planter, både store træer og masser af stauder. Medens folk herude på Vestegnen flisebelægger deres have i stor stil. Gad vide om der er lavet en undersøgelse angående om der er sammenhæng mellem indtægt, uddannelse og have interesse.
   Det kunne være spændende læsning ;-)

   Slet
  2. Det må være noget for livsstilseksperterne fra: Kender du typen :)

   Slet
  3. ja det kunne være et godt bud ;-)

   Slet

din mening:

Politikens undervisningspris?

Politiken har for nogle år tilbage opfundet en undervisningspris, der gives til  folkeskolelærere og underviser på ungdomsuddannelserne. Den...