lørdag den 27. juni 2015

Skal vi være middelmådige

Jeg er ved at blive vanvittig af at læse om folks sure opstød om forældre der "blærer" sig på facebook over deres poders høje karaktere. Det må man åbenbart ikke i vores Jantelov land.
Nej men det er ok at skrive at ens barn fik et 4 tal.....
Den der middelmådighed er til at kaste op over. Ja undskyld mig, men jeg har bare så meget imod det med at vi alle stræber efter middel niveauet, så vi ikke skiller os ud. For det er åbenbart meget slemt at skille sig ud. At være dygtig og ville noget, at være dygtig og at få høje karaktere.
Et 4 tal er da også fint, for den elev der virkelig har knoklet for at nå dertil. MEN det samme er 10 og 12 taller, for mon ikke også de elever har knoklet for at nå dertil? Jo jeg tror det.
En elev på mit gymnasium fik et snit på 12,9 (jo jo det er helt korrekt, der er noget med flere A fag giver en eller anden faktor man kan gange sit snit med, så det kan godt blive over 12).  Super dygtig elev, der har knoklet i 3 år. Arbejdet med sine fag når andre måske har været til fester eller holdt fri fra det boglige.
Mit gymnasium skriver så et indlæg om ham på vores facebook side, og sørme om der ikke er nogle forældre der kommer med sure opstød om at man altid nævner de gode elever men glemmer de mindre gode.
Det er ikke sådan en enten eller sag. Det er en både og. Begge skal da anerkendes, hvis karakteren er et udslag af en stor indsats. For hvor findes der også mange gymnasieelever der får 4 (eller deromkring) fordi de netop ikke gør en indsats og som ikke gider gøre det arbejde det kræver. Og hvorfor skulle vi hylde dem?
Men lige det med middelmådigheden slår også igennem i den nye folkeskole reform (jeg TAKKER for at Antorini ikke er undervisningsminister mere...og krydser fingre for at Karen Ellemann IKKE overtager posten). Nu skal ALLE børn gå i samme klasse, alle de børn med diverse diagnoser og forskellige faglighed. Jamen hvem skal det gavne? INGEN....og slet ikke de meget begavet børn. De var i forvejen "underernæret", og det fortsætter sørme.
Det er ganske enkelt en skandale.
Men vi skal bare ikke hylde middelmådigheden, vi skal hylde indsatsen....om det så giver et 4 tal eller et 12 tal. Ganske underordnet. Det er det at eleven gider der betyder noget.
Og det er jo den største belønning som underviser, at se de elever der har svært ved det, blomstre og pludselig få en forståelse for ens fag. Noget man nogle gange ikke tror muligt. Og ikke alle får de eftertragtet 12 taller, men det er også fint. Deres glæde ved 4 taller og 7 taller er jo meget mere værd. For de har knoklet for at komme fra bunden til en fin karakter. Og det er da en kæmpe sejr. Jeg tænker på Lasse, en HF elev jeg havde for år tilbage i kemi. Som stort set ikke anede hvad kemi var og som syntes det var så svært, så svært. Som lyttede meget opmærksom i hver time, som knoklede med at forstå den svære naturvidenskab og som til eksamen fik et 7 tal. Han blev så glad, han fik tårer i øjnene og sagde tak mindst 10 gang og gav mig et kæmpe knus. Jamen jeg var helt rørt (og jeg skal lige oplyse at jeg normalt ikke er sådan at slå ud....) og var bare så super stolt af ham.
De unge der kæmper er ofte også dem der klarer livet og videreuddannelserne godt. De er vant til det store arbejde.
Så lad os fejre dem. Den der knokler, dem der får 12 taller, dem der får 7 taller, dem der får 4 taller. De har alle overvundet noget og hvor er det dejligt at det kan lade sig gøre i dette land hvor vi hylder middelmådigheden.

4 kommentarer:

 1. YES, Havehyrde! Bravo!
  Det er pudsigt, for vi ligger temmelig sikkert ikke på linje rent politisk, men hver gang du har et indlæg af denne karakter er jeg bare så enig :-)
  Gid der var nogle flere, der turde råbe lige så højt og så måske lidt mere offentligt, så det bliver hørt af mange flere. Vi ER forskellige, det kan der ikke ændres på, selv om nogle helst så alle som ens formede.

  SvarSlet
 2. Men det underligt er jo at den nye folkeskole reform er vedtaget med stort flertal, dvs både den røde (nu ex regering) og de blå (pånær Liberal alliance).....det kan jo undre at alle mister forstanden når de sidder i folketinget. Jeg kan ikke finde andre ord for den misforstået holdning der INTET hold har i virkeligheden. Intet hold har i videnskabelige undersøgelser....i min optik er det en skandale...

  SvarSlet
 3. Og undskyld det sene svar. Jeg har stor problemer med at logge ind på min blogspot konto....

  SvarSlet

din mening:

Politikens undervisningspris?

Politiken har for nogle år tilbage opfundet en undervisningspris, der gives til  folkeskolelærere og underviser på ungdomsuddannelserne. Den...