torsdag den 5. januar 2012

Den lidt for pæne have

findes ikke her på matriklen og det slog mig hvor friseret og pænt alle haver er i diverse havebøger. Jeg er faktisk ved at være lidt træt af det. Hvor er bogen om ukrudt i haven, om hvor smattede haverne er om vinteren (og denne sommer) om planter der ikke vil vokse, om planter der står forkert. Ja om alt det der egentlig også gør det sjovt at have en have.
Tænk det slog mig da jeg sad og læste i Dalbys nyeste bog "Hemmelige haver". Jeg syntes den var kedelig, ja virkelig ! Det hele så så perfekt og smukt ud, så over tilrettelagt og vel planeret. Smukt var det bestemt, men egentlig også kedeligt. Mange af haverne havde intet overladt til tilfældighederne.
Jeg tror at jeg elsker Søren Ryges have udsendelser af samme årsag. Han har en virkelig have. En som alle os andre, med fejl, med mangler, med ukrudt og frem for alt en ikke-perfekt have.
Hvorfor kun fremvis perfekte haver, haver som de fleste af os slet ikke har? Haver der passes af andre, haver der kræver døgnpleje. Tør vi ikke vise vores virkelige haver frem? Tager vi kun fotos fra de "bedste" vinkler, så andre kun kan se uddrag af haven? Ja det gør jeg faktisk selv. Men nu skal det være slut, min have er ikke perfekt, men det er min have og den er bare dejligt. Tør du også vise din virkelige have frem?
31.12.2011-efter en gang nattefrost

efteråret 2011

efterår 2011
sommer 2011
Og jo, vi har bestemt brug for dejlige personer som Hr Dalby, til inspiration og til glæde. For hans bøger er dejlige og han skriver godt. Og jeg har lært meget af ham mht plantevalg og farvesammensætning. Men jeg savner altså bøger om parcelhushaver, kolonihaver og rækkehushaver. Almindelige haver der ikke er anlagt af professionelle og som ikke kræver 24-timers pleje.

22 kommentarer:

  1. Hvor skriver du dejligt provokerende i dette indlæg.Jeg kan sagtens følge dig langt hen ad vejen - alt for kontrollerede og friserede haver kan let gå hen og blive kedelige. På den anden side er det vel såre menneskeligt, at vi viser vores haver (og dermed sådan set også os selv) fra den bedst mulige vinkel. En tredje og vigtig pointe er, at vi har og også bør have forskellige mål med vores haver og forskellige opfattelser af, hvad der er smukt. det forhindrer ikke, at man kan blive inspireret af haver, som man aldrig selv ville have udviklet.

    SvarSlet
  2. Ja, det kan du bestemt have ret i :-) Vores have er ikke velfriseret - vi har et staudebed, der skifter udseende efter årstiden, og ellers består haven af store bede med forskellige buske og fyr, gran og lærk - meget nemt at holde :-)

    SvarSlet
  3. Jeg tror da, at du er gået glip af den øjenbæ-runde, vi havede kørende for et par måneder siden i her i haveblogland - der fik vi vist alle vores værste vinkler i haverne frem. I øvrigt utrolig underholdende :-)
    Efter nu at have haft min have i to år er den absolut ikke noget, der kommer i nårheden af velfriseret. Men jeg eeeksler den :-)
    Knus Signe

    SvarSlet
  4. Det er jo netop de haver du efterlyser, som vi viser her på bloggene!
    Og som Signe skriver er du måske gået glip af vores grimme hjørner?

    SvarSlet
  5. Jeg må jo indrømme at jeg elsker de bøger der er fyldt med dejlige billeder og masser af inspiration og jeg håber også at mine billeder på bloggen af planter og hjørner kan inspirere - derfor prøver jeg at tage hvad der i mine øjne er pæne vinkler, men det betyder ikke nødvendigvis at hækken er toptrimmet for det lægger jeg ikke vægt på.
    Min have er ikke perfekt og jeg deltog også øjebæ-temaet i efteråret.
    Jeg blev rørt over Hemmelige haver som jeg synes giver fine portrætter i ord og billeder af mennesker der som os elsker deres have.
    Det er altså nogle skønne billeder du viser og jeg har bemærket flere søde detaljer og jeg kan rigtig godt lide træet med alle lerpotterne:)

    SvarSlet
  6. Jeg nåede heller ikke med i øjenbæ runden, men har da lagt billeder ud af et haveprojekt fra 2011, og der var ikke fejet noget ind under græsplænen!
    Jeg er også glad for Hemmelige Haver, som jo også fortæller en historie om mennesket bag haven.
    Faktisk har jeg ikke taget så mange billeder før som nu, og jeg kan se, at det er når jeg finder noget er smukt, at jeg har taget billede. Sådan er vi nok som mennesker. Hvor mange billeder har du taget af grædende børn f.eks? Jeg har to måske ud af 1000.
    Men det er udmærket med dialog.

    SvarSlet
  7. Kære alle:
    Nu gik kritikken mest på bøger, jeg så godt nogle af de øjebæ indlæg som der var. og som Maria skriver så er det nok ganske menneskelig at ville vise sig fra den bedste side. Det gælder også vores haver.
    Men jeg syntes bare generelt denne pænhed er ved at tage overhånd, lidt som det politiske korrekte.
    Men jeg inspireres bestemt også af disse havebøger, der er bare for mange af dem med nogenlunde samme indhold. Jeg må indrømme at jeg nok ikke er så begejstret for hemmelige haver.Her er der haver som jeg har set beskrevet før. F.eks den med de mange vintergækker. Den var vist også med i et af hans have programmer. Og så er de så velplaneret og tilrettelagt.
    Så jeg efterlyser blot at man laver havebøger om almindelige haver, det kunne f.eks være en bog om havebloggers haver (det kunne jo være spændende) eller parcelhushaver eller andet.
    Men trods uenigheder så må I alle have en god dag. Solen skinner sørme, så mon ikke vi lige kan nå i haven ;-) efter arbejdet?

    SvarSlet
  8. Her er jeg enig med dig. Jeg efterlyser også haveudsendelse fra almindelige haver. Altså haver som man selv klarer, og som kan være bittesmå ja såmænd også kan være en altan med krukker. Jeg synes godt om Signe Wennerbergs haveudsendelser, for hun viste også bagsiden af medaljen, så at sige. Altså også det lidt trælse som man »slåsser« med i en have uden gartner.

    SvarSlet
  9. Bente: jeg er også meget glad for netop Wennerberg, hendes bøger og haveudsendelser. Minder lidt om Søren Ryges tilgang til tingene. Ærgerligt at hun ikke er på tv mere.

    SvarSlet
  10. Sødeste Lone.....sidder her i fredagssolen og trækker lidt på smilebåndende. Lige netop det tema snakkede nogle af os om til haveblog-træf i september.

    Vi har alle perfekte haver....haver hvor vi hygger, roder, regere og trives......haver der kan drømmes i, haver der leves i og når vi lever i haverne vil rod opstå og det kan vi ikke komme uden om..... men det kan kameraet........ hvilket jeg benytter mig af ;0)

    Det er da perfekt at bunken af plastik bøtter der bare bliver større og større ikke nødvendigvis skal optræde på alle billederne og træværket der er fyldt med råd lige får lov at blive skåret væk.......men derfor er det da bestemt forfriskende at se hvad der virkelig gemmer sig i haverne uden for kameraets vinkel.

    Hos mig drømmes der meget inspirationen findes i forskellige havetyper.....både den vel friserede hvor gartneren gør det meste af arbejdet og især i de små private haver hvor havepassionen gennemsyrer det hele. Jeg drages af det smukke og velkomponerede og har dyb respekt for de der evner dette.

    Nu vil jeg ud og nyde det fantastike vejr vi er velsignet med og måske lige rydde en lille kvas bunke af vejen.....hvis vinden ikke allerede har sørget for det ;0)

    Kæmpe Knus Dorthe

    SvarSlet
  11. Godt indlæg. Jeg er sikker på, at der er mange der tænker lige som dig. Inspiration er alletiders, men mange har sikkert endnu mere brug for hjælp til alt det der ikke vil gro eller mistrives.

    Hvis jeg selv skulle have en have, så har jeg altid drømt om en blomstereng! :-D

    SvarSlet
  12. Du har ret. Jeg tror da at de fleste havefolk har ukrudt i deres have. Det har jeg i hvertfald, men ligefrem skilte med det, ja det gør jeg nu ikke, og dog den 2o. aug viste jeg et før og nu billede af et hængeparti jeg dengang havde.
    Jeg nyder dog at se de mange smukke billeder fra alm. haver og måske få ny ideer.. Jeg kigger slet ikke efter om der skulle være en smule ukrudt.
    Tak for kigget.

    SvarSlet
  13. Tak for jeres input ;)
    Det er dejligt at høre jeres meninger og selvfølgelig har vi alle ukrudt i haven. Men ind i mellem er det måske også dejligt at blive mindet om det perfekte også kan være det ikke-perfekte, hvis I forstår ;-)
    "Beauty Its in the eys of the beholder" som et dejligt engelsk ordsprog hedder. Jeg syntes bare vi skal passe på med at alt ikke bliver så perfekt. Især i havebøger. Det er næsten befriende at læse Camilla Plums bøger om hendes have. Her ved man at der ikke er lagt noget imellem.
    God weekend til alle!

    SvarSlet
  14. Interessant læsning; både dit indlæg og alle kommentarerne :-)
    Haver og havebøger er nok som huse og Bo Bedre - alle ved, at sådan er det ikke i virkeligheden, men det er svært at finde inspiration, når man mest ser alt roderiet, tror jeg.

    SvarSlet
  15. Ellen: det har du ret i, og dog. Pænhed inspirerer ikke mig, måske andre. Men selvfølgelig er det klart at man helst fremviser sig fra den positive side, men roderi kan da sagtens inspirere ;-)

    SvarSlet
  16. Endte på denne side efter at have læst Claus Dalbys blog i dag. Nysgerrig efter hvad der nu havde "såret" hans forfængelighed. Må sige at jeg synes Claus Dalby var dybt inspirerende - men er enig i at det er blevet for pænt, grænsende til det kedelige. Følger stadig hans blog, men vil føje din til listen, som en sund modvægt :)

    SvarSlet
  17. Jeg kom til at tænke på Jeff Hamiltons (Barnsdale 1.5 time uden for London), jeg har set noget dvd´er af hans. Han viser to have, hvor han laver samme haveplan. I den ene have bruges nye og perfekte ting og dermed en dyr have. I den anden genbrug eller billigt. Jeg synes generelt, at han er så hyggelig. Desværre døde han for nogle år siden, alt for tidligt.


    Kan se at du godt kan li´ Anne Just´s have. Det kan jeg også. Jeg overnattede i hendes gamle atelie i sommers, det kan anbefales, så har man adgang til haven efter lukketid. Det var faktisk også billigt. Tror da lige, at jeg må huske at lave et indlæg om det på min nye blot.

    SvarSlet
  18. Anonym; ja man må åbenbart ikke komme med kritik af den store mester. Ærgerligt at han kun læser lidt af mit indlæg og ikke mine roser af hans virke. Men jeg står bestemt ved at parcelhushaver også er smukke ;)

    SvarSlet
  19. Hanne: Lyder spændende det du skriver, jeg må vist forbi og læse det indlæg når du skriver det på din blog ;)

    SvarSlet
  20. Respekt for dette indlæg, det var godt. Jeg har nu tilmeldt mig som fast læser.
    Hilsen
    Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det, det er jeg glad for at du syntes :)

      Slet
  21. Hvorfor i al verden skulle jeg bruge penge på en bog om en ganske alm. parcelhushave, der kan jeg da bare kigge over rækværket ind til naboen. Der er en græsplæne, en forsythia, en ribes og en syren. Det flotteste i den have er en Chinatown plantet ved en guldregn. Hvad der er kedeligt, perfekt, smukt osv er jo heldigvis forskelligt fra menneske til menneske og jeg må indrømme at jeg syntes Søren Ryge er så gudsjammerlig kedelig og selvhøjtidelig og Signe Vennerberg bare generelt er sjusket.Men skulle jeg nogensinde komme til at se deres haver kunne jeg da aldrig drømme om at kommenterer dem negativt på nogen måder, for det er jo hvad de ønsker. Og at du efterlyser de bøger omhandlende netop det som Claus har bevæget sig væk fra, samtidig med at du kritiserer hans og kalder det kedeligt og perfekt så må du sgu undskylde så griner jeg altså lidt af dig. Iøvrigt kan de bøger du efterlyser med garanti fåes i antikvarboghandler, dem findes der nemlig et hav af, kedelige intetsigende bøger som der bare er ens, med de samme planter og opdelingsforslag. Hip hurra for Anne Just og Claus Dalby som har vist at en have IKKE behøves at være kedelig.
    Charlotte fra Langeland som ikke bliver fast læser, jeg fortrækker at stræbe efter det smukke !

    SvarSlet

din mening:

Politikens undervisningspris?

Politiken har for nogle år tilbage opfundet en undervisningspris, der gives til  folkeskolelærere og underviser på ungdomsuddannelserne. Den...