lørdag den 16. januar 2010

Husk fugletælling

JA, det er lidt snyd. Mit fugleindlæg er lavet i lørdags, men det er nu alligevel aktuel som mandagstema.

Hvert år afholdes den store vinterfugletælling. Det er et samarbejde med obs-natur og DOF og strækker sig over 1 måned.
Ideen er at man skal registrere de fugle man se på matriklen (dvs man skal have en have eller en altan hvor man fodre fugle) samt tælle antal, herefter skal det registreres online, og gerne hver dag. Interesserede kan klikke på linket i højre side af min blog så kommer man direkte til tilmeldingssiden.

Jeg har været med i 3 år og syntes det er uhyre interessant. Vi er jo hobbyornitologer her på adressen, og syntes derfor alt med fugle er spændende. Det sjoveste er nu at se andre fuglenørders billeder, idet man kan uploade sine fuglefotos på sitet, til glæde for andre. Og der er virkelige nogle flotte fotos iblandt.

Skovskaden på billedet er en fast gæst hos os. MEN kun når der er fedtkugler eller jordnødder. Ellers er det ikke umagen værd. Men selvom vi ser den tit er der stor opstandelse når en af os opdager den i haven. Den er så dejligt at observere, man kan ikke få nok af at nærstuderer den.

Rødhalsen er havens ubestridte hersker. Den bruger meget tid på at spise men sørme også på at jage andre fugle væk. Og størrelsen er stort set underordnet.

Ringduer har vi, i perioder, en del af. De er enormt klodset og vralter afsted på jorden for at finde noget spiseligt. I frostvejr koger vi vand og hælder det ud i fugletruet hver morgen.

Og selvom mange ikke kan lide husskaden syntes jeg nu det er en smuk fugl. Kigger man godt efter har den et grøntligt skær på vingerne og så er den meget opfindsom. Jeg har tit været vidner til en meget stor ide rigdom for at komme til føden. F.eks er de gode til at få rusket så meget i holderen til mejsekuglerne, at de ryger ned på jorden. Hvorefter en husskade jo kan få sig et godt måltid. Hænger mejsekuglerne derimod  i et træ, kan de ikke få fat i den.
Rigtig god lørdag!

20 kommentarer:

 1. Fantastisk flotte billeder! Ja det er herligt at se på fuglene :)

  SvarSlet
 2. Per: ja tak. så at du også er meget fugleinteresseret. Det er bare en dejlig hobby!

  SvarSlet
 3. Sikke nogle dejlige billeder du har taget! Og her hos os er vi jo lige så optaget af at kigge på fugle og bestikker dem gerne med lækkerier :-)

  SvarSlet
 4. Madame; ja vi deler fugleinteressen. Var det ikke noget for dig at deltage i fugletælling 2010?
  Hav en god søndag!

  SvarSlet
 5. Interessant - den vinterfugletælling kender jeg slet ikke. Men ... det er nu også begrænset, hvor mange fugle vi har i haven. Der er vist nogen, der jager dem (væk) ;-).

  Det er nogen rigtig flotte fugle billeder, du har taget - der er dejlige at kigge på!

  SvarSlet
 6. Bente: hvis du kigger grundigt efter er der sikkert en del fugle i din have. Selvom der er rovdyr i buskene.
  Vores rovdyr er ænser slet ikke skader eller duer. De er vist for store. Men spurve og andre små kan de slet ikke lade være med at jagte. Heldigvis er de ret dårlige til at fange dem. Mus er en helt anden sag.
  :-)

  SvarSlet
 7. Jo, Havehyrde, egentlig ville jeg gerne være med i fugletællingen - men jeg har for meget at lave i øjeblikket med hussalg, oprydning osv. - men næste gang :-)

  SvarSlet
 8. Madame: det er naturligvis helt op til dig. Men prøv at kig på siden, jeg tror du bliver frister. Om ikke andet så til at deltage næste år.
  :-)

  SvarSlet
 9. Nydelege fuglebilder!!

  Ha en fin dag :)

  SvarSlet
 10. Härliga fågelbilder!

  Kram från Pennelina :-)

  SvarSlet
 11. Det er nogle utroligt smukke fuglebilleder, Havehyrde.
  Jeg holder også meget af skaden. Det er en sød og kæk fugl :) Jeg har tit 4-5 stykker hoppende efter mig ovre i vores anlæg, fordi de får et par af Rufus' godbidder :)
  Nu kan jeg ikke tilmelde mig tælle-ordningen, da jeg ikke er i haven til hverdag. Jeg kender heller ikke de forskellige fugle fra hinanden - altså udover de mest almindelige :)

  Skovskaden er smuk. Den har jeg aldrig set nogen steder.

  SvarSlet
 12. Lone: tak for dine roser.
  Men kig ind på siden så kan du måske udvide din horisont mht fuglenavne. Det er ganske sjovt.
  Skovskaden er rigtig smuk!

  SvarSlet
 13. Det var da en sjov ide, den fugletælling. Den havde jeg ikke hørt om før.

  Dine fuglebilleder er ikke så ringe endda... faktisk enormt gode.
  Vi har to skovskadepar i Sverige, men har endnu ikke set dem på den danske matrikel, som er så absolut domineret af skovspurve. I et utælleligt antal ;-)

  Jeg er ikke så vild med de større fugle i vores meget lille have. Slet ikke kragefuglene og duerne. De jager de andre væk samtidig med, at de selv er nogle værre grovædere.

  SvarSlet
 14. Jeg troede ikke at rødhalsen kunne jage de andre væk.

  Jeg kan se at solsortene her skubber lidt til hinanden for at få mad. De har spist de sidste æbler, og jeg overvejer at grave nogle nedfaldsæbler ud af kompostbunken.

  Ellers står menuen på fuglefrø. Mejseboldene er for hårde og smager sikkert ikke godt. De vil hellere have rugbrød med margarine!

  Men jeg er forbavset, de plejer ikke at spise, og nu vil de gerne - så jeg fodrer på livet løs :-)

  SvarSlet
 15. Ellen: Vi har faktiskt flere skovskader. Jeg tror at de fortæller hinanden at i den have der, er der jordnødder. Der går ikke mere en 5-10 minutter efter jeg har været ude med nødder før de første sidder i træerne.
  Donald: Her er rødhalsen en lille tyran..... den lykkes ofte med at holde de større fugle væk. Ikke altid, men ofte.
  Mejseboldene spise de alle, her på matriklen. De er faktisk de billige fra Fakta. De dyre gad de ikke. Ellers fodre vi med fedt, palmetin (tror jeg nok det hedder). Jeg laver selv fodret. Det er de vældig glade for.


  God dag til jer begge

  SvarSlet
 16. Skønne, skønne fuglebilleder......rødhalsen er efter min overbevisning én af de smukkeste fugle i haven.

  SvarSlet
 17. Hej Frøken solhat (Dorthe). Dejligt at høre fra dig igen. Kan se at du har åbnet din blog for os "almindelige" mennesker. Herligt, det var så dejligt at se og læse om dine havefortællinger. Håber du har det godt! Og god weekend.

  SvarSlet
 18. Fantastisk flotte billder. SUK. Min have vrimler med fugle, men jeg har ikke nok zoom og kan ikke komme tæt nok på så billder som dine kan jeg detsværre ikke tage. Af en eller anden uforståelige grund har jeg aldrig været omkring din skønne, skønne blog, men det er slut nu for du har jo lige sådan en haveblog som jeg savner på min blogrunde.

  SvarSlet
 19. Marina: Velkomme til. Mit kamera er jo også et spejlrefleks med en masse tilhørende zoomlinser, så det skal gerne kunne tage super fotos. Jeg bruger det meget til natur fotos, det er lidt bøvlet at tage med på ferie pga de mange linser mv.
  Ja haven er jo min helt store interesse, men ellers kan jeg også anbefale dorthes (frøken solhat) blod. Hun er også haveentusiast.

  SvarSlet
 20. Vil i gerne have flere fugle i haven er det en god ide at købe vandkunst, som fuglene er vilde med. Her er et godt sted: http://somo-art.dk

  SvarSlet

din mening:

OK 18

Jeg er gymnasielærer og er netop blevet lockout varslet af Sophie Løhde. Man kan sige at det er et forventet modtræk af moderniseringsstyrel...