lørdag den 20. september 2008

Kernesund famile eller?

Mange af de blogs jeg læser ind imellem har taget bogen "kernesund famile" til sig, det samme har mange andre i danmark gjort. Og vi vil jo gerne alle leve sundt, så hvorfor ikke prøve det man anbefaler i bogen?
Indrømmet, jeg har ikke læst den, men tilgengæld har jeg læst "10 år yngre på 10 uger" som hylder de samme principper , og den er jeg ikke særlig begejstret for. Iflg forfatteren skal man f.eks bruge produktet birkesød (indeholder xylitol) til den søde tand. Men et af hovedpunkterne i bogen er at undgå alle tilsætningsstoffer, og så syntes valget af Birkesød noget pudsigt. Produktet er fremstillet i et laboratorie af nogle kemikere og ikke udtrukket fra et birketræ. Det er et sødestof der i store mængder giver diarre. I bogen findes desuden et afsnit om naturmedicin og blomster, der hjælper? Og selvom jeg er en stor tilhænger af planter som lægemidler, er naturmedicin et forfejlet ord. Det er ikke medicin der er gennemtestet. Jeg får helt myrekryb ved at læse at produktet Honeysuchle (fra en kaprifol) skal tages hvis man "lever i fortiden, nostalgi, hjemve (gamle, men usunde vaner).
Ligeledes har jeg problemer med at bogen "kernesund familie" mener at babyer ikke bør få modermælkserstatning baseret på kalvemælk, argumentet er "kalvemælk er til kalve". Tja men anbefalingen er så gedemælk (modermælkerstatning med gedemælk er ikke tilladt i Danmark), som ikke har en dokumenteret effekt. Forfatterne til bogen afviser sundhedsstyrelsens anbefalinger. Og her er det at jeg (igen) må stå af. Forfatterne mener at de er bedre til at vurdere dette end en styrelse der blandt andet består af læger og som samarbejde med andre styrelser på tværs af landegrænser. Der henvises til et studie foretaget af forskere indenfor fedtstoffer der støtter deres påstand
Det er helt fint at forholde sig kritisk, og at finde forskere der støtter ens påstand. Men anbefalinger fra sundhedsstyrelser ændres jo ikke blot fordi en mindre forsker gruppe har fundet frem til noget nogle mener er vigtigt. Ændringer foretages når flere forsker grupper, uafhængig af hinanden dokumenter det samme. Denne procedure er vel rimelig taget i betragtning af at flere forskere ofte udtaler sig modstridende.
"Kuren" virker tilsyneladende på forfatterne til begge de omtalte bøger.
Og det virker sikkert på rigtig mange mennesker, men der er mange ting i de to bøger som ikke er undersøgt ordenligt. Det er de påstande der nu stilles spørgsmålstegn ved fra sundhedstyrelsen og aviserne. Og som er vigtige indspark, idet rigtig mange mennesker syntes at tage disse bøger ukritisk til sig. For ganske givet er der gode råd i bogen, men samme råd findes i rigtig mange bøger om varieret kost. Nu er de to omtalte bøger bare blevet rigtig populære, måske fordi der er en "opskrift" på hvad man skal og hvad man ikke skal.
Politiken havde et eksperiment med 3 almindelige danske kvinder før sommeren. de skulle følge "kuren" angivet i bogen "10 år yngre......". Kun 1 af de tre fik den forventede effekt. Dvs 1/3 af test personerne. Måske havde det vist sig at succesratioen var mindre hvis testgruppen havde været større? Måske ikke.

3 kommentarer:

 1. Kære Havehyrde, jeg kan godt følge dig lidt af vejen - birkesød er en fadæse at have med i bogen, som du siger.
  Jeg mener dog, at mange mennesker i Danmark ikke kan tåle mælkeprodukter, men det er nok især voksne. Vi er et af de få steder i verden, hvor voksne drikker mælk og spiser masser af ost, og alligevel lider danskerne alt for ofte af knogleskørhed. Så der er en masse faldgruber i det her - jeg mener, at vi skal læne os op ad biopater og fagfolk som Eva Lydeking Olsen og Frede Damgaard. Det er ganske svært at skrive kort om dette her, men allergi, intolerance og knogleskørhed er nogle af de ting, som lægerne ikke kan hjælpe med at forebygge. De foreslår kun en masse medicin.

  SvarSlet
 2. Der er rigtig mange mennesker der ikke kan tåle mælke produkter, men allergi kan jo også komme fra andre fødevare. Dem med tilsætnings- stoffer. Og dem er vores mad jo fyldt af. Så jeg tror at en masse allergi mv kunne undgås ved at undgå fødevare med disse elementer. Man må dog også se i øjnenen at rigtig mange mennesker er født med allergier, dvs muligvis genfejl.
  Men her i Dk har vi spist ost og drukket mælk i 1000 vis af år og ikke lidt af alle disse sygdomme fra det "moderne samfund".
  Jeg er slet ikke tilhænger af at ordinere medicin til alt muligt, og lægeverdenen burde også åbne op over for "alternative" metoder. Men jeg har det meget svært med udokumenterede påstande, og lige netop disse er de to bøger fyldt af.
  Jeg er jo naturvidenskabelig uddannnet, og som en sådan tror jeg på at dokumentere effekter eller mangel på samme.
  Men du har ret, det er et stor emne der er svært at debatere på en blog. Det er bare vigtig at det bliver debateret.

  SvarSlet
 3. Ja, det er bestemt vigtigt! Jeg ser bare firmaer, der producerer lægemidler, som alt for optaget af at sælge og tjene penge.

  Nej jeg må hellere stoppe her, men jeg er lige så optaget af emnet, som du er :o)

  SvarSlet

din mening:

OK 18

Jeg er gymnasielærer og er netop blevet lockout varslet af Sophie Løhde. Man kan sige at det er et forventet modtræk af moderniseringsstyrel...