torsdag den 3. juli 2014

Åbne haver

I sidste weekend var vi til Åben have i Ølstykke og i Holteområdet. Meget forskellige haver med alle ganske spændende.
Vi startede i Ølstykke i en parcelhus have, ikke stor og sjovt kuperet. Mange gode detaljer, en del højbede og et kæmpe stort valnøddetræ. Ejerne viste os rundt og det var jo ganske hyggelig. Haven var de ikke helt enige om og jeg blev kun mere glad for at gemalen ikke blandet sig i noget med haven. Det er mit domæne, det interesserer ham ikke rigtig. Kun det at sidde og nyde frugten af hustruens arbejde. Ikke at han ikke hjælper i haven, men det er kun på "kommando". Han kan ikke lige se at kanterne trænger til beskæring, stauderne skal flyttet eller farvekoordineringen er helt ved siden af. Men han hjælper gerne når det er aktuelt.
Efter parcelhushaven drog vi til noget man ikke kan kalde en have. Det var en park. Et nedlagt landbrug med at par tønder land. Hold da op hvor var der fantastisk. Fyldt med siddepladser overalt, så man kunne sidde og nyde haven og tilværelsen. Og med den udsigt kunne man fristes til at gøre det hver dag.
Også her fik vi en personlig rundvisning, rigtig spændende og vi havde gerne blevet længere, men vi havde en stram tidsplan.
Så vi kørte videre mod Søllerød, en blomstermaler havde åben have og det lød spændende med både galleri og have visning. Men vi blev skuffet, det virkede som om at det åbne have arrangement kun var en undskyldning for at lokke folk ind i galleriet, for det meste af haven var lukket? Vi kørte hurtigt videre til en have i Virum med et kæmpetræ i forhaven.  Mener det var en hænge birk. Så smuk og stemningsfuld.

Mange stenbede som den forrige ejer, en ældre herre, selv havde lavet. Meget smukt. der var mange på besøg, haven var også spændende, men mange i samme område holdt åben have og det gør at man kunne slå besøget sammen med det at besøge en masse andre haver.
Der var mange potter med sommerplanter og farvekoordinationen var rigtig flot.

Turen gik videre til en meget velplejet have i nærheden.
Mange smukke planter og gode detaljer.
Næste have var stenhaven. Anlagt for et par år tilbage og måske ikke helt vokset til, men man kunne sagtens se alle ideerne.
Ejerens far var startet på stensætningen for 40 år siden og som jeg forstod det var det nu sønnen der boede i huset. han havde videreført "projektet". Der var mange sten men også mange planter. Jeg er ikke sikker på at det var en have for mig, men det var spændende at se og sikken et kæmpe arbejde.
Et par dage før havde vi besøg en have på Vodroffvej på Frederiksberg. Ikke en man lægger mærke til når man kører på vejen, men den er ret stor og fyldt med roser. MANGE roser. Vi fik en rundtur og historier om både roserne og haven. Spændende.
Og i går så vi så endnu en have. Den i tivoli. Noget af den blev jo renoveret for en del år tilbage af Jane Schul. Og man er ikke i tvivl om hvilken del det er.
Ja det er ikke Nimb anlægget som ses på billederne med Parterre haven, som jeg ikke fik taget billeder af.
Vi fik spist en lækker frokost på Restaurant Kähler. I uge 27+28 har de 50% på mad (undtagen fredag fra 18) pga ombygning. Dog kun hvis man reserverer bord og skriver restaurantven i kommentarfeltet. Har du tid er det en rigtig god mulighed for at få super lækkert smørrebrød som også er godt anmeldt.
Vi sad udenfor i solen og nød vores frokost. Rigtig lækkert.
Påfuglen havde fået unger og var det helt store tilløbsstykke. Ungen havde også en hårtot som moderen, men lignede mere en punker.

6 kommentarer:

 1. tja... en "åben have" kan være noget af en tilsnigelse når det - i hvert fald for mig, gæsten - opleves som en anledning til salg af alskens produkter der ikke er specielt haverelaterede. Oplevede det samme i søndags i Udsholt - og oplevede det for 2-3 år siden i Höganäs. Det ville være godt, hvis der blev strammet op... hilsen Kirsten Buna/DK

  SvarSlet
  Svar
  1. ja det er rigtig, men det er vist ingen godkendelse procedure, det er nok derfor sådanne "fejl" sker

   Slet
 2. Spændende at læse om. Det var noget af et program I havde og også nogle ret forskellige oplevelser det er også interessant.
  Jeg var tæt på at vælge haven med galleri sidste år, men kan forstå at det var godt at jeg ikke gjorde det for jeg vil helst ud og se haven.
  Parterrehaven i den gamle have i København er min favorit og den trængte virkelig til et løft. Jeg må ind og se den.
  Jeg valgte at køre langt for at se have i søndags og så så kun én, men det var en rigtig god oplevelse:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvilken have var det du så Lisbeth?
   Vi havde planer om at køre ned syd på, til både Roskilde området, Ringsted og omkring køge-næstved. Der var også nogle spændende haver. Det regner vi med at gøre til næste år.
   Haven med Galleriet var en stor skuffelse, ja vi så jo ikke meget have, så skuffelse er måske så meget sagt. Men åben have er jo ikke en salgs messe.

   Slet
 3. My relatives always say that I am killing
  my time here at web, but I know I am getting knowledge every day by reading
  such pleasant articles or reviews.

  Feel free to visit my web page; Articulo Para Calzado

  SvarSlet
 4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet

din mening:

Tur til Langeland, Lolland, Falster og Møn

 Og se lige vejret....vi havde alt for meget tøj med. Men se lige udsigten til et vådområde på Langeland, men en masse fugle  Vi overna...