søndag den 30. december 2012

Lidt mere vildmark

Hundeslædetur i vildmarken var en helt fantastisk oplevelse. Intet nordlys, men fuldmåne, -31 grader og stjerneklart. Alt var stille, kun afbrudt af ens eget åndedræt, slædens knirken og hundenes prusten. Som at være i et eventyr. Man skulle dog holde godt fast, ellers var der stor chance for at falde af og det lå ikke lige på ønskelisten, Slædens skinner var temmelig skarpe. Men ingen uheld på turen.
Vi fik fika i et telt ude i ødemarken, heldigvis var der også et bål, for det var koldt. SUPER koldt. Vi havde vores 4 lag på og ud over dette fik vi udleveret en termo kedeldragt  og termostøvler samt hue og ekstra vanter. MEN alligevel var mine tæer lige ved at fryse af. Jeg fik taget to fotos, inden mine fingre også var ved at fryse af. De eneste der var glade for kulden var hundene.........de var lidt utilfredse med at vi andre skulle varme os og holde hvil i ½ time. De ville bare ud og løbe mere.
Men det var en kæmpe oplevelse.
Elg safari blev det også til. Der er enorme mængder at dette besynderlig dyr heroppe, de spiser af buskene langs elevene.
Smukt så det ud, forsigtige elge i Norrbotten.
Vi fik set flot nordlys, men billederne blev desværre ikke gode. Vi havde fået tips om et sted i udkanten af Kiruna hvor der var stor sandsynlighed for at se fænomenet. Og det gav bonus. Vi mødte en flok meget entusiastiske kinesiske universitets studerende der nærmest overfaldt os. De ville med ud til det "hemmelige" sted. Og de var så glade for at følges med os, da vi kunne spotte lyset lidt før de store "udbrud". Så vi stod, ude i mørket, uden for Kiruna, med kinesere der udbrud glædeshyl hver gang vi så nordlys. Jo jo hver gang. Det var lidt surrealistisk.....men en sand historie, sådan noget der gør rejser sjove. Efter 1 time frøs de så meget (de var mere smarte end praktiske klædt) og så kom de alle og sagde pænt farvel og tak for i dag. Høflige unge mennesker, der læste på universitetet i Paris, og som havde taget en meget lang vej med flyveren (en masse stop-over).
Mit bedste nordlys billede ser i her
Før vi så den grønne farve lignede det blot hvide skyer, men pludselig skiftede de farve til grøn eller rød og så dansede de over himlen for derefter at forsvinde. Meget fascinerende, og vi så en del, også selvom solaktiviteten i området var lav. Men generelt var den højere netop nu, da der er maksimum for øjeblikket. Efter nytår lover de dog meget større aktivitet. Der har vi desværre ikke ferie, men hvis vi venter 10 år kommer den samme gode periode igen. Man skal dog booke alt heroppe i god tid. Hotellerne var overbooket, det samme var alle turene ud i naturen. En del lejede så biler, men der er store fordele ved at have en lokal guide med. De kender området og vejene og kan lede efter de bedste nordlys steder.
Verdens største jernmalms mine ligger også heroppe. Vi kørte derfor ned i undergrunden, vi måtte jo se hvad der skete der nede. 2km nede ligger Kirunas mest befærdede vej. Det er den svenske stat der ejer værket og jeg tænkte på de muligheder vi kunne have i DK hvis vi havde den samme undergrund som svenskeren. Måske kunne vi helt droppe skatten. Vi fik jo lige en reklame introduktion til stedet og de mange milliarder trillioner kroner de tjener. Det burde kunne financierer hele den danske stat med et enkelt af disse værker. i Sverige har man selvfølgelig flere og med forskellige råstoffer. Jeg mener det er kobber i Falum. Den specielle svenske røde farve (Falumrød) er lavet ud fra en kobberforbindelse.
Et lille sidespring, jeg er kemi uddannet og lidt nørdet når jeg ser sådanne steder. Jeg kan jo bruge det i min undervisning. Og har også kufferten fuldt af jern pellets, små kugler af jern som er den form som man transporterer jernet videre til slutmålet.
Godt nytår til dig der læser med her

8 kommentarer:

 1. Åhh, tak for skønne, skønne billeder og en dejlig beretning fra det koldeste nord.
  Nordlys, elge, eventyrlandskaber - hvor må det have været en fantastisk oplevelse, men det lægger du jo heller ikke skjul på, at I syntes.
  Og tak for tip mht. forudbestilling og alt det ...
  Jeg tror nu ikke, minedriften kunne betale Danmarks skat ... det betaler i hvert fald ikke Sveriges ...
  Jeg er heller ikke sikker på, at der er kobber i den røde falunfarve mere - det er vist blevet forbudt for nogle år siden, men det er rigtigt, at den klassiske svenskrøde kommer derfra. Kobberet var med til at bevare træet, så gad vide, om husene nu ikke mere holder i hundredvis af år ...

  SvarSlet
  Svar
  1. den trykimprægnering man brugte til træ indeholdt også kobber.......om det også er forbudt ved jeg ikke, måske i EU? Men det har åbenbart en god effekt på træets holdbarhed.
   Jeg tror bestemt det vil være noget for jer, husk dog at booke i god tid, der er mange om buddet, især japanere og kinesere. Byen var nærmest besat af disse. Men det er alle pengene værd, her er super smukt, selvom det er mørkt fra kl 14 til kl. cirka 10

   Slet
 2. Spændende tur og spændende billeder. Det må være fantastisk at være på sådan en tur. Tak fordi du deler .
  Godt nytår fra
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er fantastiskt.....intet mindre. Hvis man er til aktiv ferie. Dt er jo noget anderledes end en badeferie :) godt nytår.

   Slet
 3. Hvor er det vidunderligt at læse om jeres dejlige oplevelser. Jeg er fuldstændig henført. Billede nr. 2, hvor I holder pause er helt eventyrligt.
  Syntes du ikke, at en ferie som den, I holder nu, er en langt større oplevelse end storbyferier? Ved godt, at det ikke kan sammenlignes, men jeg selv syntes, at ferier i naturen giver de største oplevelser. Dine feriebilleder fra Kiruna vil i hvert fald stå skarpt i min erindring. For ikke at tale om alle de elge, I ser. Når jeg tænker på alle de gange, vi har spejdet efter elge på ferier i Sverige, hvor vi ikke har set en eneste :)
  Tak fordi, du får taget billeder (trods forfrysninger) og fortæller :-)

  Godt nytår 2013!

  SvarSlet
 4. Jeg elsker nu også storbys ferie, men er slet ikke til f.eks badeferie som mange jo er meget glade for. Men oplevelser i naturen er, som du også skriver, meget større. Vi husker den ihvettilfældet som nogle af de bedste. Vores islandstur taler vi også til om, det var også lidt ala vildmark. Vi har også været mange gange på udkig efter elge.....og intet set. Men Norrbotten er altså stedet for elge, blot ikke om sommeren, så er de åbenbart andre steder.....vist lidt længere syd i skovene. Fordelen ved at lede efter dem om vinteren er at de er helt umulige at undgå at se. De har den forkerte farve.....om sommeren har de jo kamoflage farvet. Og umulige at se. Vænersborg ved vætteren (æ skal være svensk æ, min iPad har ikke den mulighed) er en mulighed om sommeren, her er også så smukt.
  Jeg syntes også at billed nr 2 blev rigtig godt, men det er nærmere et tilfælde. Mine fingre var vd at fryse af og jeg skulle bare have et billed, så jeg skød 2. Det var alt. Et ene blev rystet og eet andet er så det du ser. Jeg havde slæbt stativ med, ellers kan man ikke tage fotos i mørke, lukketiden er meget lang.
  Godt nytår til dig også.

  SvarSlet
 5. Hej
  Tusind tak for skønne billeder - jeg har været på Skiferie i Finland nogle gange, (nord for Polarcirklen) - så jeg genkender billederne, og der var også koldt.
  Godt i fik set Nordlys - det så vi også, men vi var kun lige udenfor hotellet, da det skete, så en tur som din, står meget højt på min ønskeseddel.
  Jeg ønsker dig godt nytår - fortsat god tur, selv på trods af "forfrysninger"
  - tænk så mange gode oplevelser!!
  Måske når du at vise et par stykker til, inden hjemrejsen. Er det så også med tog?
  mange hilsner jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. hjemrejsen er også med tog, vi er glade for denne transport form hvor man oplever at landskabet ændres i takt med rejsens længde. Men det er en forudsætning at vi tager nattoget, for ellers bliver det for langtrukken. På udturen tog vi hurtig toget til Stockholm, det tager 4-5 timer og herfra nattoget op. Det er der mange svensker der bruger, de har jo noget længere afstande end os. Toget var udsolgt begge veje.

   Slet

din mening:

Tur til Langeland, Lolland, Falster og Møn

 Og se lige vejret....vi havde alt for meget tøj med. Men se lige udsigten til et vådområde på Langeland, men en masse fugle  Vi overna...