søndag den 21. august 2016

Har du også...

haft håndværkere i dit hjem?
igennem en længere periode?
Vi har, af flere omgange.
Da vi flyttede i hus havde vi ikke rigtig råd til så meget andet, end gør det selv. Vi malede alt selv....både udvendig og indvendig. Hårdt, men vi fik det gjort.
Eneste håndværker vi brugte var en handyman der udskiftede toilet og vask på badeværelset.
i 2007 fik vi så skiftet alle vinduer og døre. Vi havde flere ud for at give et tilbud, og oplevede håndværkere der havde lidt for gyldende tider til at vores entreprise kunne tages seriøst.
Vi fandt dog et lokalt firma som brugte 2 uge på at få arbejdet lavet. Det larmede og svinede, men tømrene var rigtig søde og rare. Jeg havde læst at man skulle huske at værdsætte gode håndværkere, de hang ikke på træerne. Så jeg bagte kage og satte kaffe frem til dem de fleste dage, og de var yderst taknemmelige. God oplevelse.
i 2011 fik vi skiftet gulv i hele huset, det var en forsikringssag, så vi kunne ikke selv vælge tømrefirma. Vi ville meget gerne have haft samme firma som skiftede vores vinduer, men de var åbenbart for dyre. Så et mindre firma blev sat på jobbet. Tømreren havde alt for meget at lave, det efterår ,og var meget svær at komme i kontakt med (vi boede ikke i huset medens gulvet blev langt). Vi oplevede at være meget frustreret og havde ikke rigtig noget sted at gå hen med den frustration.
Tømren var ganske rar og venlig, men oplevelsen var en helt anden end med vores lokale firma.
Arbejdet blev nogle steder noget sjusket udført, især de små finesser, afslutningerne.
Men dengang var vi bare glad for at komme tilbage til vores hjem, efter 3 måneders genhusning.
Her i juni startede vi så med at total renovere vores badeværelse, igen blev det en god oplevelse. Meget stolte håndværkere, og det forstår man også. De havde virkelig noget at have det i. Utrolig venlige og rare, som igen blev forkælet med kaffe og kage. Super flot badeværelse og en dejlig positiv oplevelse.
Og så er vi nået til august hvor vi havde en aftale med et lokalt malerfirma om at male hele stuen og køkkenet. Alt skulle males. Den dag de startede op kom mester og tjekkede lokaliteten (vi skulle rydde det meste af stuen så de kunne komme til), og ind træder to polakkere der skal stå for opgaven i vores hjem.
Nu har vi ikke noget imod polakkere, men vi har noget imod at mange er ansat på vilkår som er konkurrence forvridende, dvs til langt mindre løn og dårlige arbejdsvilkår end danske ansatte. Vi har  altid vidst at vi ikke ville ansætte firmaer der brugte udenlandsk arbejdskraft, for hvordan skulle vi kunne tjekke om de opfører sig ordentlig overfor deres ansatte?
Det var derfor noget af en overraskelse at vi nu skulle have malet vores hjem af polakkere. Vi havde ikke spurgt malermesteren om hans ansatte før vi hyrede ham.
Det må vi så fremad rettet huske at gøre. Vi havde ellers tjekket hjemmesiden, anmeldelse osv. Intet sted blev det nævnt.
I går (lørdag) blev de færdige med arbejdet. Og tænker du det samme som os? Håndværkere på arbejde en lørdag? Ja de findes, men nok mere på de store entrepriser der har en meget streng deadline.
Ikke at vi skal klage over det. For ellers havde vi ikke kunne bruge stue og køkken hele weekenden. Men noget siger mig at deres arbejdsvilkår er anderledes. Den ene maler skulle sørme også arbejde søndag (på en anden opgave). Han havde to døtre i Polen og det var dyrt.
Sød og venlig person der sikkert får en langt bedre løn her end for det samme job i Polen. MEN mon ikke hans løn er noget lavere end hvis han havde været ansat på en overenskomst?
Vi havde egentlig fået et tilbud på at firmaet malede det meste af huset. Heldigvis sagde vi i første omgang kun ja til stue og køkken. For der er ingen tvivl om at vi ikke vil gentage den succes
Det er ikke dårligt håndværk, bestemt ikke, der er nogle små mangler, men ikke det helt store. Men vi  skal altså have vished for at de ansatte også får den løn de skal have og det er helt umuligt for os at tjekke. Og så gør det altså heller ikke noget at man kan tale med dem der kommer i ens hus.
Malerne kunne kun meget lidt engelsk og slet ikke noget dansk. Der var flere episoder hvor kommunikationen strandede og ingen forstod hinanden. Det er da utilfredsstillende.
Vi holder en pause med håndværkere i hjemmet. Vi må lige nyde det der er blevet gjort. Men det er stadig en del der trænger, så projekter er der mange af....

2 kommentarer:

 1. Vi har faktisk kun prøvet at have håndværkere i forbindelse med renoveringen af Den Stråtækte, og de var alle særdeles gode og pålidelige. Og lokale. det tror jeg er vigtigt.
  Et er så løn og overenskomster; deri kan vi ikke være uenige, men værre er det, at jeg efterhånden har hørt flere sige, at arbejdet ganske enkelt ikke er godt nok udført efter danske normer/regler. Eller svenske ... vores svenske nabo havde hyret polakker til at lave badeværelse og køkken, hvilket blev en dyr fornøjelse, for noget af det var decideret ulovligt, viste det sig, så han måtte betale for at lade en svensk håndværker komme og lovliggøre det. Jeg har hørt det samme i Danmark, men det kan heldigvis ikke gælde for jeres malerentreprise.
  Og så ja: Det må virkelig være irriterende ikke at kunne kommunikere med dem, der går og gør ens hjem i stand.

  SvarSlet
 2. Jeg tror du har ret i det med at de er en god ide med de lokale...ja bortset fra at det malerfirma vi hyrede var lokalt. Med det var så kun polakkere han havde ansat. Man skal åbenbart virkelig være grundig når man leder efter håndværkere. Han havde fået rigtig gode anmeldelser forskellige steder og som sagt er det ok pænt arbejde. Men vi har faktisk også en del i omgangskredsen der har haft polske håndværkere, og med et dårlig resultat som følge deraf. Nogle af naboernes udbygningsprojekt stoppede pga sjusk og blev først genoptaget 1 år efter. Der kørte en erstatningssag. Min søsters mand havde også hyrede et usædvanlig billigt firma til at udbytte loftrummet. Det endte med at koste det dobbelte.
  Vores malerarbejde var slet ikke billigt, men malermester snakkede hele tiden om kvalitet og grundighed. Det var det vi syntes lød godt og derfor vi hyrede ham.

  SvarSlet

din mening:

Politikens undervisningspris?

Politiken har for nogle år tilbage opfundet en undervisningspris, der gives til  folkeskolelærere og underviser på ungdomsuddannelserne. Den...