mandag den 28. juli 2014

Så er vi hjemme igen

Så er vi hjemme igen efter en lang ferie syd på. En dejlig ferie med mange oplevelser på alle mulige fronter.
Vi tog nattoget til Basel og derfra toget videre til Milano. Spændende by og vi kunne nok godt havde set mere hvis vi havde haft tid. Det blev ved to overnatninger.Milano er Italiens 2 største by, men den virkede nu ret lille. Den gamle del af byen var ikke så stor og det var her de fleste seværdigheder var.
Efter Milano tog vi hurtigtoget til Rom og jeg skal love for at de kører hurtigt, vi var vist over 300km i timen. Men meget behagelig togrejse. Vi tager normalt altid 1 klasses billetter, så er der mere plads og man bliver serviceret og får gratis internet. Turen tog 3 timer, iflg pålidelig kilde ville det tage dobbelt så lang tid med bil.
Så vi var tidelig i Rom og fik på 2 dage set en masse. Jeg havde været der sidst på Interrail lige efter gymnasiet, men gensynet var glædeligt. Der er smukt i Rom og de laver super god kaffe.
Efter Rom tog vi til havnebyen hvor vores krydstogtsskib afgik fra. Vi havde endnu engang bestemt os for at tage afsted med skib for at se noget af verden. Denne gang middelhavet. Vi syntes jo at det er så dejligt når vi kan blive transporteret rundt når vi sover.
Vi var afsted for 2 år siden på en mindre krydstogt fra Amsterdam og rundt til England, Frankrig, Spanien og kanaløerne. I år havde vi valgt en 12 dages tur fra Rom, Napoli, Malta, Athen, Mykinos, Tyrkiet (Ephesus), Rhodos, Santorini, Katakolon og Venedig. Nøje udvalgt, da mange krydstogtsskibe jo sejler i Middelhavet. Men vi syntes at den tur lød bedst.
Første stop var Napoli hvor vi fik set Sorrento og Pompeji, der var varmt men lokal guiden var et scoop af de helt store. Sjov, vidende og underholdende. Næste stop Malta var også spændende, de havde været besat af så mange forskellige at stilen på øen var præget af både araber og kristne. Mange ting stod både på noget der mindet om arabisk og engelsk. Deres eget sprog var lød også noget underlig, de talte både Maltesisk og engelsk.
Athen havde jeg set før, men det var også længe siden, så vi skulle selvfølgelig også se Akropolis og Parthenon templet. Smukt var det, vi nåede også det nye akropolis museum før himlen åbnede sig og der fossede vand ud. Vi skulle spise frokost på en restaurant men kunne næste ikke komme derhen, da gaden var blevet til en flod. Besøget i byen blev afkortet da stort set alle var blevet gennemblødte, ja på nær mig. Jeg havde lige lyttet efter da der blev sagt at der var chancer for byger. Og jeg skal da love for at der kom byger. De regnede i ½ time, non stop. Gemalen blev helt gennemblødt, så jeg måtte ud og købe et sjal som kunne varme ham lidt. Men det var nu ikke helt så slemt, for i 30 graders varme tørrer man hurtig.
 Guiden var super god og sikken en masse historie hun vidste. Hun havde læst kunsthistorie på universitetet og det kunne man tydelig mærke, yderst kompetent dame.
Mykinos bød på høje bølger. Vi skulle sejle fra øen ud til en anden lille ø der hedder Delos. Delos er et helt ø samfund man har fundet og har udgravet. Der var mange smukke og flot bevarede bygninger, alle fra omkring 500år før kristus. Tænk at de har kunne holde sig så længe, men al den blæst, havvand og sol.
Meget spændende ø, knapt så spændende sejltur. Små både og høje bølger er ikke lige sagen. Vi fik en rutchetur af de helt store og var meget glade da vi endelig kom i land igen. Når det hele er overstået var det jo selvfølgelig det værd. Men undervejs, ikke så meget.
Turen fortsatte med ikke i dette indlæg...

torsdag den 3. juli 2014

Åbne haver

I sidste weekend var vi til Åben have i Ølstykke og i Holteområdet. Meget forskellige haver med alle ganske spændende.
Vi startede i Ølstykke i en parcelhus have, ikke stor og sjovt kuperet. Mange gode detaljer, en del højbede og et kæmpe stort valnøddetræ. Ejerne viste os rundt og det var jo ganske hyggelig. Haven var de ikke helt enige om og jeg blev kun mere glad for at gemalen ikke blandet sig i noget med haven. Det er mit domæne, det interesserer ham ikke rigtig. Kun det at sidde og nyde frugten af hustruens arbejde. Ikke at han ikke hjælper i haven, men det er kun på "kommando". Han kan ikke lige se at kanterne trænger til beskæring, stauderne skal flyttet eller farvekoordineringen er helt ved siden af. Men han hjælper gerne når det er aktuelt.
Efter parcelhushaven drog vi til noget man ikke kan kalde en have. Det var en park. Et nedlagt landbrug med at par tønder land. Hold da op hvor var der fantastisk. Fyldt med siddepladser overalt, så man kunne sidde og nyde haven og tilværelsen. Og med den udsigt kunne man fristes til at gøre det hver dag.
Også her fik vi en personlig rundvisning, rigtig spændende og vi havde gerne blevet længere, men vi havde en stram tidsplan.
Så vi kørte videre mod Søllerød, en blomstermaler havde åben have og det lød spændende med både galleri og have visning. Men vi blev skuffet, det virkede som om at det åbne have arrangement kun var en undskyldning for at lokke folk ind i galleriet, for det meste af haven var lukket? Vi kørte hurtigt videre til en have i Virum med et kæmpetræ i forhaven.  Mener det var en hænge birk. Så smuk og stemningsfuld.

Mange stenbede som den forrige ejer, en ældre herre, selv havde lavet. Meget smukt. der var mange på besøg, haven var også spændende, men mange i samme område holdt åben have og det gør at man kunne slå besøget sammen med det at besøge en masse andre haver.
Der var mange potter med sommerplanter og farvekoordinationen var rigtig flot.

Turen gik videre til en meget velplejet have i nærheden.




















Mange smukke planter og gode detaljer.
Næste have var stenhaven. Anlagt for et par år tilbage og måske ikke helt vokset til, men man kunne sagtens se alle ideerne.
Ejerens far var startet på stensætningen for 40 år siden og som jeg forstod det var det nu sønnen der boede i huset. han havde videreført "projektet". Der var mange sten men også mange planter. Jeg er ikke sikker på at det var en have for mig, men det var spændende at se og sikken et kæmpe arbejde.
Et par dage før havde vi besøg en have på Vodroffvej på Frederiksberg. Ikke en man lægger mærke til når man kører på vejen, men den er ret stor og fyldt med roser. MANGE roser. Vi fik en rundtur og historier om både roserne og haven. Spændende.
Og i går så vi så endnu en have. Den i tivoli. Noget af den blev jo renoveret for en del år tilbage af Jane Schul. Og man er ikke i tvivl om hvilken del det er.
Ja det er ikke Nimb anlægget som ses på billederne med Parterre haven, som jeg ikke fik taget billeder af.
Vi fik spist en lækker frokost på Restaurant Kähler. I uge 27+28 har de 50% på mad (undtagen fredag fra 18) pga ombygning. Dog kun hvis man reserverer bord og skriver restaurantven i kommentarfeltet. Har du tid er det en rigtig god mulighed for at få super lækkert smørrebrød som også er godt anmeldt.
Vi sad udenfor i solen og nød vores frokost. Rigtig lækkert.
Påfuglen havde fået unger og var det helt store tilløbsstykke. Ungen havde også en hårtot som moderen, men lignede mere en punker.













Politikens undervisningspris?

Politiken har for nogle år tilbage opfundet en undervisningspris, der gives til  folkeskolelærere og underviser på ungdomsuddannelserne. Den...