skovskade |
En ting er kæledyr en anden de dyr vi bruger til føde. I dagens Politikken kan man læse om Jersey kalve der slås ihjel kort efter fødslen, de kan ikke bruges som malkekvæg og har derfor ingen værdi. Ellers hører man om svin der fikseres i metalbure i staldene og som får store kødsår, om de store mængder af antibiotika der gives til svin, om gæs/ænder der tvangsfodres for at give os forbrugere Foie Gras, om kyllinger der lever i en stald med lys fra lysstofsrør døgnet rundt, på så lidt plads at de ikke kan bevæge sig. Jeg kan desværre blive ved i en uendelighed.
Men hvordan er landbruget nået dertil? Hvorfor skal al den føde i spiser være så billig som mulig? Hvorfor har man drevet det så vidt i Danmark, når man f.eks i Italien stadig går utrolig meget op i kvaliteten af fødevaren. Hvorfor gør vi danskere ikke det?
Man bliver helt rundtosset af de mange spørgsmål, men vi er et af de lande i hele verden der bruger den mindste andel af vores løn på vores mad.
Og det nytter altså ikke at blive forarget når et eller andet fjernsynsprogram viser at vores slagtedyr lever under uværdige forhold, for vi køber jo selv produkterne.
Det starter altså med os selv. Det er os der kan fravælge produkter som 4 frosne kyllinger for 100kr, hakket svinekød for 12kr o.s.v. Der er en grund til at en pakke Økologisk kyllingebryst koster op mod 85kr, at økologisk hakket oksekød koster over 30kr for ½kg. Dyrevelfærd koster.
Ikke at økologi altid er ens betydende med dyrevelfærd, men dog en bedre dyre velfærd end den hos det traditionelle landbrug. Fødevare kvalitet koster også og hvorfor kan en producent komme af sted med at pumpe en mase vand ind i kødprodukter? Det kan han vel fordi hans produkt bliver købt? Og selvom det er blevet afsløret i et forbrugerprogram, ja så sælger disse produkter stadig.
jernspurv og rødhals |
Men forsat god søndag til dig der læser med her på bloggen.
JA! Godt, at du tager dette op. Jeg er selv kommet derhen, hvor jeg har valgt kød fra i min kost, fordi jeg ikke kan holde ud at være med til at mishandle de dyr, der skal ende på min tallerken. Også selvom jeg køber økologisk hele vejen igennem.
SvarSletJeg tænker at vi skal behandle dyrene, som vi selv vil behandles - og så står den jo på kys, kram og kærlighed.
Jeg ved godt, at min vegetarisme ikke redder verden, men hvis andre ville tænke sig om, kom der nok ikke kød på bordet så ofte længere.
Danskerne (og sikkert mange andre) lukker øjnene og lader være med at tænke på det, når de svinger dankortet.
Godt indlæg !! Lad os få mere focus på det problem.
SvarSletMen jeg er egentlig overrasket over, at vi er det land i verden, som bruger den mindste andel af vores løn på mad.
Mette b: velkomme til. Det er fint du er blevet vegetar, det har jeg stor respekt for. Jeg elsker dog kød og har det fint med at spise det, blot dyrene har haft et godt liv inden slagtningen.
SvarSletMutter: jeg var nu ikke så overrasket over det faktum, desværre kan man sige. Jeg oplever at folk i andre lande går meget mere op i fødevare kvalitet end vi gør her i landet. Og det koster jo. Jeg havde f.eks problemer med at finde skiveskåret pålæg i supermarkederne i england. De solgte de primært hos slagteren.....og det var noget dyre end her i landet, men smagte også meget bedre.
Jeg vidste heller ikke, at vi bruger så få penge på fødevarer, men jeg kan ikke sige, at jeg er forbavset. Vi skal ikke længere væk end til Sverige for at finde kød, der er klasser bedre end det kød, vi kan få i Danmark. Jeg storkøber ofte kød i Sverige.
SvarSletJeg pudser også min glorie og siger, at jeg ikke kunne drømme om at købe fire kyllinger for 100 kr, men hvis ikke man har ret mange penge at gøre godt med, er det sikkert ikke specielt tiltrækkende at købe økologisk kyllingekød.
Dine synspunkter om den mildest talt forkastelige behandling af dyr behøver jeg vel ikke at fortælle dig, at jeg er helt enig i? Det er jo i øvrigt en meget stor del af forklaringen på, at kødet er af så ringe kvalitet - ingen dyr producerer godt kød ved at have et stresset liv. Og død...
Ellen: vi er fuldstændige enige, også om kvaliteten af f.eks svenske råvare og hvor er det sørgeligt at vi dansker kun går efter det billige. Hvordan vender vi dog denne udvikling?
SvarSletMin kompliment - rigtig godt indlæg :-)
SvarSletGitte: velkomme til og tak for komplimentet :-)
SvarSletHelt enig med dig. Men det er altid svært hvis der ikke er mange penge i pungen, og sådan er det jo også her i lille hyggelige Danmark. Vi få tilsyneladende en større og større andel af fattige. Så det er svært. Selv er jeg heldig, bor på landet, har gode kontakter til god velfærds mad. Det er ikke billigere, men meget bedre. Det kræver at du har fryser plads og kan betale nogle tusind kroner hver gang der købes, ko, lam og kyllinger ( dem køber jeg nu lidt af gangen)
SvarSletI Holland har man en jagt lov, som siger at gæs ikke må skydes. Dette bevirker, at man på den smule landbrugsjord der er, er voldsomt plaget af gæs. Derfor smider man store net ud over fuglene og gasser dem. Derefter smides de ud.
Sådan er der mange måder at se på liv på. Selv spiser jeg gerne vildt, min mand er jæger. Godt kød, har levet ordentligt og er aflivet humant.
Folehaven: vi er enige, selvfølgelig er der mennesker der ikke har råd, men jeg tror at mange vælger fødevare kvaliteten fra selvom de har råd. Hvis vi er en af de lande der bruger den mindste andel på vores føde, må mange fravælge ordenlige produkter. de bruger så deres penge på andet, blot ikke deres fødevare.
SvarSletJeg læste også artiklen i Politiken, og det er rystende.
SvarSletDet er et fint indlæg, du har skrevet her, Havehyrde - og jeg er helt enig med dig.
Madame: var det ikke bare forfærdeligt at læse om de små Jersey kalve? :-(
SvarSletNej, der er ingen grund til forargelse, når vi i fjernsynet ser, hvordan vores slagtedyr bliver behandlet. Det er os selv, der har skylden.
SvarSletJeg syntes dog, at varedeklarationerne er svære at gennemskue. Betyder økologiske kyllingebryster, at kyllingen er opdrættet til kyllingens bedste, eller er det alene dens foder, som er dyrket økologisk?
For ikke at tale om kødpålæg og skinke/kyllingesalater mv. Dér kan man ikke se, hvor kødet kommer fra.
Det er ikke kun den almindelige forbruger, som køber det billigste kød. Restaruranter, kantiner,
grillbarer, cafeterier mv. tror jeg ikke tager hensyn til, hvordan dyrene er opdrættet.
Man skal finde sig en god slagter, som man har tillid til, hvis man vil have en nogenlunde god smag i munden.
Generelt er det en forfærdelig industri, hvor dyrene bare er 'enheder' i en kæmpe produktion.
Det er så trist. Derfor spiser jeg meget sjældent kød...
PS: Forleden, hvor jeg skulle købe pasteuriserede æggeblommer og -hvider, kunne jeg ikke se på deklarationen, om de kom fra høns, som har haft et godt liv, eller om de var fra burhønsæg. Det står hen i det uvisse...
SvarSletLone:Foderet er næsten 100% økologisk men derudover er der også regler for plads til dyrene. Hønsene går 6 pr m2, har adgang til det fri og næbet trimmes ikke.
SvarSletDu kan læse om reglerne for dyrehold i økologiske besætninger her: http://www.okologi.dk/baeredygtigt-forbrug/hvorfor-oekologi/dyrevelfaerd.aspx
Men den med past. æg har jeg pgså været på. Jeg har aldrig set dem økologisk men dem jeg pt har er fra skrabehøns (ikke helt fantastisk, men bedre end buræg)
Det er forfærdeligt at se eller læse om hvordan dyrene behandles jeg er helt enig. Måske er en af grundene til at mange køber det meget billige kød at man vælger kvantitet frem for kvalitet. Vi spiser væsentlig mere kød en før i tiden og selv om der er fokus på at vi skal spise flere af de mættende grove grøntsager som f.eks. kål og rodfrugter så er det stadig ikke særlig udbredt.
SvarSletLsibeth: du har en pointe. Dog forstår jeg ikke helt hvorfor man ønsker at spise så meget kød? Der er jo så meget andet spændende man kan spise :-)
SvarSletSupergodt indlæg - jeg behøver forhåbentlig ikke fortælle, at jeg er fuldstændig enig! Jeg er særlig glad for, at du nævner forbrugernes ansvar. Jeg siger altid det samme, når folk bliver forarget over den slags afsløringer fra landbruget.
SvarSletAng. økologiske æg/høns, så skal man huske, at de har den højeste dødelig af alle former for hønseproduktion. De har det så dårligt, at 25% dør i staldene. Det er muligt at de har det bedre end andre høns, men forskellen er faktisk ikke særlig stor - desværre!
Jens: ja jeg husker godt dine indlæg.
SvarSletHar aldrig hørt om den store dødelighed blandt økologisk høns, men jeg syntes det lyder mærkeligt at de skulle have de dårligere end burhøns? Det kan muligvis være pga at næbet f.eks ikke trimmes og de så rent faktisk myrder hinanden?
Tallene stammer fra en rapport fra Dyreetisk råd, men de fortæller ikke præcis hvorfor der er sådan en høj dødelighed blandt økologiske høns. Men jeg gætter på samme grund som dig; det er ikke naturligt for høns at gå i så store flokke. Det er lige meget om det er 3 eller 10.000 - de bliver stressede og aggressive, og myrder hinanden. For nyligt nævnte en af mine venner, at det måske også spiller en rolle, at de ikke får antibiotika som andre høns - han har formodentlig ret.
SvarSlethttp://www.justitsministeriet.dk/fileadmin/downloads/Dyrevaernsraad/Udtalelser_og_tilhoerende_pressemeddelelser/Udtalelse_om_aeglaeggende_hoener__juni_2001_.pdf
Jens: den med antibiotika lyder også som en god årsag. Det er jo ellers dejligt at de ikke får det, men det har åbenbart også ulemper:-(
SvarSlet