tirsdag den 25. maj 2010

Sheriffen

fra Nottingham er det ikke, men en musvit unge der i den grad dominere redekassen. Hver gang mor musvit nærmer sig springer den op af reden som trold af en æske. Den skal have sin mad før den andre. Hvorfor dele hvis man kan tage det hele selv. Kig gerne på videoen (højre bjælke), det er nu 10 dage siden at ungerne blev udklækket og de har åbnet øjnene og fået mange fjer på hoved og krop, for ikke at tage om vingerne.  Nu er der rigtig meget larm i kassen. Går man rundt i haven kan man høre dem råbe op. Ikke den pibelyd som de gav før, nu er det ved at ligne et ordenligt  fugle tjiip. Når mor ikke er der, sidder de og øver i at sige lyde, ind i mellem blafrer de med vingerne, måske er de i gang med styrketræningen? Sjovt ser det ud.
Hvad der ser knapt så sjovt ud, er når mor musvit tager turen ned i bunden af reden, så træder hun på den små, så vi tilskuer sidder og holder vejret. "Mon den kan skade en af ungerne ved at placere hele foden på den?". Vi krydser finger for at det ikke sker. Hvad hun laver ved denne manøvre ved vi ikke helt. Vi regner med at hun fjerner utøj fra reden, men voldsomt ser det ud.
Men der er stadig 6 unger, det 7ende æg blev ikke udklækket, nu er det væk. Hvordan det er kommet ud af reden, aner jeg ikke. Men måske få vi svar på når alle er fløjet fra reden.
Og tilsidst, menuen står på larver og insekter. Nogle insekter prøver at flygte fra et fuglegab, men ak, den fanges hurtig af mor eller far og så er det slut med den flugtaktion. Ned i gabet på en grovæder, hvor den ender sine dage. Jeg er kun glad, regner med at det er nogle ulækre insekter der ikke gør nytte i min have. Så tak til musvitterne for deres indsats, man kan sige at husly er en sølle tak for deres store arbejde.

7 kommentarer:

 1. Ja, det er ret utroligt, hvor mange insekter og især larver, der ryger ned i ungerne. Her i weekenden, hvor det var for varmt til andet end skyggesidning, holdt jeg øje med blåmejsen, der bor under et bræt ved taget - og den pilede utrætteligt frem og tilbage med en larve sådan cirka hvert femte minut. Det kan blive til en del... ;-)

  SvarSlet
 2. Stadig en meget spændende historie :-) Interessant at læse, at selv inden for familiens rammer kan livet være lidt barsk.

  Er det ikke typisk, at hver gang, vi kører til Sverige, kører vi forbi Bosjö Kloster, men har aldrig været der? Det er selvfølgelig fordi vi har et andet mål, men vi burde nu se det engang...

  Jeg er også lidt vild med udfoldende bregner :-)

  SvarSlet
 3. Mia: man bliver helt forpustet af at observere de fugle. Sikken de slider, og sikken de unger spiser :-)
  Ellen: Velkommen hjem igen.
  Det er bestemt et besøg værd, altså Bosjö kloster, der er så smukt ved den sø. Men det kræver selvfølgelig et stop, og i er jo normalt på vej til eller fra ødegården!

  SvarSlet
 4. Det er jo helt fantastisk at se videoen - hvordan holder fuglemor mon regnskab med, at alle de små får mad? Hun har sandelig nok at gøre og skal vel jo også fjerne fugleklatter.

  SvarSlet
 5. Madame: jeg ved virkelig ikke hvordan hun ved at alle får mad. Men det gør de. De er stort set samme størrelse, så der må være noget instinktivt vi ikke kan se :-)

  SvarSlet
 6. Det er spændingsfilm, det her :))
  Det er vist godt, jeg ikke har fået webcam i mine redekasser. Jeg ville blive helt stresset over, at fugleunger måske bliver overset, fordi de ikke har et kæmpegab.

  Det næste må være, at man installerer en roterende bund, så dem, som ligger bagest i reden, kommer i første række engang imellem :))

  Når der er store rengøringsdag i reden, tror jeg, at de fjerner høm-høm'er fra reden.
  Jeg så på den ene af videoerne, at musvitten tog en kugle fra en unges numse med næbbet. De smider dem udenfor.

  Sjovt, at ungerne dyrker styrketræning og stemmer, mens de venter på næste måltid :-)

  Rigtig dejlig fredag, Havehyrde

  SvarSlet
 7. Lone: jeg syntes det ser ud til at hun fodre dem alle, sheriffen står godt nok forrest i køen, men mor musvit giver den ikke altid mad, selvom om den råber højest.
  God weekend til dig.

  SvarSlet

din mening:

OK 18

Jeg er gymnasielærer og er netop blevet lockout varslet af Sophie Løhde. Man kan sige at det er et forventet modtræk af moderniseringsstyrel...