mandag den 12. juli 2010

Ø hopping?

Fra Stockholm tog vi toget til Nynäshamn og derfra båden til Visby på Gotland. En 3 timers sejllads, med dejligt vejr og en meget behagelig transport. Vejret på fastlandet var skyet, men i Visby var det allerede omkring de 27 grader, så det var ganske varmt da vi gik fra borde.
Har man ikke bil på kan det være et problem at komme omkring på sådan en stor ø. Vi lejede derfor en dejlig Ford C-max Flexifuel (i Sverige kan man også køre på Ethanol). Nu er min mand jo den helt store VW fan, så her i garagen kan der kun stå sådanne tyske biler. MEN efter kørsel i C-maxen i 4 dage måtte han indrømme at det var en rigtig dejlig bil at køre rundt i.
Jeg bliver altså nød til at fortælle om vores hotel, fantastisk sted cirka 8km fra Visby, en gammel herregård hvor to kvinder har åbnet et lille hotel, Hotel Hallfreda som kun de passer.

Det var så smukt og lå så idylliskt at vi kunne havde tilbragt hele ferien i haven eller på vores balkon. Sikken en udsigt.
Værelset var ikke så stort, men nyistandsat med respekt for det gamle. Når sådan en renovering lykkes er det bare dejligt. 
Jeg er ret overbevidst om at jeg kunne ligge hele dagen i sengen og  
kigge ud af vinduet. Udsigten var
smuk. Træer og marker så lang øjet kunne se. Herligt.
Men Gotland er jo så smuk, så selvfølgelig kunne vi ikke ligge på hotellet hele dagen, vi måtte ud og se noget.
Gotland består ikke af klippegrund, som resten af Sverige, men af koralrev og forstenet kalk rester af tropiske skaldyr. Resterne af den kalk der ikke er blevet nedbrudt af havet står i dag mange steder og kaldes Rauker. Disse præger kysten en del steder og specielt på Fårö, den nordligste del af Gotland.


De varierer i højden, men den største er Jungfrun, 12m høj.
Utrolig smukt og fascinerende landskab.
Hovedstaden Visby er også interessant. Her findes en gammel bymur og Visby er optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv som Nordeuropas bedst bevarede middelalderby. Den er også smuk, med mange fint bevaret gamle hansestads huse. Men her er mange turister og med tanke på, at vi var på besøg udenfor den rigtig højsæson, tror jeg ikke jeg gad være der i den absolute højsæson.

Gotland er også ved at blive kendt som det nordiske køkkens spisekammer. Her skal, efter sigende, findes mange gode råvarer f.eks trøffler, ramsløg, og asparges. Om de smager bedre end dem dyrket andre steder ved jeg ikke. Men den Gotlandske madkultur har virkelig fået en renæssance. Vi fik prøvet den på vores sidste aften og specielt deres lam smagte virkelig godt. Jeg har smagt alt for meget lam der smager lidt som uld og ganske forfærdeligt, men åbenbart ikke Gotlandsk lam.
 Den blå sommerfugl fangede jeg på Gotlands sydspids og troede den var meget eksotisk. Men ved opslag på Wiki viser det sig at det er en almindelig blåfugl som sørme også lever i DK. Måske er man ikke så opmærksom på naturen og dyrelivet til hverdag, men mere når man er på ferie?
Den blå blomst fandt vi overalt på øen, men jeg kender ikke dens navn. Måske andre gør?
Jeg vil ikke kede jer med en lang fortælling om vores besøg på stora Karlsö, det er nok kun os fugleentusiaster der kan værdsætte dette. Men der er mange alker og lomvier derude og de er så smukke så smukke. Vores tur i Lummelunda grotterne dropper jeg også, man kan selv læse om dem og om de tre drenge der opdagede dem i 50erne. Sjov historie.
På 4 dagen tog vi færgen til Oskarshamn, som vist kun er kendt for det atomkraftværk der ind i mellem ikke virker helt efter planen. Herfra går der ingen tog, så vi måtte tage bussen til Kalmar hvorfra vi ville udforske Öland endnu engang. Denne gang fik vi endelig set det smukke kunstmuseum VIDA som desværre var lukket ved vores sidste besøg.
Jeg er meget glad for moderne arkitektur, noget af det, og syntes rigtig god om kunstmuseets bygninger. Udstillingerne var af moderne kunst og ganske spøjse.
Det er altid spændene at se anderledes kunst, selvom gemalen syntes det var komplet uforståeligt og ligegyldigt, syntes jeg faktisk der er rigtig sjovt at se hvorledes kunstner udtrykker sig. Er det lavet flot er det også værd at se på.
Noget klassisk smukt var Solliden slot som er en slags sommerhus for den svensk kongefamilie. Et meget lille hus som man vel knapt kan kalde et slot? eller kalder man det blot slot fordi nogle kongelig bor der?
Den omkring liggende park var dog ganske smuk.


På solliden var der en hyggelig lille cafe hvor vi fik pandekager og kaffe og sad og nød tilværelsen i skyggen. Den søde lille hund fangede jeg via min zoomlinse. Den var så lille og skrøbelig at man nærmest ikke kunne tro at det var en hund.
På Ölands sydspids så vi igen på fugle. Her er der mange gode fugletræk både forår og efterår. Men området er nu en udflugt værd også selvom man ikke er helt vilde med fugle.


Vi endte turen i Kalmar hvor vi fik set den helt gamle bydel, men flotte gamle træhuse og smukke rosenhaver.
Og selvfølgelig slottet, som nok minder mere om en borg og som også havde funktion som en sådanne.
En dejlig tur endte dagen efter da vi igen steg om bord på X2000 toget, retur til København.

14 kommentarer:

 1. Hold da op for en dejlig fortælling. Jeg får mere og mere lyst til en tur i det svenske :-) En skam de ikke snakker et forståeligt sprog ;-)

  SvarSlet
 2. Tak for turen. Jeg må til Gotland, jeg er sikker på at også jeg vil finde det smukt der. Øland er dejligt. Var der for mange år siden.
  Altså sproget Per, tja jeg tager det, af det jeg fanger og resten hænger bare, det plejer at gå ret godt.

  SvarSlet
 3. Per: du må bare afsted til det svenske. Sproget er ikke noget problem. Min mand kommer fra sønderjylland og han forstå hvad de siger (hvis de taler langsomt), ellers taler de nu også engelsk.
  Jeg er jo født og opvokset med svensk på tv, så for mig er det som mit andet modersmål (ja ok næsten)
  :-)

  SvarSlet
 4. Folehaven: jeg tror bestemt du vil finde Gotland smuk. Det er virkelig et besøg værd. :-)

  SvarSlet
 5. Man får helt lyst til at pakken kufferten og drage afsted. Gotland rumsterer også i mine tanker, når vi skal planlægge ferie - og det er bestemt ikke blevet mindre interessant efter dit fine indlæg og meget inspirerende billeder. Tak for kigget.

  Mette

  SvarSlet
 6. Mette: Du kan glæde dig til engang at skulle besøge øen. Der er virkelig smukt.

  SvarSlet
 7. Wauw, hvor er det spændende, Havehyrde! Og det er nogle helt fantastisk billeder, du illustrerer jeres oplevelser med. Jeg får lyst til sraks at rejse af sted ...
  Du spørger ovre hos mig, om jeg har mulighed for at stoppe allerede nu, og ja, der er dumpet uventede muligheder ned i min turban. Jeg synes, det er lidt for privat til bloggen, men du er meget velkommen til at skrive til huskebloggens mail, så skriver jeg til dig.

  SvarSlet
 8. Madame:Tak for dine roser. Og tillykke med dine nye muligheder. Kan godt forstå hvis du syntes det er for privat til bloggen. Man ved jo aldrig hvem der følger med derude.
  Men super dejligt for dig. Jeg er lidt misundelig ;-)

  SvarSlet
 9. Tak for en dejlig rundtur. Gotland er jo én stor historiebog og ligner noget, der godt kunne være et besøg værd.
  Øland har vi været på - den var jeg meget betaget af.
  Jeg synes det er så pudsigt, at det næsten kun er os fra det østlige Sjælland, der forstår svensk... De unge foretrækker at tale engelsk sammen :-)
  Det skal dog siges, at underligt nok er skånsk noget af det svensk, der er sværest at forstå; stockholmssvensk er meget nemmere.

  Nå... men I har da i hvert fald haft en god ferie, lyder det til.

  SvarSlet
 10. Jeg er altid så imponeret over alt det, I når at se på jeres rejser.

  Tak fordi, du fortæller - og for smukke billeder. Det billede med det blå hav og den blå blomst tog helt vejret fra mig.

  Tak for indlæg om og kommentarer og råd vedrørende vanrøgten, Havehyrde. Det var til stor hjælp.

  Mange varme hilsener til dig :-)

  SvarSlet
 11. Ellen: skånsk kan faktisk være svært at forstå. Men skåninge forstår jo dansk ganske fint. Det gør dem fra Stockholm bare ikke, de vil så gerne snakke engelsk, men jeg insisteret altså på den nordiske, så jeg taler svensk-dansk med dem. Det plejer at gå godt. På gotland forstår de rigtig fint det danske.

  SvarSlet
 12. Lone: jeg syntes faktisk også at billedet med den blå blomst blev rigtig vellykket. Men der var så mange skønne foto motiver at billederne næsten kun kunne blive gode.
  Og igen, super godt gået med jeres befrielsesaktion. Selvfølgelig bakker vi andre op om jeres heltedåd, det manglede da bare andet.
  Hav en fortsat god dag :-)

  SvarSlet
 13. super flot artikel tak for inspirationen

  SvarSlet
 14. Morten. Velkommen til og tak for dine roser.

  SvarSlet

din mening:

OK 18

Jeg er gymnasielærer og er netop blevet lockout varslet af Sophie Løhde. Man kan sige at det er et forventet modtræk af moderniseringsstyrel...