torsdag den 21. oktober 2010

Indtryk

Asfalt,byer, marker, træer, fugle, søer, og havet suser forbi når man sidder i toget mod Tyskland og kigger ud af vinduet. Det går hurtigt med tog, 1½ time så er man på Færgen ved Rødby og 45 minutter senere i Puttgarden. Herfra kører toget 1 time og så er man på hovedbanegården i Lübeck.
Og efter et par dage i denne smukke by undre det mig igen at så mange danskere helst vælger feriedestinationer så langt væk som muligt. For hvor er der smuk i vore nabo lande og hvor er der få der egenligt kender dem.
Lübeck er ingen undtagelse, en utrolig smuk gammel Hanseby, der rangerer højt på Unescos verdensarvs liste.
Holsteintor- byens varetegn
saltlager bygninger
rådhuset
 Den gamle bydel er ikke særlig stor, alt er i gåafstand og man kan sagtens nå det hele på de 2 dage vi tilbragte i byen.
Der er mange kirker i byen, vi fandt ikke helt ud af hvorfor. Men flotte var de. En del af byen blev bombet under 2. verdenskrig, så nogle af de gamle bygninger var genopført. Jeg kan huske at pavepaladset i Avignon (sydfrankrig) også var genopført i nyere tid og at jeg blev utrolig skuffet da jeg fandt ud af dette.
En af de mange byporte
 Det er lidt snyd fordi man som turist går rundt og beundre det, i den tror at de er meget gammelt. Men på den anden side, så er oplevelsen nok større, altså når man ser hele bygningen og ikke kun ruinresterne.
Tro det eller ej, det er bygget som hospital.
Lübeckerne blev rige på salt men er i dag nok mest kendt for at være en gammel Hanseby samt deres marcipan og specielt Niederegger marcipan.  Opkaldt efter familien med samme efternavn der var store indenfor konfekture og siden specielt marcipan.
Men mest kendt er nok familien Mann, hvoraf Thomas Mann nok er den mest kendte. Han skrev den berømt roman "Huset Buddenbrock" som jeg aldrig har læst med set som Tv serie. En tung tysk en af slagsen. Men jeg husker den meget tydeligt, så den må have været god for jeg tror det var i start 80erne, at jeg så den.
Buddenbrook haus er det hus hvor familien Mann boede da de boede i Lübeck, det er omdannet til museum for familien samt dens skribenter. I kælderen findes fortællingen om deres liv, ganske spændende og til tider dramatisk. Thomas Mann fik nobelprisen i litteratur i  1929 og huset Buddenbrook var faktisk hans første roman, mens hans bedste vil jeg nok mene er Døden i Vendig som beskriver en ældre mands fascination (og tiltrækning) af en ung dreng. Man mener at noget af romanen er selvbiografisk, da en del af eftertidens kritikere mener at Thomas Mann var homoseksuel, uden selv at anerkende dette.
Günther Grass som egentlig er polak har valgt Lübeck som sin hjemstavn og byen har selvfølgelig også et museum i hans navn. Jeg har ikke læst nogle af hans bøger, men fandt hans kunst meget spændende.
Også han fik en nobelpris i litteratur, dog først i 1999, pga bogen Mit århundrede. Den står i min bogreol, men jeg har ikke læst den. Der er mange andre bøger der kommer før denne, men jeg skal nok få den læst, engang! Men den mest kendte af hans romaner er muligvis,Bliktrommen, som nok er kendt pga den helt fantastiske filmatisering. Filmen vandt i 1979, de Gyldne palmer i Cannes samt en Oscar for bedste udenlandske film.
Det er vist noget af en bedrift for en tysk film, i hver tilfældet dengang.
En kanalrundfart blev det også til, det er altid så dejlig at se byer fra vand siden. Og så insisterede gemalen på at frokosten blev indtaget på 
Fisch-Hütte, som så meget lidt indbydende ud, men hvis mad smagte rigtig godt. Tyskerne er nemlig vilde med fisk, så vilde at de har utrolig mange restaurant kæder der lever af fiskeretter. Og mange take-away eller frokost steder har også et stort fiske program. Vores lille fiskehytte havde mere en 20 fisk på menuen og vi stod i kø for at bestille.Fiskespisested
Sjovt at tænke på at Danmark er en stor fiskenation, men ikke en nation af fiske spiserer. Men her i huset elsker vi fisk, så selvfølgelig består frokosten i Tyskland, næsten altid, af fisk. Gemalen fik en Nordseekrabben  og jeg en Lachs geräuchert fischbrot. Og krabben på tysk er ikke krabbe, nej det er naturligvis rejer.
Turen var rigtig dejlig, god mad og en masse spændende kultur og historie. Lige sådan som en ferie skal være og så ligger Lübeck kun omkring 3½ times togkørsel væk.

14 kommentarer:

 1. Lübeck er nemlig en lidt overset by, sådan rent turistmæssigt. Har selv holdt jul 2 gange i Lübeck lige ved Holsteiner Tor og tror såmænd det bliver gentaget en gang i fremtiden.
  Lagde du mærke til, at fiskehuset solgte backfisch - et ord som også bruges om (vist nok kun kvindelige) teenagere ;-)

  SvarSlet
 2. Per: det er faktisk lidt mærkeligt at Lübeck er så overset, der er utrolig mange spændende ting at se og så er byen rigtig smuk og hyggelig, jeg tror bestemt vi kommer igen. lyder spændende med jul dernede. Har I et favorithotel? Vi boede på Radisson senator, faktisk lige ved Holsteiner tor. Lækkert hotel. Fiskehuset solgte godt nok backfisch, men kendte ikke til at man brugte udtrykket om unge piger. Fik lige slået det op i ordbogen ;-)

  SvarSlet
 3. Vi plejer at bo lige ovre på den anden side af vejen på Møvenpick. Også et dejligt hotel med "verdens" største morgenbuffet - tror jeg ...
  Vi mangler bare at komme der om sommeren/en lidt varmere tid for der må være helt Nyhavns-agtig der!

  SvarSlet
 4. Indtil for nyligt kunne man købe Lübecker marcipanbrød i Irma. Jeg er dybt skuffet over at det er stoppet! Og det var ovenikøbet det eneste marcipanbrød jeg kender UDEN æggehvide.
  Måske skulle man tage ned og hente det selv. Det ligner jo også en meget spændende by. Jeg har læst de fleste bøger af Thomas Mann.... han er svær!
  Jeg synes det lyder som en dejlig tur og jeg kunne sagtens fristes til at følge i jeres fodspor.

  SvarSlet
 5. Per: Mövenpick lå ikke langt fra vores hotel, men som du skriver, tæt på Holsteintor.

  SvarSlet
 6. Jens: jeg tror bestemt det vil være noget for dig at se den smukke by. Jeg har lidt svært ved disse tunge bøger. Får startet på dem, og når måske 50 sider, så opgiver jeg. De fanger mig ikke rigtig. Men tilgengæld er jeg vild med det historiske og Mann familien, de har haft et omtumlet og til tider meget spændende liv. Det samme har Günther Grass.
  Men altså utrolig dejlig by.

  SvarSlet
 7. Jeg holder meget af Lübeck og har været der flere gange (ikke KUN for marcipanens skyld). Jeg skal dog altid liiige ind i den dér store butik, der bugner af marcipan i alle afskygninger... den er da fantastisk!

  SvarSlet
 8. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at besøge Lübeck kunne jo være en forårstur, skal lige have overstået julen...og når det ikke tager længere tid med toget så er det jo til at overkomme.....Lyder til at I har haft en dejlig tur og rigtig fine billeder du har fået taget....

  SvarSlet
 9. Mia:Ja der er virkelig dejlig dernede og den store marcipan butik er også dejlig.
  Rejen: Jeg tror bestemt ikke I vil fortryde en tur til Lübeck til foråret, men er det ikke der omkring datteren skal føde? Det kan du jo næppe gå glip af;-)

  SvarSlet
 10. Jeg tror aldrig, jeg har været i Lübeck - hvor er det dog dejlige billeder, du viser!

  Vi så en spændende film om familien Mann fornylig, der gjorde mig klogere på tiden, han levede i. Det var det prisbelønnede drama 'Familien Mann', som er dokumentar og fiktion, når det går op i en højere enhed.

  Jeg får stor lyst til at tage til Lübeck og se noget af alt det, I oplevede.

  SvarSlet
 11. Madame: det var en utrolig dejlig by. Lyder spændende med den film om familien Mann I har set, jeg vil prøve at se om jeg ikke kan finde den et eller andet sted.

  SvarSlet
 12. Du har beskrevet Lübeck rigtig godt, og det er en skøn og smuk by, men jeg kan nu stadig godt forstå, at 'nogen' rejser ud i den store verden - vi har jo set rigtig meget af det nære, og det er da bestemt også spændende at se noget, der er noget helt, helt andet end det vi kender :-)

  Lübeck er vi kommet meget i i tidens løb - julemåneden er helt fantanstisk i den by.

  SvarSlet
 13. Ja jeg kan tilslutte mig, Lubeck er rigitg dejlig og fantastisk hvis man er til de meget gamle huse og historie. Fint at gå der både aften og dag.

  SvarSlet
 14. Folehaven: dejligt at vi er mange der er enige om Lübecks lyksaligheder.

  SvarSlet

din mening:

OK 18

Jeg er gymnasielærer og er netop blevet lockout varslet af Sophie Løhde. Man kan sige at det er et forventet modtræk af moderniseringsstyrel...