torsdag den 2. april 2009

Anne Just

En af mine store haveinspirationskilder, Anne Just, er desværre død. Hun var ejer og grundlægger af Haven i Hune, som mange nok kender fra en del tv programmer på DR. Hendes nære ven Claus Dalby (også en stor haveentusiast) havde skrevet om hendes død i "Haven", hun døde efter lang tids kamp mod kræft, kun 60 år gammel.
Første gang jeg så en udsendelse med Anne har nok være i start 90erne, hvor jeg ikke selv havde have. Jeg blev meget grebet af hendes entusiasme og engagement og fulgte troeligt alle hendes udsendelser.
I 2005 så jeg for første gang hendes flotte have, som er meget inspireret af det engelske. Uhyre velplejet og smuk. Sidste forår genså jeg haven, og jeg vil sikkert besøge den fremover, idet Anne ønskede at den blev drevet videre efter hendes død. Har man ikke set den kan jeg virkelig anbefale det. Anne var tilstede i haven ved begge lejligheder, og jeg fik indtrykket af at hun var der hver dag, blot for at tale have med andre haveentusiaster.
Min egen have minder slet ikke om Annes, hendes have er en fuldtidshave, min en hobbyhave. Men der var så mange smukke blomster, så mange flotte potter, dejlig solkroge, sjove løsninger og mange smukke træer.
Det er pga hendes programmer at jeg er blevet haveentusiast, hendes glæde smittede gennem tv-skærmen, en glæden der gik videre i hendes mange bøger. Jeg vil virkelig savne hende som inspiration, men ved at Haven i Hune vil blive drevet videre i hendes ånd.

8 kommentarer:

 1. Jeg elsker haver - andres haver :-)
  Jeg hader nemlig havearbejde, og jeg er så superglad for, at vi lavede vores lille rækkehushave om til gårdhave. Det kan vi lige klare.
  Men jeg er fuld af beundring for jer, der gider og så får sådan nogle flotte haver ud af det.

  SvarSlet
 2. Nej, hvor trist, at Anne Just er død. Det har jeg slet ikke hørt før nu. Det var trist at høre.
  Jeg har nydt hendes arbejde med Haven i Hune på TV.

  Jeg må se at få besøgt hendes have. Den ser vidunderlig ud :-)

  SvarSlet
 3. Jeg følte også et stik i hjertet, da jeg så i Politiken, at Anne Just var død. Selv om jeg desværre ikke har set hendes tv-programmer, virkede bøgerne om hendes have som ren magi - og terapi. Vi kan næsten ikke foretage os noget mere meningsfuldt, end at passe vores have ...
  Jeg må til Hune og se hendes værk.

  SvarSlet
 4. Kære Lone og madame:
  Haven er virkelig et besøg værd, og nu kan man overnatte i selve haven. Jeg forestiller mig at det må være fantastiskt at vågne i sådan en stilrig have.....
  I et af havens huse udstiller Anne sine blomstermalerier. Nogle af dem er ganske flotte.

  SvarSlet
 5. Jeg er meget ked at høre, hun er død. Jeg har været så heldig at være oppe og se "Haven i Hune", og den er fantastisk. Udsendelserne var også super.

  SvarSlet
 6. Deborah: Ja der er virkelig ærgeligt at hun ikke er her mere, men hun har da heldigvis efterladt sin smukke have. Den er altid værd et besøg.

  SvarSlet
 7. Jeg vidste slet ikke at hun var død. Sikken en trist overraskelse. Jeg er vild med mennesker som er lidenskabelig omkring et eller andet. Og det var jo præcis dét hun var. Jeg kan huske, at hun engang sagde: hvis det ser lidt kedeligt ud, når man har plantet ti tulipaner, så plat hundrede. Og hvis det ikke er nok, så plant tusind.

  Det glemmer jeg aldrig, for jeg er helt enig. Skøn kvinde!

  SvarSlet
 8. Ja Jens. hun var dejligt og efterlader et tomrum. Sådan en entusiasme ser man jo ikke så tit.

  SvarSlet

din mening:

OK 18

Jeg er gymnasielærer og er netop blevet lockout varslet af Sophie Løhde. Man kan sige at det er et forventet modtræk af moderniseringsstyrel...