mandag den 11. april 2011

Havemøbler

Ja det er måske ikke lige det man bryder sit hovede med hver dag. Men der findes godt nok en del grimme af slagsen. Hjemme hos min mor og far havde vi de hvide plast møbler. Uhyggelig grimme og ucharmerende
Men de var selvfølgelig praktiske idet man blot kunne tørre dem af efter vinteren, og vupti, så kunne man anvende dem. Og så var de billige.
Da jeg selv fik hus svor jeg dog, at vi aldrig skulle eje sådanne havemøbler. Der var adgang forbudt.
De første havemøbler vi fik var lavet af træ, vi købte 2 stole i havemøbel centret i Albertslund og brugte en gammelt spisebord som havebord.  Senere fik vi en tilhørende bænk.
Som man måske kan se gik der ikke lang tid før bordpladen på spisebordet var blevet rigtig grim og ujævn. Den kunne ikke tåle regnen. Men her i huset genbruger vi meget gerne, så den blev kasseret som havebord og i stedet brugt som plantebord. Den levede i knapt 6 år i haven, men til sidst var den så ødelagt af regn og vejret generelt, at den måtte på genbrugsstationen.  Havebænken solgte vi igennem den blå avis, den var der rift om. Pludselig var lige den model blevet moderne? Havestolene har vi endnu. De står på sol terrassen i baghaven og bruges flittigt som ekstra stole, både inden og udendørs. Siden kom der også to dækstole til, de er bare så gode at sidde i.
Men for nogle år siden blev jeg så træt at havemøbler i ren træ. Der var så meget arbejde med at rengøre dem om foråret. Jeg brugte flere weekender på at rengøre træet med trærens for siden hen at oliere dem. Mine hænder var helt ødelagte efter sådan en omgang. Pludselig lød vedligeholdsfrie havemøbler som en velsignelse. Og jeg skal da lige love for at der var kommet mange nye og smukkere på markedet siden dengang min mor og far købte deres plast havemøbler

Adirondack stolen fås f.eks i en plastudgave og selvom jeg vil foretrække den originale i træ er det da et flot alternativ. Vores valg faldt på møbler af polyrattan, så nu er vi de lykkelige ejere af en sofa gruppe i polyrattan.
De skal lige tørres af med et klud og så er de klar til brug, herligt.
Havestolene på terrassen blev også udskiftet med stole i aluminium med kunststof. Men bordet er stadig i træ, denne gang teak som får sådan en smuk grålig farve med alderen. Jeg vasker den ned om foråret men giver den ikke olie, så forsvinder den grå farve nemlig. Men rengøring af et bord er lige til at overkomme. Det er bare så dejligt at bruge sin tid på andet end at rengøre og pleje sine havemøbler.
I denne weekend fik vi ordnet lidt mere i haven. Gemalen kørte på genbrugs stationen med vores vandtønde. Jeg havde glemt at fjerne vandet i den før vinteren. Og som bekendt udvider vand sig når det fryser, så vandtønden har en kæmpe revne ned langs siden.
Køn var den nu heller ikke, anvendelig jo, men ikke køn. Nu har jeg i stedet bestilt et vandfad i Tyskland. Det så rigtig smukt ud, med flotte trælameller og ikke den grime grønne farve som plasttønderne er i.
Jeg tror at den nye passer bedre ind i haven, på en mere naturlig måde.
Det er en spændende årstid for haven. Den ændre udseende næsten
dagligt. Nu dukker kærmindesøster frem overalt, det er en rigtig god insektplante i det tidlige forår. Bierne og humlerne flokkes om de få blomster der er. Vigga spænder desværre rundt efter insekterne, som vi ofte må redde lige i sidste sekund. Den lille kat er meget hurtig.
Snart er et påske, jeg håber på godt vejr. Det er så dejligt at sidde i haven i solskin, med en kop kaffe og nyde livet. Findes der noget bedre?

20 kommentarer:

 1. Heldigvis er de blevet lidt mere fikse de nye "plastmøbler"...Og jo det er herligt med udeliv igen..;-0

  SvarSlet
 2. Rejen: Ja,det er dejligt at man også har udviklet sig indenfor plastmøbel genren:-)

  SvarSlet
 3. Det kan godt være at træ er smukkere og mere charmerende.... men jeg kan altså godt forstå, at folk vælger plastik. Det er bare meget mere praktisk! Og efterhånden bliver det også brugt af spændende designere, så det behøver grimt....... eller billigt! *LOL*

  SvarSlet
 4. Jens: du har ret, jeg har bare en indgroet version af plastmøbler i hovedet. Dem min mor og far havde da jeg boede hjemme. De var bare så grimme. Men nu findes der mange spændende slags og så er de nemme at holde. Og tak for det;-)

  SvarSlet
 5. Kan kun sige at du har ret, både med hensyn til plastmøbler og arbejdet med træmøblerne. Vores er træ og de er blevet slebet og er nu ved at få olie. Stort arbejde, men så er de også fine :-)

  SvarSlet
 6. Man har jo et standpunkt osv... ;-)
  Tillykke med jeres nye møblement - jeg kan godt forstå, at I faldt for disse - de er rigtig flotte.
  Men, som du siger, er der sket meget på møbelmarkedet gennem årene...

  SvarSlet
 7. Lene: ja det er en stort arbejde, men flotte bliver de også;-)
  Ellen: Vores nye lounge møbler og stole er ganske pæne, de er i hvertilfælde nemme at holde og gode at sidde i.

  SvarSlet
 8. I min barndom havde mine forældre havemøbler omviklet med snore i plastic - jeg har set, de er blevet moderne igen i Verner Pantons smukke design til indendørs brug. Men de almindelige plastichavemøblerne bryder jeg mig heller ikke om - de er simpelthen for kedelige. Så hellere træ og det ekstra arbejde, der følger med :-)

  SvarSlet
 9. De nye havemøbler ser godt ud og jeg er sikker på at man sidder godt i dem:) Jeg er også træt af at rengøre havemøblerne af træ, men de må holde nogle år endnu.
  Det lyder spændende med vandfadet - jeg glæder mig til at se mere til det:o)

  SvarSlet
 10. Hov - jeg kan se, at det gik for hurtigt med at skrive min kommentar. Jeg ville have skrevet, at "det behøver hverken at være grimt.... eller billigt."

  Moderne plastikmøbler kan vist nok være ret dyre!

  SvarSlet
 11. Madame: dem kan jeg godt huske og har også set dem i nye versioner:-)

  SvarSlet
 12. Lisbeth: Du kan også tro jeg glæder mig til mit nye vandfad kommer. Jeg håber det er lige så smukt som på billederne:-)

  SvarSlet
 13. Vi har de hvide (og grønne) plastmøbler, som din mor og far havde. Dem er vi vældig tilfredse med :)
  Træmøbler er selvfølgelig kønnere men tunge at flytte rundt med. Dertil kommer netop al det vedligeholdelsesarbejde, som du også nævner, de kræver.
  Vi har rigeligt i det hvide træspisebord i haven, som husbond gør i stand år efter år.

  Adirondackstolene er festlige. Sådan en tror jeg, jeg vil have denne sommer - i plastic.

  Polyrattanmøblerne er blevet meget populære. Tillykke med jeres. De ser flotte ud :-)

  Jeg skal til at ombetrække nogle gamle spisestuestole og søgte efter tips på nettet omkring det emne. Jeg kom ind på din blog, hvor du skrev om ombetrækning. Det var meget sjovt :-)
  Ved du hvor i københavnsområdet, man kan købe de tynde skumgummiplader, man lægger oven på træstolesæder?

  Uha, pas på med Vigga. Jeg var altid, så bange for, at vores Miss skulle spise en bi eller humle.

  SvarSlet
 14. Lone: jeg bestilte via nettet, på http://www.tm-materialer.dk/
  Der kan du få alt. Du kan også få gode råd ved telefonen. Prøv at kigge på deres hjemmeside, det kunne være det værd.

  SvarSlet
 15. dejligt billeder! Jeg elsker liggestole den multi farvede dem

  SvarSlet
 16. dejligt billeder! Jeg elsker liggestole den multi farvede dem

  SvarSlet
 17. tak for deling! meget informativ kom til at dele denne her:)

  SvarSlet

din mening:

OK 18

Jeg er gymnasielærer og er netop blevet lockout varslet af Sophie Løhde. Man kan sige at det er et forventet modtræk af moderniseringsstyrel...