lørdag den 8. maj 2010

Så er der tulipaner

Nu er de her, de mange smukke tulipaner. Desværre holder de ikke længe hverken blomstringstiden eller selve løget. Løget får ofte svamp og allerede året efter er blomsterne knapt så flotte. Efter 2 år plejer de at være afgået ved døden. Iflg Anne Just skal man derfor tage sine tulipanløg op omkring juni måned, fjerne de små sideløg og efter tørring plante dem ud i bedene (eller krukker) til efteråret. Lyder godt, det bliver bare ikke i min have. Det har jeg slet ikke tid til, så jeg må betale mig fra det. Hvert efterår indkøber jeg derfor nye tulipan løg som jeg planter ud. Sådan må det være! Og tulipan navnene, ja dem glemmer jeg lynhurtigt. Farven og formen glemmer jeg dog ikke. Et år havde jeg navneskilte på dem alle, men de er gået tabt. Desværre.


Denne smukke tulipan har ikke kun smuk blomst med bladene er også specielle, idet de har en hvid kant.
Nedenunder ses en tofarvet tulipan, gul og rød. Min mand elsker denne kombination, så den er købt for hans skyld. Jeg er mere til de mørk røde, lilla farvet tulipaner, der findes i utrolig mange forskellige farve nuancer.
Ved siden af den gul/røde ses en cremefarvet, med strejf af grønt og pink.


Den mest elegante tulipan er dog den rød (rust røde) som jeg ikke har haft før. Meget slank og smal blomst. Utrolig smuk. Den pink farvede har en mere fyldig blomst og hovedet er stort. Der er stadig en del tulipaner der ikke står i blomst, nogle blomstrer først senere i maj, så dem venter jeg på i spænding.
I torsdags klippede jeg græsset for første gang i år. Det var blevet ganske langt og klipperen kom virkelig på arbejde.

Men efterfølgende ser haven så velplejet ud og det er en fornøjelse at sidde og kigge ud.
I går var jeg til vinsmagning med dem jeg arbejder samme med. Det var rigtig sjovt. Vi startede med en blindsmagning og den eneste jeg kunne gætte var Amaronen. Efter vinsmagningen var der dejligt nybagt brød og oste/pølsebord. Dejlig afslutning på ugen.
I dag skal min mands niece konfirmeres. Han er taget afsted til Jylland alene. Jeg meldte fra, da jeg stadig har problemer med at sidde ned i længere tid. Vi har købt et smykkesæt til konfirmanten, guld perleørering med matchende halskæde. Og så fandt jeg sådan en sød fotoramme med lyserøde perler på, så den får hun også. Jeg holder på at give de unge mennesker noget de kan værdsætte i længere tid. Hendes storesøster fik noget lignende og de smykker går hun stadig med i dag, 3 år efter konfirmationen. Det er jo glædeligt.
Nu skal jeg ud og kigge om planterne i drivhuset mangler vand. En rigtig god lørdag til jer der læser med her på bloggen!


12 kommentarer:

 1. Hold da op hvor er de bare smukke .....med eller uden navn :0)

  SvarSlet
 2. Skønne tulipaner - de er også som ved et trylleslag dukket op i min have, og man bliver bare så glad. Og så i denne kulde...

  Go' lørdag i haven... :-)

  SvarSlet
 3. De er meget smukke:) og fordelen ved kulden er at de står længe!

  SvarSlet
 4. Fr Solhat: tulipaner er bare smukke
  Mia: jeg syntes faktiskt også at de kom ved et trylleslag.
  Lisbeth: det er rigtig med kulden, men for min skyld kunne de godt stå lidt kortere tid, hvis bare vi havde lidt varme. Det virker mere som efterårsvejr.

  God weekend til jer alle

  SvarSlet
 5. Det er sandt, hvad Mia skriver. Tulipanerne er dukket op som ved et trylleslag. Det ene øjeblik ser man dem ikke, det andet øjeblik står de pludselig her og der.

  Det er mærkeligt, at der går svamp i dine tulipanløg efter et par år. Vi har haft vores i årevis uden problemer. Jeg tager aldrig løgene op og deler dem.

  Dine viste tulipaner er meget smukke.
  Den sart rosa med den hvide kant på bladene er utrolig smuk.

  Men alle tulipaner er henrivende :)

  Mange hilsener og rigtig god søndag, Havehyrde.

  SvarSlet
 6. Lone: du har nogle af de gamle sorter, Appeldorn som sikkert er gule eller røde. De holder længe. Det gør de nye ikke. Der er avlet så meget på dem at de ikke er særlig modstandsdygtige overfor f.eks svamp.
  God søndag til dig også :-)

  SvarSlet
 7. Ja det er urtoligt som de fine nyere typer forsvinder. Men jeg har gode erfaringer med de botaniske typer, de er mere stabile.

  Det med at grave tulipaner op, det er livet for kort til, og så bryder jeg mig heller ikke om bladene på mange af forædlede typer, bladene er store og kraftige og kan slet ikke dækkes af de stauder som senere tager over.

  SvarSlet
 8. Karen: det kan være jeg skal prøve de botaniske typer, jeg syntes dog ikke de er helt så smukke som de nyere. Men sådan er der så meget, det er sådan lidt "give and take" over det. Man kan jo ikke få det hele
  :-)

  SvarSlet
 9. Hvor er de dog smukke, Havehyrde - jeg er især vild med den pink nederst til højre. Desværre har rådyrene ædt alle mine tulipanskud, der ellers var blevet flotte og høje - der er intet tilbage.

  Ha' en god søndag!

  SvarSlet
 10. Madame: Jeg tror nu nok at jeg ville skifte mine tulipaner ud med nogle rådyr hvis det var muligt. Godt nok er tulipaner smukke, men dyreliv omkring huset er dog vigtigere.
  har du bemærket om kattene har flere flået på sig? Rådyr skulle efter sigende bærer utrolig mange flået og være grunden til den lille mides hurtige udbredelse.
  :0)

  SvarSlet
 11. Mine er også kommet op år efter år, men det er også nogen gamle, gamle løg, så det er nok forklaringen.

  Vi var også til konfirmation i går, og jeg er helt enig i dine tanker omkring noget varigt til en konfirmationsgave (og dåbsditto).
  At det så var anderledes i går, er en anden historie...

  SvarSlet
 12. Ellen: det med gaver til konfirmanter kan være lidt svært, syntes jeg. Niecen fik en del penge, men blev rigtig glad for vores gave. Det med penge syntes jeg er et skråplan (med nogle undtagelser). En gave er for mig noget personligt som giveren mener modtageren vil kunne lide. Penge er så upersonligt, men selvfølgelig kan man så købe hvad man lyster. Konfirmanter får mange penge nu om dage :-)

  SvarSlet

din mening:

En ny kat og naturen

her i huset elske vi katte...virkelig elsker. fantastiske dyr og folk der ikke har haft hellig birma katte ved slet ikke hvad de går glip ...