mandag den 22. marts 2010

Tranerne kommer

I morges så og hørte jeg de første traner. Det er noget af det mest fantastiske ved foråret og man er ikke i tvivl om at der er traner, idet deres lyde er helt unikke.
De raster primært 2 steder i Sverige, ved Åhus og Hornborgasjön. Sidstnævnte er et sikker sted hvis man gerne vil opleve dem på tæt hold. Her fodre man dem, dvs de har op til 17000 traner ved søen, nogle år.
Vi har oplevede dem 2 gange ved Hornborgasjön og det er mildest talt en kæmpe oplevelse. Helt umuligt at beskrive, men det gør noget ved sjælen at se så mange vilde fugle stå 3-4 meter fra en og opfører sig helt naturlige. Nu har jeg hverken mediteret eller været i trance, men jeg forestiller mig at det muligvis var den samme fornemmelse jeg havde, da jeg stod imellem 14000 traner. Vi var ikke de eneste der oppe. Selvfølgelig ikke.
Men vi var alle sammen meget stille og overvældet over synet. Det var slet ikke til at fatte.
Så mange traner på en gang.
Man ser dem bedst lige før de går til ro om aftenen, vel mellem kl. 17-21. Man kan sagtens bruge flere timer på at observere dem, så man skal huske det varme tøj og evt kaffe. Nogle af de faste gæster havde klapstole med.
 Det er et syn man ikke må snyde sig selv for, jeg lover at det er en kæmpe oplevelse. Så hvis du ikke ved hvad du skal i påske, så kan jeg anbefale en tur til Hornborgasjön. Den ligger cirka 100km fra Göteborg nær byen Skara
 God fornøjelse!

16 kommentarer:

 1. Det besøg stod allerede på listen: "Must see before gone" ;-)
  Det må have været en fantastisk oplevelse :-D

  SvarSlet
 2. Det var billederne, som fik mig til at stoppe op her!

  Det var dog et fantastisk syn. Ikke fordi jeg synes mine gæs på marken overfor er mindre fantastiske, men billederne af tranerne er noget, som taler stærkt.

  Jeg gad vide, hvad der ville ske, hvis dette syn kunne gives videre til børn i by-skoler (sådan nogen som mig, der voksede op i et klasselokale med 35 andre børn).

  Man kunne forestille sig, at en skole, som havde råd til den slags, ville få nogle helt andre børn ud i den anden ende så at sige.

  SvarSlet
 3. Det må i sannhet være litt av et syn:)
  Tenk å få oppleve noe sånt - jeg kan godt forstå din følelse av uvirkelighet.
  Her ser man skjelden eller aldri de fuglene. For et par år siden var det noen stykker som hadde kommet litt ut av kjøreruten på vei nordover og da så jeg 4 stykker like ved her jeg bor. Jeg glemmer det aldri - jeg synes det var et mektig syn og så var det bare 4!!!

  SvarSlet
 4. Hold da fast et smukt syn......kan forstå facinationen......så mange på ét sted. Tror det er en ting der skal på listen over "Hvad jeg gerns skulle nå".

  Tusind tak for at dele

  Knus Solhatten :0)

  SvarSlet
 5. Jeg kender et par par, som tager turen derop hvert år.
  John og jeg har det til gode. Lidt pinligt, når vi har hus i Sverige, men vi har nu også lovet hinanden, at vi skal nå at se de mange traner!
  Vi har to faste tranepar boende i umiddelbar nærhed af vores hus, hvilket er yderst hyggeligt, men det kan ligesom ikke rigtig måle sig med 17000 :-)

  SvarSlet
 6. Per: Ja du er jo også meget fugle interesseret så det er virkelig et "must".
  Donald: jeg tror bestemt at det ville forandre børn fra stenbroen for altid, at se sådan et natursyn. Jeg mener faktiskt at man har lavet sådanne studier der påviser den meget positive effekt

  SvarSlet
 7. Marit: sjovt at du fik besøg af traner i Norge, det er jo ikke lige deres direkte rute til ynglepladserne, som jeg tror er i Rusland. Men er ikke helt sikker
  Fr Solhat: Så vidt jeg husker er du jo også vild med Sverige, jeg tror bestemt at dine børn også vil værdsætte sådan en oplevelse

  SvarSlet
 8. Ellen: Din ødegård er jo ikke langt fra en af de andre rastepladser i Sverige. Pulken, hvor vi også har været. Godt nok er antallet mindre, men der er stadig flere hundrede, måske 1000ende traner. kig her:
  http://www.vattenriket.kristianstad.se/tranor/

  SvarSlet
 9. Hvilken vidunderlig oplevelse! Ja, du har helt ret - det må vi da op og se. Vi har så tit været på fugleture, men tranerne har jeg til gode... :-)

  SvarSlet
 10. Det kan jeg godt forestille mig må være en fantastisk oplevelse, Havehyrde. Det kunne jeg også tænke mig at opleve engang.
  Du skriver, at det er en rasteplads, så er de sikkert på vej videre nordover?

  Sikke en oplevelse! :-)

  SvarSlet
 11. Mia: det er virkelig en oplevelse af de helt store.
  Lone: ja jeg tror de yngler i Finland eller Rusland og raster så på Rügen i Tysland og ved Hornborgasjôn i Sverige. Virkelig en oplevelse.

  SvarSlet
 12. Wow, det var dog en imponerende mængde traner (og nogle flotte billeder!). Kan godt forstå fascinationen.

  SvarSlet
 13. Bente: det er virkelige en helt specielt oplevelse!

  SvarSlet
 14. Det lyder helt fantastisk, Havehyrde - og dine billeder viser jo, at det er noget helt specielt! Jeg har en veninde, der tit er på fugletur i Sverige, men dette her har hun aldrig fortalt om.
  Dine billeder er enestående smukke!

  SvarSlet
 15. Madame: jeg tror det ville være lige noget for jer!

  SvarSlet
 16. Jeg har selv været ved Hornborga søen på samme årstid for to år siden og fik en naturoplevlse, jeg nok aldrig glemmer. Virkelig gode billeder.

  SvarSlet

din mening:

OK 18

Jeg er gymnasielærer og er netop blevet lockout varslet af Sophie Løhde. Man kan sige at det er et forventet modtræk af moderniseringsstyrel...