søndag den 18. juli 2010

Endelig en havedag

Så fik vi endelig vejr til at ordne haven. Herligt. Hele dagen er gået med lugning, klipning og flytning af planter. Nej hvor har jeg savnet det. I heden gider man jo ikke noget som helst, så det var rigtig dejlig med en dag hvor temperaturen kun var omkring de 20 grader og man ikke svedte ved den mindste bevægelse.
Kattene var også glade for de lidt lavere temperature, men dagen blev som sædvanlig tilbragt i soveposition.
Mange roser står i fuld flor, nogle er dog ved at afblomstre. Men specielt mine Austin roser er jeg glade for. De er remonterede, og blomstrer flere gange på en sæson og så dufter de så dejligt.
Når jeg går ture i haven syntes det som om jeg opdager nye ting hver gang. Der er altid nye blomstre eller ukendte blomster der dukker frem, katte der ligger mærkelig steder, fugle der tager bad eller bier der leder efter nektar. I dag lagde jeg især mærke til havens mange rum.

Der er vores "sofarum", som vender mod øst og er overdækket. Her sidder vi om morgenen og er det rigtig varmt er det det køligste sted at sidde da solen hurtigst forsvinder fra området.
Jeg regner med at vi engang skal grille når det regner og så er det her vi skal sidde. Gemalen syntes den ide er lidt besynderlig, og da han er grillmesteren, kan det være at det ikke bliver noget med at grille i regnvejr.
Det andet rum er vores "gamle solterrasse". Den brugte vi til at fange lidt sol, sådan sen eftermiddag/aften. Den vender mod syd, men pga kraftig vegetation omkring den, er det også et dejligt sted at sidde når solen bager ned, sådan midt på dagen. Så er der nemlig skygge dernede.


 Så er mit "planterum". Nede i baghaven, hvor jeg ordner potter og planter i foråret og gør alt klart til drivhuset og køkkenhaven.
Terrassen der "fulgte" med huset, ligger selvfølgelig syd. Og her er rigtig varmt om sommeren. Men i foråret er det utrolig dejligt at sidde der, i solskin, med en kop te og en bog (og et tæppe) og nyde det hele, efter vinteren. Når det er højsommer bruger vi kun terrassen om aften, så er temperaturen lige tilpas.
Og så er der forhaven, der ligger mod vest og som nok er den del af haven vi bruger mest. Efter at DONG har fået fjernet alle luftledningerne kan vi nu nyde himlen ved solnedgangstid, det er ofte et fantastisk syn. Da vi var i Schweiz sidste år, mødte vi en ung indfødt kvinde som var meget begejstret for vores land. "Der er jo strand og himmel over alt". Og sjovt nok forstod jeg slet ikke hvad hun mente før vi kom hjem. For hun boede jo i dette smukke land med høje fantastiske bjerge og billedskønne søer. MEN hun havde aldrig set en rigtig solnedgang. Der hvor hun boede gik solen senest ned ved 15-tiden. Ja man ved slet ikke hvor godt man har det før man rejser udenlands.
Det var så en lille rundtur i nogle af havens rum, nu kalder gemalen, vi skal have rødtunge, nye kartofler og en lille salat. Og selvfølgelig et (eller to) glas Riesling. Der findes ingen bedre hvidvin.
Fortsat god søndag aften til dig der læser med her.

11 kommentarer:

 1. Ja det er dejligt at temperaturen har sænket sig og Åh altså en dejlig have du har, tak for rundturen , sikke mange dejlige siddepladser:) Jeg er også ret glad for Austin roserne som remonterer. Jeg har nogle roser som kun blomstrer 1 gang og det er lidt trist når de er slut, så skal man vente et helt år igen.

  SvarSlet
 2. Hvor har du dog en fantastisk og flot have! Næste år tror jeg, at jeg tager imod et tilbud om en kop kaffe, hvis du da ellers vil have porse igen ;-) man skulle næsten ikke tro, at det 'bare' er en parcelhushave af forholdsvis almindelig størrelse.
  Tak for rundturen.

  (Og selvfølgelig er langt de fleste hjemmehjælpere gode nok og udfører deres arbejde samvittighedsfuldt. Men jeg synes, det er i orden, at uhyrligheder som det netop sete bliver afsløret.)

  SvarSlet
 3. Lisbeth: Austin roser er nogle af de smukkeste og nemmeste. De passer stort set sig selv og det er bare dejligt. Min ghislande blosmter også hele tiden, ligesom New Dawn.
  Ellen: Forleden var en nabo forbi og skulle låne noget. Hun havde ikke set haven om sommeren og var helt bjergtaget. Jeg tror ikke man forventer en parcelhus have med så mange vækster. Og du er velkommen til kaffe næste år. Så må du lige få en tomatplante med hjem.
  Og selvfølgelig er det ok at de afslører "sløve" hjemmehjælper. Men dem jeg kender til er bare så pligtopfyldende og det er så ærgeligt for dem at sådanne personer findes.

  SvarSlet
 4. Din have er helt utrolig smuk og frodig, Havehyrde! Jeg kan godt lide ideen med de mange rum, så man kan bevæge sig efter solen. Og et rum til at pusle om planterne er en rigtig god idé. Vi har også adskillige rum i haven, dog ikke med fast underlag - kun to terrasser til hver sit verdenshjørne.

  Ha' en rigtig god mandag.

  SvarSlet
 5. Madame: Vi lavede den ene terrasse med barkflis, før dette havde vi træfliser men i den meget våde sommer for nogle år siden, rådne de næsten væk, da området dernede stod under vand. Nu bliver det så barkflis. Det er billigere og nemmere og skifte ud. Men græs er også dejligt som underlag.
  God mandag til dig også :-)

  SvarSlet
 6. Sikken en fantastisk have! Men jeg kan ikke lade være med at tænke på, at sådan en have får man jo ikke fra den ene dag til den anden, og den kommer jo heller ikke af sig selv.

  I må have brugt uendelig mange timer på at plante, hakke, rive, luge og klippe! Men resultatet er også ret imponerende!

  SvarSlet
 7. Jens: jeg (min mand er slet ikke til havearbejde) bruger faktisk slet ikke så meget tid på haven, det er der mange der tror. Men når man har stauder og roser mv passer de jo sig selv. Jeg fjerner ukrudt i foråret og 1-2 gange i løbet af sommeren. Det jeg bruger mest tid på er faktisk at vande (især køkkenhaven), når der er hedebølge. Indtil videre har det taget 8 år af få haven frem, men der mangler meget endnu (høhø), jeg har nemlig mange planer ;-)

  SvarSlet
 8. Sikke en overdådighed af blomster og planter, I har.
  Det ser så hyggeligt ud med tæt beplantning langs gangarealerne.
  Har I ingen græsplæne?

  Det er en meget smuk have. Her kan Claus Dalby ikke være med :)

  Godt sted for kattene at gå på opdagelse.
  Tak for synet, Havehyrde.
  Smukke billeder...

  God mandag aften til dig og gemalen. Håber rødtungen bekom jer vel :)

  SvarSlet
 9. Lone: græsarealet bliver mindre hvert år. Men der er stadig noget, man ser det f.eks på det sidste billede. Men planter skal altså plejes mindre end græs. Det skal jo slås en gang om ugen og det er lidt kedeligt arbejde.
  Haven er slet ikke så regelret som hos Claus Dalby, det er nok mere vildnis stilen jeg har. I afgrænset områder. Rødtungen smagte herligt :-)

  SvarSlet
 10. Hej Havehyrde! Du har en dejlig og frodig have og så er den samtidig hyggelig. Man får lyst til at være der. Dejlige, dejlige roser. Du har blandt andet også en sommerfuglebusk. Har du besøg af mange forskellige sommerfugle?

  SvarSlet
 11. Thyra: ja navnet er ikke givet for ingenting. Det vrimler med sommerfugle på den, og bier. Men det gør der nu i hele haven. Jeg har rigtig mange gode insektplanter, f.eks er de også vilde med min ghislaine de feligonde rose. Fint navn va?? Fortsat god dag til dig :-)

  SvarSlet

din mening:

OK 18

Jeg er gymnasielærer og er netop blevet lockout varslet af Sophie Løhde. Man kan sige at det er et forventet modtræk af moderniseringsstyrel...