søndag den 2. december 2012

Jeg har fået en....

Julekalender af gemalen, en tejulekalender fra Tante T.
I går fik jeg "klassisk julete" og i dag stod den på en grøn te. Jeg er nu ikke den store fan af grøn te, syntes det smager lidt af græs eller spinat, men jeg prøver selvfølgelig alle slags te, når de kommer fra julekalenderen. Under alle omstændigheder er det en sjov ide.
Uge har været travl. SRP opgaverne (studieretnings opgave) for 3gerne skulle være færdig fredag og ikke al samarbejde går lige godt. Opgaverne skal være i to fag, nogle hænger rigtig godt sammen, andre slet ikke. Så skal man være uhyre kreative og så er det vigtig at ens kollegaer er indstillet på det samme. For nye undervisere kan det være noget af en prøvelse. Det kræver et stort overblik at lave gode opgaver til eleverne,og ikke alle opgaver bliver lige gode.
Men disciplinen er også rigtig svær for mange elever, især dem fra ressource svage hjem. Dem er der flere og flere af i gymnasiet, og dem er der ikke tænkt så meget på da man lavede gymnasiereformen i 2005.
Hvis man fra folketingets side mener det alvorlig mht at de fleste skal have en ungdomsuddannelse (og her vælger langt største delen af de unge stx) , så må man tage hensyn til at der er forskel på elever og deres kompetencer, afhængig af hvor i landet og hvilken baggrund de kommer fra. Det er en meget større pædagogisk udfordring af undervise unge fra Københavns Vestegn end unge fra Nordsjælland. Jeg har undervist begge steder og der er en verden tilforskel.
Nu taler man da heldigvis om at der skal laves en taksameter ordning (gymnasierne får i dag penge pr elev de optager) der tager hensyn til dette. For det kræver enorme ressourcer (og penge) at få elever fra gymasiefremmede hjem til at bestå en studentereksamen. Elever som før i tiden aldrig ville havde gået i gymnasiet. Det gør de i dag, og jeg vælger at syntes det er en god ting at så mange får muligheden for at lære mere end de ellers ville havde gjort. Jeg syntes f.eks det er vigtigt at de unge får en viden om miljøet, om konsekvenserne ved forurening, om hvordan folk lever i andre lande, om andre kulturer osv. Noget de måske ikke ville vide hvis de ikke gik i gymnasiet. Men man kæmper altså med mange af disse elever. Vi vil jo gerne at de bliver klogere, består studentereksamen og kommer videre med deres liv.
Nå men nok om arbejdet. Udenfor ligger der 4 cm sne, faldet i nat. Og vi har stadig sommerdæk på bilen. Så det bliver nok transport med toget i dag. Vi skal i biografen og se Hope Springs, med Meryl Streep og Tommy Lee Jones. Skuespillerne er jo super gode, så vi håber at filmen er det samme.
Stribe (vores nyeste kat) var meget glad da jeg vågnede tidligt i dag og fik den lukket ind. Den hylede op udenfor, nok for at være helt sikker på at blive lukket ind. Det har vist været koldt derude i natten, selv for en gård kat.
Fortsat god søndag til dig der læser med her.

10 kommentarer:

  1. En fin julekalender det er jo også måde at få smagt på nogle tesorter man måske ikke selv ville have købt. Mine katte var heller ikke lige begejstret for alt det hvide der ligger på græsplænen..God søndag til dig..

    SvarSlet
    Svar
    1. det kan nemlig være sjovt at prøve de sorter man ikke lige selv ville købe. Er dine katte blevet ude katte? Eller?

      Slet
  2. Sød og sjov ide fra en betænksom ægtemand. Kan vi bytte? Bare indtil jeg får den julekalender jeg har ønsket mig i 25 år?

    Jeg synes jo ikke helt, det er gymnasiernes opgave at give de unge mennesker lærdom inden for de områder, du nævner. De skal så absolut lære om det, ja, men det er da vist mere en folkeskole- end en gymnasieopgave.
    Jeg er helt sikkert forfærdelig gammeldags, men gymnasiet er i mine øjne mest et springbræt til de videre uddannelser.
    Jeg indrømmer blankt, at jeg ikke har styr på alle de grene af gymnasielignende uddannelser, man kan tage ... de er ikke alle ment som adgangsgivende til fx universitetet, vel?

    SvarSlet
    Svar
    1. Områderne kan jo godt være nogle af de samme i folkeskolen og gymnasiet. Niveauet er så anderledes, Forurening er jo ikke noget man har forudsætninger for at forstå i folkeskolen. Der er mange aspekter af sådanne. Kemiske reaktionsligninger osv. Det lærer man ikke meget om i folkeskolen (generelt er kemi et meget lille fag under fysik/kemi)
      Gymnasiet i dag er ikke kun et springbræt til en videregående uddannelse. Det er mange år siden det har været det. Nu går mange i gymnasiet fordi de ikke ved hvad de ellers skal. Og der er åbenbart ikke præstige i at gå på erhvervsuddannelserne og blive håndværker. Lidt over min fatteevne, for hvor ville vi være uden disse? Men stort set alle bliver optaget på gymnasierne. Det er fordi disse er blevet selvejende og ved at optage flere elever, får de også flere penge. Og de er dyre at drive, så det er måske forståeligt, men desværre ikke en super god ide.
      Alle gymnasieuddannelser, htx, stx, hhx er adgangsgivende til universitet. HTX også til alle naturvidenskabelige, som normalt har krav og visse niveauer i fysik, kemi og mat. Htx er en slags naturvidenskabelig-teknisk gymnasieuddannelse, stx, den almene (det som du kender som gymnasiet),, dvs ingen specialisering og hhx er handelsgymnasium, men sprog, økonomi mv. Sidstnævnte har bundrekord i hvor mange elever der søger videregående uddannelser, htx rekorden i top.

      Slet
  3. Sikke en god idé med en tekalender. Det er en smart måde, man måske kan finde en yndlingste på :-)
    I må se at få sat en kattelem i døren, så Stribe kan komme ind i varmen.

    SvarSlet
    Svar
    1. En kattelem bliver det ikke. Det ødelægger døren og så trækker det jo ind..... Den må vente på at vi åbner døren :-)

      Slet
  4. Det var dog en fantastisk kalender Lone.......dejligt at have en ny spændende smagsoplevelse at stå op til de næste mange dage.

    Knus og dejlig december til dig og dine
    Dorthe

    SvarSlet
  5. det er ganske dejligt med en kop "overraskelses te" om morgenen, ja.
    Og god december til dig og dine også ....

    SvarSlet
  6. Jeg er en af de forældre der ikke selv har gået i gymnasiet, der nu har en datter der sidder og sveder over sin SRP opgave (samfund-historie). Heldigvis har faderen gået i gymnasiet og Bedstefaderen er fhv. folkeskolelærer. De hjælper så godt de kan - og får lov.. Men helt ærligt jeg ville ikke kunne hjælpe det helt store, så jeg kan nok se at det er et problem når stx-eleverne ikke har nogen mulighed for hjælp.
    De første par år klagede min datter også over at "alle andre" kom fra hjem hvor der blev diskuteret megen samfundspolitik. Jeg svarede at det kan godt være, men at det ikke har interesseret hende nævneværdigt før da. Men jeg skal love for at hun nu har lært meget mere om samfundsfag, så jeg vil vove at påstå at hun har lært meget som hun ikke ville lære andre steder. Og jeg ville gerne have gjort det samme, hvis det havde været muligt den gang i min tid.

    SvarSlet
    Svar
    1. ja du har ret, jeg tror nemlig også at elever, lige gyldig hvilken baggrund de kommer fra, lærer rigtig meget i gymnasiet. MEN der er altså en del elever der simpelthen ikke er egnet, enten fagligt eller modenheds mæssig, og de ødelægger det for andre. Eller kan ødelægge det.
      Men pointen er at det er vigtig at de gymnasier der har elever fra ressource svage hjem, får økonomisk kompensation for dette enorme slid. Det kræver nemlig betydelig mere at få elever fra disse hjem igennem en gym- uddannelse end elever fra akademiker hjem. Nogle kan klare det uden ekstra hjælp, medens andre har behov for denne hjælp. Og niveauet i klassen kan jo også variere, nogle forstår det man gennemgår med det samme, andre først efter et par gange og nogle forstå det ikke....og skal have ene hjælp. Og det er fint, men det er der bare ikke tid til.
      Men det er rigtig dejlig at høre at din datter kæmper sig igennem gymnasiet og lærer en masse. Der er mange som hende der har en studieretning med samf og dermed også skriver SRP i samf. Det er det store modehit at gå på sådan en studieretning. Jeg syntes jo de naturvidenskabelige fag er meget mere vigtige, men sådan er vores interesser jo så forskellige ;-)

      Slet

din mening:

Politikens undervisningspris?

Politiken har for nogle år tilbage opfundet en undervisningspris, der gives til  folkeskolelærere og underviser på ungdomsuddannelserne. Den...