mandag den 20. februar 2017

Nyt fra haven

Det må næste være det år hvor jeg tidligst har været ude for at fjerne stauderester i haven. Det plejer at være i marts/april at jeg "nyder " dette gøremål og ikke i starten af februar.
Men efter sneen her for lidt over 1 uge siden, måtte jeg ud og ruske lidt i nogle planter. Det kunne kun blive til nogle døde stauderester.
Jeg er ikke gået helt amok, det blev kun til forhaven og nu er haveaffaldstønderne allerede fyldt op. Kommunen tømmer dem, men iflg dem starter haveåret først sidst i marts....
Normalt ryger alt på komposten, men nogle stauderester forgår altså meget langsomt og de ødelægger det gode klima i vores komposter. Så dem kan kommunen få lov at komposterer. Og i maj deler de så også gratis kompost ud til os have ejere. Dejligt
Når man få fjernet stauderester er det også meget nemmere at se alt det der er på vej frem...denne lille klase vintergækker så jeg først da blade mv var fjernet.
Vores garage/skur har fået en omgang renovering. Vi mangler kun at få den malet. Elsker håndværkere der elsker deres arbejde. Det er altså en fornøjelse at have sådanne gående. Firmaet vi hyrede var far og søn og de ordnede tage i regn og slud, i sne og frost....
Vores gamle tagpap skulle af og der skulle nyt underlag og nyt tagpap, nye vindskeder, ny stern og ny sydside. Den havde trængt i meget lang tid.
Desværre var den misligeholdt da vi overtog den. Dengang havde vi ikke råd til det helt store, så vi lappede selv taget og tjærede det og så fik den en omgang træbeskyttelse. Syd siden kunne vi ikke komme til, den står næsten i skel og naboen havde en del træer og buske så vi slet ikke kunne komme til på den side. Hvilken stand den var i, fandt vi først ud af da de nye naboer fik fjernet det meste af beplantningen. Desværre var der råd i en del brædder. Så nu er den helt udskiftet.
Træ var 1960erne er dog af langt bedre kvalitet end det træ man bruger i dag, så resten af garagen står heldigvis helt fint uden skader.
Der er da ikke noget bedre end at have sin bil i en garage. Om vinteren går man ud i bilen, starter og kører. Naboerne skal starte bilen 10 min før de kører,  og ud og skrabe is og sne af. De fleste af dem fik fjernet deres carporte eller garager for mange år tilbage...ja jeg forstår slet ikke den logik!

 Og skuret fik vi så også ryddet op i....hold nu op hvor har man mange ting derinde om vinteren. havemøbler, grill, havehynder mv skal også lige være derinde. Vi fik købt 3 store lagerreoler og smidt det meste i kasser. Det gav god plads på gulvet til elektriske haveredskaber.
Nu mangler vi bare noget ordentlig lys derinde.

Ind til der kommer flere blomster i haven nøjes jeg med mine tørrede hortensia. De ser smukke både friske og tørret.

tirsdag den 7. februar 2017

Hvad sker der egentlig?

 Ja for fuglene, ikke så meget. Simpelt liv, de leder enten efter føde eller formerer sig og opdrætter unger
 Den menneskelig organisme er lidt mere kompliceret.  Det med at lede efter føde er vist ikke så relevant for langt de fleste i I-landene.
Men det med at få børn og opdrage dem passer måske meget godt. For nogle mennesker er det hele deres liv. Og det er nok, evolutionært derfor vi eksisterer. For at føre racen videre.
Ja det lyder lidt klinisk, men med en biologs øjne er det sådan det er.
Vi har ingen børn, og dog. Vi har en masse. Som gymnasielærer er vi eksperter på teenager. Det er en stor del af vores liv. Og hvor er der mange vidunderlig teenagere.
Man kan ofte bedømme elevernes familie relationer  ud fra deres opførsel.
Ind i mellem får jeg de der helt fantastiske elever der hviler i sig selv, som altid er positive, som altid hjælper andre og som utrolig gerne vil lære. Og det er normalt altid fordi disse unge mennesker kommer fra nogle helt fantastiske familier, hvor man støtter op om det positive og hjælpsomme.
Er det virkelig så specielt. Ja i den alder er det. Fordi teenagere er "små-skøre" personer. Og intet galt i det. De har biologien imod sig. De er på vej over i en anden fase af deres liv og hormonerne begynder at pumpe ud i blodet. Det gør at de har humørsvingninger, er sløve, har grænseoverskridende adfærd (Man skal afprøve nye grænser) og begynder at være sexuel aktive.
Det betyder kort sagt at de ofte kun tænker på sig selv,  har nok i sig selv og deres egen lille verden.

Jeg underviser på et gymnasium i en by hvor der er mange "første generations gymnasieelever".  Og her er min hverdag en helt anden en en gymnasielærer som underviser i en by med akademiker børn.
Ikke at eleverne behøver at være klogere fordi deres forældre er højt uddannet. Men deres opførsel og forældrenes opførsel er anderledes.
Langt den største del af mine elever er meget glade for undervisningen, for at gå i gymnasie, for at lære noget nyt. Det er nogle af de vigtigste egenskaber en gymnasieelev kan have.
Jeg har stort set aldrig oplevet forældre der blander sig i min undervisning,  eller laver deres børns opgaver for dem.
Den slags forældre findes dog andre steder i landet. Desværre. Også i vores omgangskreds, hvor nogle af vores venner skrev deres søns StudieRetningsProjekt! Det gav en rigtig flot karakter, men hvad lære han egentlig af det? At man kan sno sig udenom når tingene bliver svære....for mor og far hjælper altid. Og har ressourcer til at hjælpe.
Mine elever har ikke ressourcestærke forældre, så de må kæmpe selv. Og de gør langt de fleste.
Det kræver noget andre kvalifikationer at undervise på et gymnasium med sådanne elever. Jeg har underviste begge typer elever og foretrækker langt de ressource svage elever.
Den glæde og begejstring der opstår når de pludselig forstår faget er guld værd. Det er det der gør at man elsker at undervise.
Det at løfte eleverne er det der i min optik tæller. Ikke at alle får 12, men at alle bliver løftet.
Min solstråle historie fra 2016 er at to af mine kemi elever deltog i en stor konkurrence for gymnasieelever. En konkurrence hvor de skulle prøve kræfter med at udvikle nye lægemidler. Og mine to elever blev nr 2 ud af 220 deltagende elever.
Hvad er pointen så? Mine elever er lige så dygtige (eller dygtigere) som andre elever på langt mere prestige fyldte gymnasier (og jeg laver nok snart et indlæg om den der snobbede tendens hvor man vælger gymnasier i København fremfor det lokale, "fordi derinde lære man lang mere og det er bedre lærere der underviser der"). For hvad handler det om? Det handler om AT VILLE LÆRE.
Jeg tør næsten garantere at jeg kan lære alle gymnasielever kemi. HVIS DE VIL........ det er intet mirakel, blot almindelig logik.

lørdag den 4. februar 2017

Overgangsalderen?

Så er den landet i min krop, ja dvs den har været der i nogle år, men ikke så slemt som de sidste par måneder.
Hold da op hvor jeg sveder. Jamen det er bare helt ubegribeligt at man kan svede så meget.
Jeg får sådan nogle hedeture.....jeg kan mærke det starter inden i kroppen hvor jeg får åndenød og pludselig bliver helt varm, som om jeg koger. Og så begynder sveden.... her i går duggede mine briller fordi jeg svedte så meget.
For at sige det lige ud. Det er skide irriterende. Denne gang har  det varet snart 3 måneder, med rigtig mange hedeture pr dag. Efterfulgt af at jeg begynder at fryse, rigtig meget.
Det skulle være fordi de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron er på retur.
De må meget gerne snart holde op med at være på retur og bare lukke helt ned for den produktion. Så mine hedeture stopper.  Det er bestemt ingen trøst at læse at når man er i god form er symptomerne på overgangsalderen mildere....jeg tør da slet ikke tænke på hvor slemt det havde stået til hvis jeg var i dårlig form.
Det er dog det eneste jeg har mærket til overgangsalderen. Syntes egentlig også det er alt rigeligt.
Det giver nogle problemer når man sover. Jeg kan vågne midt om natten og smide dynen og bare have lyst til at rulle mig i noget sne (ok stærkt overdrevet...), for 10 minutter efter være helt forfrossen.  Føles faktisk lidt som at have influenza.
I går så vi en spændende video om den der fly nødlanding på Hudson floden i NY. Filmen varede 1 1/2 time og undervejs måtte jeg 3-4 gange op og smide min trøje og "lufte" de andre tøj lag, så jeg fik ventileret varmen væk fra kroppen. Gemalen havde helt ondt af mig (og med rette).
 Det er altid dejligt at gå en tur i skoven. I dag var det meget tåget, sådan noget ser normalt godt ud på fotos
 Fredag var jeg på Københavns Universitet med en klasse
 Jeg kom forbi udbygningen af Panum (der hvor man læser medicin). Bygningen kaldes Mærsk bygningen. Ja gæt hvorfor
 Spændende arkitektur, ved dog ikke hvem der står bag den
 Dog lige lovlig mange fliser foran...
Stilen minder lidt om det nye axel towers på Scala grunden.

Politikens undervisningspris?

Politiken har for nogle år tilbage opfundet en undervisningspris, der gives til  folkeskolelærere og underviser på ungdomsuddannelserne. Den...