fredag den 20. marts 2009

Så er tranerne herEfter jeg kom fra arbejdet kl 15.30 har jeg haft travlt. Jeg har måtte reddet en solsort fra kattedøden. Den var vist fløjet ind i en af ruderne og straks var der en kat over den. Heldigvis nåede jeg lige at gribe ind inden der skete noget alvorligt. Jeg opbevarede fuglen i en kassen i ½ times tid, hvorefter den blev noget urolig og jeg slap den ud. Den fløj, lykkeligvis, sin vej, meget hurtigt.
Efter denne "happening" hørte jeg pludselig den dejlige lyd af traner og ganske rigtigt, der højt på himlen, fløj en lille flok. Det er en ganske fantastisk oplevelse at se dem, både flyvende langt over en, men også på meget tæt hold. Sidstnævnte kan man opleve ved Hornborgasjön i Sverige, hvor vi har været de sidste 2 år om foråret, for at se på denne prægtige fugl (billederne er derfra).
Fuglene overnatter et par dage ved søen for at spise føde, og man kan typisk se dem ved påsketid, dvs sidst i marts eller start april. Sidste år så vi 14000 traner. Tænk engang, de tager den lange vej fra nordafrika til Hornborgasjön, hver år, på næsten samme tid..........
Der er sådanne begivenheder der gør at jeg elsker fugle. Elsker at se på dem, høre dem synge og bare at iagtage dem. De er så umådelige fascinerende!!

12 kommentarer:

 1. Du må være god til at tælle ;-)
  14000 traner - det er da godt nok et par stykker...
  Jeg har hørt om det fantastiske tranetræf, og den oplevelse hører også med ind under vores fremtidsplaner.
  + sort sol i Sønderjylland, men det bliver en realitet til efteråret.
  Det har du sikkert allerede oplevet?

  SvarSlet
 2. Ellen: Sort sol har vi set to gange. Svigermor bor tæt ved grænsen, hvor det hele foregår. Men det er imponerende. Skal I der ned på en guidet tur? Så skal I opleve naturvejlederen Ivar Gram. Han er virkelig en spændende mand. En rigtig god fortæller.
  Nej vi talte ikke selv tranerne, de blev talt for os. Der står et skilt ved kiosken ved hornborgasjön der informere om antal pr dag. Jeg ved ikke lige helt hvordan det foregår........det må jo være umuligt at komme med det rigtige antal.

  SvarSlet
 3. Ja, vi skal på en guidet tur, og jeg glæder mig meget. Arrangøren er selv biolog :-), en af vores rigtig gode venner, og hun har prøvet det før, så jeg stoler fuldstændig på, at hun nok skal få kreeret en god tur til os.
  Hvis mod forventning ikke, er navnet Ivar Gram noteret... Jeg prøver nok lige at spørge vedkommende...

  Ja, det må være svært at tælle alle de traner - det var da i det mindste godt, at man sagde 14000 og ikke "ca. 14173", som de kunne have fundet på i Danmarks Radio :-)

  SvarSlet
 4. Nåh JA, for pokker, jeg vidste da godt, at svigermor bor dernede - hun er jo Brøndumsnapseskafferen, ikke?

  SvarSlet
 5. Tænk at du så traner i går, det lyder som det smukkeste syn! Og det må være spændende at opleve dem i stort antal i Sverige - dejligt at I deler glæden ved fugle!
  Pyha, det var godt, du reddede solsorten! Vi var også abmulancetjeneste for en fugl i går, og efter ½ times gispen fløj den heldigvis igen, mens Sofus havde stuearrest.

  Ha' en dejlig lørdag :)

  SvarSlet
 6. Jeg så på 'Animal Planet', at mange unge traner desværre angribes af kongeørne i et bjergområde på deres vej nordpå.
  Ørnene slår sig sammen parvis og adskiller de unge traner fra flokken og... Ja, så skiftede jeg kanal. Jeg kunne ikke udholde at se resten.

  Åh, hvor var det godt, at du opdagede solsorten før end kattene.
  Det er så dejligt at redde liv.

  Rigtig god weekend :-)

  SvarSlet
 7. Madame og Lone: Også god weekend til jer begge. Og Lone, jeg ville nok også havde skiftet kanal hvis jeg havde set udsendelsen om traner der bliver angrebet af ørne. Dyreriget er fascinerende, men også meget brutal.

  SvarSlet
 8. Ellen: men så er I jo i de bedste hænder når I skal med en biolog derned. Ivar Gram kender hun sikkert hvis hun kender til området dernede. Han har sin egen virksomhed der hedder sort safari. Han arrangerer alle former for naturture i det sønderjyske, og især sort sol ture.
  Og ja, det er svigermor med Brøndum snapsene!! Hvilket minder mig om at jeg lige skal have hende til at tage et par stykker med til påske.
  God weekend!

  SvarSlet
 9. Når jeg læser dit indslag, tænker jeg på vårvise sunget i duet af Sebastian og Sissel kjyrkeby

  SvarSlet
 10. Kære Havehyrde

  Jeg har ikke så mange kommentarer til fuglelivet. Æbler til solsorten, jordnødder og kugler til spurvene.
  Herhjemme er vi jo fem katte, (og mig)
  Jeg læser din blog, og bliver inspireret - næsten - hver gang.
  OG
  Efter mange år, havde jeg glemt Bette Midler, .......
  Jeg fandt hendes sang, da jeg tænkte tanken The Rose

  http://www.youtube.com/watch?v=GVi17hPH5Kk


  hjertelige varme tanker herfra

  SvarSlet
 11. Bente: Vårvisen er jo en dejlig og smuk sang. Det er en dejlig association fra mit indlæg. Men katte og fugleliv kan sagtens høre sammen. Vi Har også 4 katte, men sørme også en masse fugle, foderbræt mv sidder bare højere end hos folk uden kat. Og selv hvis du skulle bo i lejlighed kan man faktisk også fodre fugle. Det gjorde vi da vi boede i Valby. Her hængde vi små foderbræt op til gråspurven og den andre små byfugle. Det var en stor succes for begge parter. Fuglende fik noget god mad, og vi studerede fuglelivet tæt på, fra lejligheden.

  SvarSlet
 12. Kære havehyrde

  Jeg tror, at du har misforstået mig, og det har du også god grund til.

  Jeg skriver om mine fem katte, der kommer ud i sele, da vi bor i byen.
  Gudsketakoglov har vi også en kolonihave, som vi kommer i, men der har kattene også sele på.

  Kattene føler sig tryg med sele på, og med mig i den anden ende, kommer vi rundt i haven – og der bliver samtidig renset ukrudt op.

  Det var slet ikke det, jeg henvendte mig om. Mit ønske var, at du måtte lytte til Bette Midlers sang The Rose. Så smuk.

  Jeg troede ikke at jeg kunne finde sangen på Internettet – men look after

  http://www.youtube.com/watch?v=GVi17hPH5Kk

  SvarSlet

din mening:

En ny kat og naturen

her i huset elske vi katte...virkelig elsker. fantastiske dyr og folk der ikke har haft hellig birma katte ved slet ikke hvad de går glip ...