mandag den 17. oktober 2016

Fugle og kultur tur

Vi er taget til Rügen på fugletur sammen med en flok ornitologer. Turen er egentlig en blanding mellem kultur og natur, men fokus på Trane trækket som her er hvert efterår.
Man kan sige at hvis man, som vi har, været ved Hornborgasjön ved Göteborg, ja så er man jo svær at imponere. Og dog, bare at se denne smukke fugl er jo en gave i sig selv.
Vi sejlede fra Trelleborg Lørdag i stiv kulig, dvs vi blev rystet godt igennem på båden og gemalen fik det lidt dårligt, så han tilbragte en del af de 4 timers sejllads ude på dækket. Sammen med rygerne. Det er ikke så dejligt at have kvalme og så skulle stå i en røg tåge for at holde kvalmen i ro. Har man ikke kvalme i forvejen får man det når man står tæt på cigaret røg.
Men vi overlevede og landede i Sassnitz med lidt forsinkelse. Vi fik en dejlig tur langs kysten og tilbragte en del tid ved Nonnensee, tæt på byen Bergen. Her så vi rigtig mange knarænder, flere sølvhejre, havørn, blisgæs, traner, husrødstjert og en masse andre fugle.
Søndag fik vi set Hitlers store præstige projekt Prora, en 4km lang bygning hvor alle arbejderne skulle ud på ferie for at kunne blive friske og klar til kamp på riget vegne. Det står som et kæmpe monument for den tid hvor det måske ikke lige var sagen at være tysker. Men fascinerende er det virkelig at se. Noget stå uberørt og meget falmfærdigt, noget er omdannet til luksusboligere, noget til vandrehjem, men man regner med at det hele bliver istandsat løbende. For udsigten og beliggenheden er mageløs. Lige ud til stranden og Østersøen og vi ved jo at tyskerne vil betale mange penge for at få mulighed for at ferierer ved vandet.
luksus lejlighederne
det originale 4 km lange bygninigsværk
Her på øen har de også en pendant til Møns Klint. Den er dog ikke så smuk og stor slået som denne, men den er bestemt et besøg værd.

Man kan godt fornemme de flotte efterårsfarver, selvom det er gråvejr.
På vejen retur til hotellet fik vi set kæmpe flokke af traner. Dette majestætiske smukke dyr er virkelig en fornøjelse at observerer og man kan ikke undgå at blive imponeret. Folk begyndte at råbe i bussen da de så flokken....de råbte af bar begejstring og for at få buschaufføren til at stoppe bussen.
Jeg huske også vores første møde med disse fugle, jeg var helt ekstatisk, vi stod godt 2m fra dem ved Hornborga. Det er virkeligt en speciel oplevelse, jeg huske at jeg blev helt rørstrømsk. Det rører noget dybt i en at se vilde dyr/fugle så tæt på. Måske er det derfor at det er blevet så populært, altså at tage på hvalsafari, fuglesafari osv. At de naturen så tæt på har åbenbart en stor betydning for vores sjæl (ja ihvertilfældet for nogles sjæle).
I dag skal vi til Stralsund og videre til andre gode fugle lokaliteter. Vi har 2 ornitologer med på turen, jeg er imponeret over deres viden og deres kundskab. De kan se forskel på en husrødstjert og en rødstjert. Prøv at slå dem op og så bemærk den meget lille forskel der er. Og så tænk på at disse eksperter kan genkende dem på 10m (eller mere) afstand.

2 kommentarer:

  1. Jeg er altid imponeret over næsten enhver form for ekspertise og/eller faglige kundskaber. Jeg var også imponeret over Ivar Gram, når han kunne bedømme hvor mange tusind stære der var i en given flok.
    Et FIRE km langt hus! Du godeste, siger jeg bare, men interessant er det da.
    Jeg var ikke klar over, at Rügen har så meget at byde på.

    SvarSlet
  2. Ja det var faktisk en underdrivelse, den er 4,5 km lang. Ja vild, vi så midten og den ene af enderne. Har man set det har man set det hele, den er jo ens hele vejen

    SvarSlet

din mening:

Tur til Langeland, Lolland, Falster og Møn

 Og se lige vejret....vi havde alt for meget tøj med. Men se lige udsigten til et vådområde på Langeland, men en masse fugle  Vi overna...