onsdag den 11. maj 2011

Hvad betyder mad kvaliteten?

Jeg har netop set endnu et afsnit af genudsendelsen "Smag på Norden".
Denne gang handlede om korn, korn kvalitet, øl og kartofler.  Claus Meyer er vært og jeg må indrømme at jeg er en stor fan. Han arbejder utrættelig på at udbrede den gode smag til os alle.
I afsnittet "smukt og svævende" fortæller han om korn og bageprocessen. Jeg elsker jo at bage, så jeg regnede med at lære noget nyt. Og selvom det ikke var nyt, så var det det alligevel. Jeg hørte ordentlig efter, for første gang. Når man bager brød er kvaliteten af kornet selvfølgelig vigtigt, ja det var jeg klar over. Men vidste du at man, i meget hvedemel simpelthen fjerner vitaminer og mineraler?, Skal og kimdelen fjernes normalt også. Og det er netop her at det "sunde" findes. Og når man ælter dejen er det uhyre vigtigt at man ælter godt nok. Det kan man læse meget mere om i Meyers bog "Meyers bageri" som jeg virkelig kan anbefale. Her gennemgås også korn og kornkvalitet, hævetid, surdej og æltning. Mine sidste mange brød har jeg lavet efter en af bogens opskrifter og ved at ælte dem godt opnår jeg en super konsistens, et dejligt fugtigt brød og en utrolig god smag. Meget bedre end den jeg havde i mine brød, før jeg så "lyset". Prøv det, jeg tror du vil bliver overrasket over forskellen, jeg gjorde.
Jeg kan også anbefale at se afsnit 6 af Smag på Norden på DR´s hjemmeside. Det er et spændende afsnit, så spændende at jeg har set det flere gange. Det kunne jo være at der var detaljer jeg havde gået glip af.
Nyt fra haven: Solsorten har unger i min clematis. Et lidt udsat sted syntes jeg nu nok og ønskede at fru solsort havde tænkt sig lidt mere om, inden hun lagede sine æg. Musvitten i "tv-kassen" har fået 6 unger, de er vel 1-1½ uge gamle og har stadig ikke fået øjne. Vi lurer ind i mellem, ikke så meget som sidste år. Vi har jo set det hele før, men det er nu fascinerende at kunne følge livets gang i reden.

9 kommentarer:

 1. Uhmmm det ser også lækkert ud det brød, spændende med fugleungerne, håber din klematis holder til familien solsort...;-D

  SvarSlet
 2. Tak for info jeg må have set de udsendelser du nævner:) Jeg er selv ved at oparbejde en bagerytme efter jeg har fået Meyers surdej af min ældste søn som har bogen og går meget op i det og jeg glæder mig til det bliver en vane. Heldigvis har han glemt bogen her sidst han var på weekend så jeg må igang med at læse:)
  Jeg håber solsorten og æggene klarer sig:o)

  SvarSlet
 3. Rejen: der har allerede været skadealarm ved solsortereden, 4 gange i går. Jeg frygter det værste:-(
  Lisbeth: din søn har nok fat i noget der. Det har faktisk en rigtig stor betydning at dejen ordnes ordentlig. Det betyder virkelig meget:-)

  SvarSlet
 4. Jeg så desværre ikke den seneste med Meyer - jeg er ellers også fan :-)
  Det brød, du har afbildet, er lige præcis det, jeg altid har drømt om at bage, men aldrig har kunnet.
  Jeg så i en anden udsendelse, at han proppede dejen i en røremaskine, som bedre kunne holde til at ælte og ælte og ælte, end mine stakkels arme ville kunne. Ælter du i hånden?
  Brødbagning er virkelig en videnskab, synes jeg - og jeg har nok aldrig helt set lyset. Mine brød kan spises, men det ville være synd at sige, at de fremkalder lyden af englesang...

  SvarSlet
 5. Ellen: jeg ælter med maskin, det er virkelig helt fantastisk. Når man ælter i ½ time opnår man blandt andet at man slet ikke skal bruge så meget mel. Dejen bliver lige pludselig elastisk og der e slet ikke behov for så meget mel. Prøv evt at låne Meyers bog på biblioteket. Der står rigtig mange gode ting i.

  SvarSlet
 6. hmm, alle kommentarene er åbenbart blevet slettet?

  SvarSlet
 7. Det var dog et irriterende indlæg... skal jeg virkelig lade mig friste til at læse Claus Meyers bog? Hmmm.....

  Jeg hører jo til dem der har en opskrift på brød som slet ikke skal æltes. Det skyldes ikke dovenskab; det er en supergod opskrift - men jeg kan faktisk godt lide at stå og ælte brød. Derfor kunne det måske være meget spændende at udvide repertoiret med nogen af Claus Meyers opskrifter!

  SvarSlet
 8. Både Plum og Meyer har også udvidet min brødhorisont og nu eksperimenterer jeg en del med surdeje og meltyper og bager mange forskellige typer brød.
  Hvorfor er solsorte så sjuskede med deres reder? Her fodrer vores (adskillige) solsortepar skaderne flittigt med æg og unger, så måske er der en mening et sted...

  SvarSlet
 9. Jens: hmmm, ja du skal, hihi. Bogen kan købes for 79kr i føtex i denne uge. Super billigt!
  Ditte: Det er dejligt når man sådan kan blive klogere ved at læse bøger eller se tv udsendelser:-)
  Jeg tror at solsortens strategi er at producerer sig ud af vanskelighederne?

  SvarSlet

din mening:

OK 18

Jeg er gymnasielærer og er netop blevet lockout varslet af Sophie Løhde. Man kan sige at det er et forventet modtræk af moderniseringsstyrel...