Træterrassen ser normal ud, måske var det en god ide at vi investerer i teaktræs fliser. De kan åbenbart godt tåle at stå i vand i flere timer. Vandet fra baghaven forsvandt jo først i løbet af næste dag.
Vandet i forhaven forsvandt samme aften da vi jo har flere kloakafløb der.
Nu tænker vi så i baner af hvordan vi kan undgå at det sker igen. Men vi har svært ved at komme i tanke om noget. Vi opsamler regnvandet i tønder, har planter i hele have og meget lidt fliseareal. En faskine er ikke anvendelig i vores have da vi har lerjord. Så hvad kan vi gøre? Vores grund kunne sagtens trække alt det vand der kom ovenfra, men ikke den ekstra mængde der kom fra kloakken og resten af vejen. Så problemet er altså at kommunens kloak system er under dimensioneret og at mange naboer har fliser på det meste af deres grund. I Greve kommune, som var præget af store oversvømmelser nogle år tilbage, har man fjernet nogle huse for at gøre plads til vand når kloakkerne ikke kan klare presset. Så oversvømmer man et område og undgår derved at alle husene i området får vand ind. Her i kommunen har man ikke haft problemer med vandet før, så man har selvfølgelig ikke tænkt i de baner. Ærgerligt, det var vel kun et spørgsmål om tid før det skete.
Sjovt nok er fokus skiftet fra hvordan vi undgår klimaændringer til hvordan vi minimerer skaderne fra klimaændringerne. Det er rigtig ærgerligt da jeg mener at meget af klimaændringerne skyldes os mennesker, bilkørsel, flytrafik og andre forbrændingsreaktioner. Men desværre syntes ingen rigtig at tage dette alvorligt.
Den stigende privatbilisme er jo en klar indikation på dette. Mange bække små. Og af frygt for at lyde hellig, for det må man jo bare ikke, så står vores bil i garagen, det meste af året. Vi cykler eller tager det offentlig, mest muligt. Vi har købt hus tæt på vores arbejdsplads, så vi ikke skulle være afhængig af bil.
Vi må lægge alle vores undskyldninger for ikke at gøre noget for klimaet, væk. Det gælder ikke om hvad den enkelte borger i landet syntes at have ret til, det gælder vores fælles fremtid for denne klode. Den egoisme og selvcentrering der er blomstrede op er dræbende for vores fælles fremtid. Det er ikke op til den enkelte at fliselægge hele sin grund eller at køre de 2km i bil efter morgenbrød. Det belaster os alle. Der må tænkes ud af boksen hvis vi skal "løse" klimakrisen og kun i fællesskab kan vi komme videre. Tvang er måske ikke en løsning, men jeg finder det uhyre naivt at tro at folk frivilligt vælger de "rigtige" løsninger. Dertil er mange alt for uoplyste, ja beklager, men det har jeg oplevet alt for mange gange...............................
Tungt emne der kræver megen spalte plads.
Mandag var vi på Fredensborg slot. rundvisning på slot og i haven. Rigtig spændende. Haven er i gang med en større renovering støttet af A.P. Møller.
Dronningen havde selv designet de metalstativer man ser på de øverste billeder, efter sigende skulle den lokale smed så havde lavet dem. Smukke var de i hver tilfælde.
Urtehaven og Orangeriet fik vi også set. Der dyrkes rigtig mange grøntsager, frugter mv, f.eks har man citroner, appelsiner og figner. Fignerne var noget mere imponerende end mine. Det var vist nogle gamle planter, stammerne var meget tykke og der var mange frugter på dem. Mine er jo nærmest miserable i forhold til.
Pomerans dyrkede de også og gartneren fortalte da også hvad de blev brugt til, men det har jeg glemt. Men er det ikke den frugt man bruger i Cointreau?
I orangeriet havde man mange Agapanthus i blå, duftgeranier og Pelargonier og der blev fortalt om vandopsamling og vinteropbevaring af blandt andet citrus frugterne.
Gid man havde sådan en bygning. Bare i mindre skala, den var vist noget større end hele vores grund. Men en mini udgave ville være helt fint;)
Utrolig spændende rundtur på en dag med nogen sol og byger da vi var inden på slottet.
I Fredensborg ligger jo den fine hotel og restaurant "Store kro", eller rettere, det der engang var et fint hotel. For det er tilsyneladende lukket og i slemt forfald. Det har været lukket siden 2010, måske kan det ikke løbe rundt, da Fredensborg nok kun er godt besøgt i sommer månederne. Da vi var der var der rigtig mange turister fra f.eks Japan og da vi skulle afsted igen kom flere store turist busser rullende ind. Men hvor er det ærgerligt at sådan et dejligt sted ikke kan klare det.
Men kaffen fik vi så i egen have, en latte brygget på Estatecoffee, Jaz de rio. Gode bønner bliver altså bare til bedre kaffe:)
Fredag kommer en tømrer for at se om vi har fået vand under gulvene....................vi krydser fingre for at han intet finder.
Et besøg på Fredensborg slot med rundvisning i slotsparken står meget højt på min ønskeliste. Sikke dejlige billeder du har taget!
SvarSletDet var glædeligt at læse, at jeres have ikke har lidt overlast efter skybruddet og oversvømmelsen!
Madame: det var virkelig spændende, der er omvisninger hver dag i juli. Der er rigtig mange besøgende og det er helt forståeligt.
SvarSletOg du kan tro jeg er glad for at min have ser ud til at have overlevet ;)
Vores tanker kører også i ring for øjeblikket med hvordan vi kan undgå en oversvømmelse 'næste gang'. Vi fik desværre ødelagt hele vores kælder.
SvarSletJeg er også godt træt af folk med flisebelagt for-'have'.
Vi har også lerjord, men vi har alligevel 3 tage tilkoblet sivebrønde og det fungerer godt.
Det eneste vand som vi sender i kloaken er fra selve vores hus. Og vi går og tænker i at koble de nedløb til regnbede, eller en forsænket græsplæne.
Det er bare rimelig store investeringer, og det er svært at finde brugbare erfaringer om det. Men jeg tror heldigvis at der kommer mere fokus på det.
Og du har ret, vi må ikke glemme klima-ændringerne heller.
Hanne: jeg tror at vi kan gøre meget selv, men jeg tror vi bliver nød til at løfte i flok og kommunerne bliver altså nød til at investerer i bedre kloakafstrømninger i sådanne byger som vi fik sidste lørdag. Da hjælper hverken regnvandstønder, sivebrønde eller andet.
SvarSletKed af at høre med jeres vand i kælderen, det kom vel fra kloakken??
Jeg er sådan set meget enig i det du skriver, men vi er nødt til både at tænke fremad og tænke over, hvad vi kan gøre præventivt her og nu, for selv om det usandsynlige skulle ske, at alle gjorde alt, hvad de kunne fra og med i morgen, ændrer det jo ikke klimaet 'tilbage' igen på en uges tid.
SvarSletSynd, at Fredensborg Storkro er lukket, men som du siger, må kundeunderlaget vel have været for lille.
Rundturen lød rigtig interessant.
Ellen:; selvfølgelig skal vi tænke fremad, men vi skal jo ikke kun tænke på hvordan vi forhindre at få vand i huset ved et skybrud, men også over hvordan vi undgå at situationen forværres. Vi har ignoreret klimaet alt for længe, og gør det stadig. Efter topmødet i København var der meget fokus på hvad den enkelte kunne gøre, det er der slet ikke mere. Nu er det økonomien der er fokus på og miljøet gået i glemmebogen.
SvarSletI 1997 fik Alabama 900 mm. regn. Vi kan vente værre vejr, og skal forberede os på amtsniveau: Bedre magasiner eller bufferzoner m.v.
SvarSletI Berlin har man krav om at der skal være søer/damme, som kan optage regnvand i STORE mængder.
Berlin er bygget i en sump, derfor gadenavne, der ender på "dam", dæmninger.
Jeg er ikke anonym, men fik åbenbart ikke overført mit "visitkort"
SvarSletHilsen/Donald
dax2.wordpress.com
Donald:du var endt i spam bakken????
SvarSletMen det er da dejligt at høre at Berlin er på forkant med det hele, herhjemme er vi åbenbart langt bagefter