onsdag den 4. august 2010

Naboer

er en mærkelig størrelse. Man flytter glad og fro ind i et ny købt hus, men siden kan købet vise sig at blive til et mareridt. Så en udsendele på DR1 om nabokrig, det var ganske uhyggeligt og det de fleste var uvenner over var beplantningen. Nogle mente at naboens træer var for høje og skyggede for udsigten, andre at naboens hegn rent faktisk stod på deres grund og andre igen var blevet uvenner over nogle misforståelser angående den ene parts børn. Det gennemgående var nok at folk har svært ved at kommunikerer med hinanden og når de endelig gør så er det i et bebrejdende tonefald.
Her på vejen hersker der ikke det store nabo fællesskab, men vi omgås høflig og taler ind imellem med hinanden, nogle mere end andre. Der er jo det med naboer, at man ikke selv har valgt dem og i nogle tilfælde er det jo svært at samtale med folk som man intet har tilfælles med. Her i huset gør vi et ihærdigt forsøg på at være venlig og imødekommende overfor naboerne. Men da nabo konen, for nogle måneder siden, kom rendende og beordrede os til at fælde 2 træer, ja så gik vi begge i baglås. Hun truede meget hurtigt med hegnsloven og så var den samtale helt slut. 
Så pludselig var de nabo uoverensstemmelser jeg kun havde set på TV, lidt mere virkelige. Desværre.
Jeg kiggede selvfølgelig lige hegnsloven igennem for at se om naboen havde en pointe, men den handler om hegn og ikke solo træer, så heldigvis tror jeg ikke hun får meget ud af den sag. Men ikke desto mindre er hun nu meget kølig overfor os når vi hilser. Ja der skal ikke meget til. Det ene øjeblik sidder man og forarges over naboer på TV der ikke kan kommunikerer og det næste øjeblik er man selv midt i et (næsten) lignende drama.
Ovenstående billeder er fra et brolægnings firmas hjemmeside. Det er den slags haver jeg kalder flise have fra helvedet. Ganske enkelt rædselsfuldt. Hvorfor er disse haver blevet så moderne? Ja ok, jeg gætter at det er fordi folk tror de er "vedligeholdfrie" ? Men hvor ville jeg dog være ked af at komme hjem til en matrikel der så sådan ud. Og nævnte jeg at 3-4 haver her på vejen ser sådan ud? Jeg undrer mig over, at nogen syntes sådan noget er pænt, hver eneste gang jeg cykler forbi. Der har været forslag oppe i  politiske forummer (kan ikke lige huske hvilke), hvor man vil gøre det dyre for disse asfalterede matrikler at få afledt vandet via de kommunale rør. Det syntes jeg er en rigtig god ide, da intet vand jo opsuges af planter med løber direkte ned i kloakkerne og belaster rensningsanlæggene yderligt.
Ok, nok brok for denne gang. Jeg kan supplere med at vi faktisk har andre, søde naboer. Mod baghaven bor der nogle rigtig søde mennesker, vi deler have og plante glæden samt glæden over at se hårtoppen af deres søn, ind i mellem. Han springer i trampolin og kigger ind i mellem ind over hegnet når han er højest oppe.

16 kommentarer:

 1. Hej Havehyrde! Det er synd for jer at I skal have sådan et bøvl med den nabo, men det er da godt at du undersøger hegnsloven først. Det er jo ikke sikkert at hun kan gøre noget. Når jeg tænker på den dejlige og hyggelige have du har - det er en rigtig have - og så ser de forfærdelige stenhaver på de to fotos. De er simpelthen rædselsfulde. Hvor er folks skønhedssans? Der er jo heller ikke plads til bier og sommerfugle. Shame on them! Held og lykke med at beholde dine træer.
  Venlig hilsen
  Thyra

  SvarSlet
 2. Jeg kan høre, at vi er ret så enige om både det ene og det andet. Jeg kan ikke fordrage fliserhaver, men jeg elsker til gengæld både træer og naturlige haver. Heldigvis ser det ud til, at de naturlige haver er ved at være "moderne" - det er der vist mange, der vil glæde sig over. Deriblandt mig... ;-)

  SvarSlet
 3. Øv, sådan en nabo var man gerne foruden...uha, det er de frygteligste historier, man hører...
  de der stenhelveder har Fanden vist skabt!mange hilsner Lavendel

  SvarSlet
 4. Thyra: ja de der har granit haver skulle bare vide hvor dejligt det er at se humlebier, sommerfugle mv flyve omkring. Der er nok ikke noget bedre

  SvarSlet
 5. Mia: jeg håber sørme også at granit haverne er på retur. Men måske er jeg bare uheldig at elskere af disse haver bor på vores vej! Men kønt er det ikke

  SvarSlet
 6. Lavendel: ja føj kan man kun sige til granti haver. :-)

  SvarSlet
 7. Ja naboer kan være et kapitel for sig selv, måske er jeg en besværlig nabo for jeg/vi har gennem årene sagt fra over for forskellige pudsige oplevelser, bl.a. et kæmpe hønsehus med 20 høns og en hane klods op ad hækken ind til os og selvfølgelig lige dér hvor vi havde vores terrasse og havemøbler - ok så fik vi lagt ny terrasse et andet sted, men hønselugten den slap vi først for da de flyttede. I år har vi fornøjelsen af at vores bagbo bygger et 12 meter langt skur i 2,5m højde klods op ad den fælles ligusterhæk - rimelig interessant i betragtning af at han i forvejen har 10m skur i forlængelse - dog grænsende op til en anden nabo - gad vide om hækken overlever det? I hvertfald får den lov at blive lige så høj som skuret så jeg slipper for at se på det! Og heldigvis har jeg jo plantet rhododendron som også kommer op i højden.
  Det er ikke kun på din vej der er granithaver det er simpelthen blevet en sygdom og flisefirmaerne gør jo ikke meget for at vise alternativer. Men det er ærgeligt for én som elsker at gå og kikke på andres haver for der er ikke meget at blive inspireret af;)
  pøj, pøj med dine træer:)

  SvarSlet
 8. De flise/granithaver, du viser, er da aldeles rædselsfulde og totalt uden nogen form for sjæl.
  Hvis jeg var lidt mere praktisk orienteret, ville jeg opfinde et system, der kunne bruge regnvand til toiletskyl. Det er da fjollet, at vi skal bruge vandværksvand til den slags.
  Oprop: Er der da ikke nogen, der kan opfinde det?
  Nu ved jeg ikke, hvordan du og naboerne ligger i forhold til hinanden, men jeg kan godt huske, at jeg var temmelig irriteret på en nabo, der havde så højt et træ, at det skyggede for næsten al solen i vores lille have.
  Men hvis ikke jeres have kan skygge for nogen af deres vækster eller for deres terrasse eller whatever, så ville jeg også ignorere dem helt.

  SvarSlet
 9. Lisbeth: jeg elsker også at kigge på haver, men her på vejen er der ikke meget at kigge på. Lyder som om at dine naboer er værre end mine :-)

  SvarSlet
 10. Ellen: jeg har også tjekket om de skygger for solen om sommeren, det gør de ikke. Jo måske ½-½ time. Det må være til at leve med.
  Naboerne til baghaven fik ikke meget sol pga høje grantræer i skellet og vores have. Her kunne vi sagtens finde frem til en fælles løsning. Jeg syntes bestemt ikke vi er urimelige, lige ledes syntes jeg heller ikke man som nabo kan kræve solo træer fældet blot fordi de skygger en smule for solen. Vi skal jo alle sammen være her.

  SvarSlet
 11. Uha ja, det er frygteligt med de problemer, man kan få på halsen med naboer. Da jeg som ganske ung købte mit første hus, kom naboen den første dag og forlangte rasende alle træerne ind mod hans grund fældet. Så var der 'lissom' lukket for videre kommunikation, og vi hilste aldrig på hinanden siden. Jeg synes, det var svært at takle, og det gjorde det ikke bedre, at han var en ældre mand, og jeg var helt ung.

  En brolagt forhave er da noget af det allermest kedelige - det synes jo vi, der elsker planter :-))

  SvarSlet
 12. Madame:Forhåbentlig har du fået nye naboer siden. Ja ikke at det nødvendigvis hjælper, men det med kommunikationen er ret vigtig.

  SvarSlet
 13. Den udsendelse sad jeg også og så og grinede af, men vi kan faktisk alle risikere at løbe ind i sådanne problemer, for det er jo aldrig os selv, der begynder sådan en krig. Det er jo altid naboen.

  SvarSlet
 14. Mutter: velkommen til. Ja i vores tilfælde var det naboen der "startede", men krig vil jeg ikke ligefrem kalde det. Men det man så i TV udsendelsen kan man vist rolig kalde krig.

  SvarSlet
 15. Øv - hvor er det ærgerligt med sådan en historie. Jeg håber at sagen strander her og snart bliver glemt af alle parter. Jaja, man har jo lov til at håbe..... :D

  SvarSlet
 16. Jens: øv er det rigtige ord, det er så ærgelig at være sådan lidt på kant med naboerne.

  SvarSlet

din mening:

OK 18

Jeg er gymnasielærer og er netop blevet lockout varslet af Sophie Løhde. Man kan sige at det er et forventet modtræk af moderniseringsstyrel...