torsdag den 19. maj 2011

Det tager lang tid

at få en syren til at blomstre, næste 10 år.
Da vi flyttede ind i huset for snart 10 år siden manglede haven en masse planter. Så jeg købt og købte og plantede og plantede. En af planterne var en syren, en super smuk en med dyb lilla blomster. Ja det stod der at den ville få. Ikke at jeg så noget til dem de næste 9 år. Men tålmodighed betaler sig, så nu er der kommet en blomst på den, den dufter utroligt dejligt og jeg er bare glad for at den overlevede.
Med til historien hører jo også at den er blevet flyttet et par gange. De første par år stod den ved terrassen tæt på skuret, hvilke den ikke rigtig brød sig om. Næsten ingen blade og slet ingen blomster. Så flyttede jeg den til baghaven, til varm og tør jord. Det passede den heller ikke og den var næsten ved at gå ud, da jeg lige ville give flytteriet en sidste chance. Så sidste forår plantede jeg den op mod naboens hegn i god muld jord. Stadig ingen blomstring, så gode råd var dyre. Det var nu eller aldrig. Jeg beskar de omkring liggende buske med rund hånd, så syrenen kunne få sol og vandende og gav gødning og i år har jeg så set den første blomst, jeg var nærmest ved at få et chok da jeg opdagede den. Lidt lige som da jeg så det første æble på vores æbletræ, det fyldte mig med lykke. Og for en ikke have interesseret kan det måske syntes af meget, over en blomst eller et æble. Men det er da dejligt at der ikke skal så meget til at glæde en.
Pæonerne er langt fremme, jeg nænner dog ikke at plukke af mine egne, så jeg har snydt og købt nogle fra min blomsterhandler.
Akelejerne blomstre så fint, det er virkelig en dejligt forårs blomst som jeg har i forskellige udgaver.
Solsorten har unger i min clematis, lige ved køkken vinduet. Måske er dens strategi alligevel ikke så usmart. For skaderne tør ikke komme så tæt på huset og vi kan se hvad der foregår når vi render rundt og kokkerere. Og skræpper solsorten op, ja så er vi jo på pletten.
Musvitten i kamera kassen har stadig 6 unger, de er blevet store og har fået fjer og øjne. Musvit mor og far flyver frem og tilbage i pendulfart. De små er virkelig sultne.

Vores terrassefliser er fra 1964, de har holdt godt, men nu er de ikke pæne mere og det der engang var en plan terrasse med fald væk fra huset, er blevet en meget ujævn terrasse med fald alle mulige steder. Nu skal den skiftes. Vi har overvejet det før og indhentet tilbud, men jeg bliver altså så nærig og syntes det er alt for dyrt. Denne gang har vi fået 2 tilbud. Der var 15000krs forskel, på det samme stykke arbejde. Lyder det ikke vanvittigt?
Jeg vil slutte af med noget positivt. Jeg er næsten færdig med Dalbys "mit haveliv", en moppedreng af en bog. MEN hvor er det dog dejligt at læse om de mange planter og Clauses rejser til f.eks England og Holland. Om hans ophold på Bed & Breakfast steder, hvor haven er den store attraktion. Det har virkelig været en fornøjelse. Skrevet i den sædvanlig positive og smittende ånd som Hr Dalby er så god til. Glæder mig til næste bog om pæonerne. Den har jeg skimtet lidt i, men den skal selvfølgelig også læses grundigt.

9 kommentarer:

 1. Det var godt den kom sig, syrener dufter bare så godt og flot farve...Hvor herligt at I passer på solsorten, så var den alligevel smart nok...;-D God weekend..

  SvarSlet
 2. Rejen: tak go i lige måde:-)

  SvarSlet
 3. Det var dejligt at din syren har klaret sig og nu belønner dig med smukke blomster. Mine akelejer er sprunget ud i dag - det er så smukt - og liljekonvallerne i går.
  Claus Dalbys "Mit haveliv" må jeg bare læse - mange tak for anbefalingen, og god weekend til dig!

  SvarSlet
 4. Madame: mit haveliv er rigtig inspirerende så god fornøjelse.

  SvarSlet
 5. Ni år for en syren? Det er da godt nok længe - kommer det an på sorten, mon? Da vi satte en dværgsyren i et højbed, blomstrede den allerede året efter.
  Hvis jeres terrassefliser har holdt i 47 år, må de vist siges at have gjort det særdeles godt, men jeg forstår godt, at I studser lidt over forskellen på de to tilbud.

  SvarSlet
 6. Ellen: jeg troede faktisk at syrener groede overalt. Men åbenbart ikke.
  Fliserne er faktisk pæne for deres alder, men terrassen har været skæv og med fald de forkerte steder, siden vi flyttet ind. Og så er der en del afstand mellem nogle fliser. Og en masse ukrudt i mellem, som gemalen fjerner 2-3 gange pr sommer.
  Så vi glæder os til en ny terrasse.

  SvarSlet
 7. Tillykke med blomstringen.....tålmodighed er en dyd og det er fantastisk når syren duften breder sig i haven.

  Skønt med de svulmende pæonknopper i haven.....lige om lidt starter ballet med de store "kjoler" - jeg glæder mig.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 8. Dorthe: Uha jeg glæder mig også, Mine hvis er næsten ved at være der. Kan slet ikke vente;-)

  SvarSlet
 9. Jeg ELSKER syren,(jeg har malet den på kugler endnu ;)- hvor heldigt at jeg har en hvid en i haven.Jeg vidste ikke at den tager 10 år til at blomme,men må hellere ikke flytte før :))

  SvarSlet

din mening:

OK 18

Jeg er gymnasielærer og er netop blevet lockout varslet af Sophie Løhde. Man kan sige at det er et forventet modtræk af moderniseringsstyrel...