onsdag den 29. maj 2013

Der er så mange spændende oplevelser

I byen.
Vi har været en del ude omkring de sidste par uge. Senest i går var vi på rundvisning på Carlsberg. Ikke den sædvanlige, i bryggeriafdelingen. Men rundt for at se de mange bygninger og høre historien bag Carlsberg "byen".
Området er , indenfor de seneste par år, blevet åbent for den almene befolkning, da bryggeriet jo er flyttet til Fredericia. Senest er den store park der hørte til det hus som J. C Jacobsen fik opført (i italiensk stil), blevet en offentlig park. Den er virkelig et besøg værd. Og alle de bygninger der stod på bryggeriområdet er omdannet til teater, cafe mv.
Det sjove ved rundturen var at de to forrige ejere af Carslberg, J. C og sønnen Carl, havde vidt forskellige byggestile. Så en del af de bygninger der er i den lidt kedelige stil er opført under J. C, medens Carls var mere ekstravagant og elskede kunst og udsmykninger, sådan lidt Bling Bling effekt, hvis muligt.
Man kan så selv gætte hvilke bygninger der er opført af hvem.
Men tilbage til parken. Den er virkelig interessant og det er meningen af den resterende have også skal være offentlig.
Nedenstående billed er af et mandeltræ fra Caucasus. Den findes der vist ikke mange af i DK. Den sang muligvis på sidste vers, den havde flere krykker, der skulle sørge for at den ikke faldt sammen.
Men smuk var den altså.
Jeg har eksperimenteret med nogle fotofiltre på mobilkameraet....
Der er planer for de så kaldte hængende haver, i den ene hjørne af parken. Her skal en undervisningsinstitution flytte ud. Enghave station skal så nedlægges og der åbnes en sprit ny, på bagsiden af de hængende haver. Hvad navnet bliver, kan man jo kun gisne om.
Så har vi også været en tur i Zoo. For at se den nyåbent "arktiske ring" med det nye isbjørne anlæg.
Spændende, men jeg syntes stadig at der er meget lidt plads og er generelt ikke vild med ideen "dyr i bur til menneskelig underholdning". Syntes et eller andet sted det er en syg tanke, og bliver ofte lidt trist tilpas når vi har været i zoo. Eneste berettigelse sådanne instutitioner har, er deres avlprogram, der sørger for den overlevelse som nogle dyrearter ikke kan klare, i naturen.
Og så var det fascinerende at se isbjørnen svømme.
Efterfølgende var vi på en sjov ny cafe på Gl. Kongevej. Cafe Altanen, hvor man sad på altaner indefor.
Utrolig original ide, det fungerede samtidigt som reklame søjle for et altanfirma. Men ganske unikt.













Sød serverings pige men standard kaffe og kage.
Så kan jeg runde dette indlæg af med en reportage fra Den blå planet.
Turen var bag kulisserne og med en del fokus på arkitekturen, som 3XN stod for. Og nu er jeg jo uhyre interesseret i arkitektur, så det var utroligt spændende at hører kreative direktør Kim H Nielsen fortælle om det store projekt fra start til slut.
Der har været skrevet meget om hvor fantastisk Den blå planet var og der har været kø siden åbningen. Så forventningerne var høje og de blev ikke indfriet. Arkitekturen var spændende, men igen var "burene" stadig små, på nær det store bassin med hammerhajerne. Og et lignende findes altså i både Hirtshals og Grenaa. Og det er virkelig ikke for at lægge en dæmper på begejstringen, men måske er det så omtalt fordi det ligger i København?
Tunnelen er stort set den samme som den vi så på Kattegat museet i Grenaa for snart mange år siden. Men det var spændende at gå neden under vandet og kigge på muræner og andre eksotiske fisk. For ikke at tale om koreller i forskellige farver.
Desværre fik vi ikke set så meget af det udvendige areal. Det styrt regnede. Men man skal betale for at parkere....så husk at tag penge med, det er en dyr fornøjelse at opleve stedet. Entrebillet koster vist 160kr pr voksen og 95 for børn. Køber du på nettet sparer du penge på entreen.
Arkitekturen skal efterligne en hvirvelstrøm. Dette kan man dog kun se oppe fra, men bygningerne tager form efter en af de der vindmøller man kan købe til børn. Bygningen er beklædt med aluminium som jo er et metal der ikke ruster. istedet antager det med tiden en lidt anden farve pga reaktion med luftens ilt.
Vi kom om bag kulisserne og så bassinerne fra den forkerte side. Det var ganske sjovt.
Da de udleder vand i havmiljøet er der selvfølgelig krav om hvad de må udlede, så man har også sit eget rensningsanlæg og det fylder og larmer en del. Men regler gælder jo alle.

mandag den 20. maj 2013

Så er der aktivitet

i og omkring huset.
Vi har fået sat 2 nye hegn op, denne gang i sort. Det er som om planter ses bedre og smukkere på en sort baggrund. Udestue elementet er opsat og malet, græsset er klippet (ind til flere gange) og "marken" (dvs grønsags haven) har fået nye planter. Primært krydderurter, salat mv er stadig under fiberdug. De har lovet lavere temperature her de næste par dage.
En af de største fejltagelser jeg har lavet i haven, var at tro at bondestilen passer til et 60er parcelhus. Det gør den ikke. Jeg havde f.eks købt en kastanjehegn som jeg troede ville passe rigtig flot ind. Men desværre, det blev aldrig rigtig det jeg havde troet. Det er problemerne ved at læse de mange havebøger der udgives. Mange er centreret om samme stil. En stil der passer fint hvis man bor i en palævilla, bondehus og som har en tilhørende kæmpe have. Problemet er at det slet ikke passer på et parcelhus fra 60erne med stramme linjer. Havemøblerne har vi også skiftet et par gange, men nu er jeg blevet meget glad for dem fra Mandalay, model Toscana. De passer fint til huset.
Terrassen fik vi skiftet for 2 år siden, og jeg kunne havde valgt brosten eller andre stenarter der passer til andre haver og huse. Heldigvis er jeg glad for store betonsten, og de gør sig også godt til huset. Så her fik jeg valgt rigtigt.
Løjtnantshjerte passer fint i alle haver, den er så smuk og delikat og i år er den blevet kæmpe stor. Jeg har også en i hvid, den blomstrer ikke endnu.
Stolene under halvtaget er så gode at sidde i at, selvom de er lidt mere countrystil, ja så er de velkommen. Der findes ingen bedre. Kattene elsker at ligge på fodskamlen, det er fint, men stolene er til menneskerne på matriklen. Stribe sover udenfor og han sover altid på skamlen.
Kirsebærtræet synger på sidste vers, mht de smukke blomster. Fornøjelsen er kort, men hvor er den smuk.
Der er mange tulipaner i haven, forskellige stil forskellige farver. Nogle smukkere end andre.

Folk bliver ofte overrasket over havens frodighed når de er her første gang. Man kan ikke se selve haven fra vejen og hele matriklen er stort set beplantet, ja på nær terrassen. Jeg går ikke så meget op i ukrudt og græs i bedene.
Det passer ikke helt. Ser jeg noget der ikke skal være i bedene, så bliver det fjernet. Men kampen mod skvalderkålen har jeg tabt. Jeg prøver at se positivt på det, for hortensia, buksbom og andre planter kan godt konkurrer med ukrudtet og det er kun 2 af bedene der er inficeret af skvalderkål. Resten er ikke.  Og egentlig er det jo en smuk plante når den blomster.....det får den dog normalt ikke lov til. Jeg bruger skuffejernet til at fjerne alle de overjordiske dele. Dem under jorden gider jeg ikke bruge min energi på. 
Træpæonen er blevet enorm stor dette forår. Forrige år troede jeg den var gået ud, men sidste år gik det stærkt og i år endnu stærkere med væksten. Det bliver spændende at se hvor stor den bliver, for den er vist sat det forkerte sted. Lige foran et af vinduerne.
I dag var vi på Holmen og spise frokost på Færgen Ellen. Det er en gammel færge som er omdannet til restaurant, lige ved siden af operaen. Der var mange mennesker, og deres frokost tallerken med hjemmelavet specialiteter var rigtig dejlig. 
En del var turister fra de omkring liggende hoteller. Hotellerne har åbenbart en hel hær af cykler, for på de fleste stod der "tilhører...." og så hotellets navn. Det var da en super god ide og fantastisk service. Der er meget lettere at komme omkring i København på cykel.
Efter frokost cyklede vi langs kanalerne i Christianshavn og gemalen måtte have en kage fra bageren og en kop kaffe fra Baresso. De laver også virkelig god kaffe. Så vi sad en halv times tid i solen og nød fridagen. Det var rigtig varmt, så vi måtte smide overtøjet, og selvom det en overgang så ud til regn, så hold det tørt.
Det er dejligt at være inde i byen. Det summer af liv overalt. Der var utrolig mange turister og de der "hop on hop off" busser kørte hele tiden.
Jeg siger det er dejligt inde i byen, og det er også helt rigtig. Men det er det kun fordi jeg ved at jeg kan tage hjem i min have og nyde stilheden. Jeg tror jeg ville blive skør hvis jeg skulle bo inde i city hver dag. Men man vænner sig nok til det. Da vi boede i Valby bemærkede jeg ikke larmen. Det gør jeg nu.

Og nu vil jeg slet ikke tilbage.

mandag den 13. maj 2013

Sikken tiden dog går...

Det er helt uhyggeligt som tiden går hurtigt. Det var som i går at der stadig lå sne i haven. Nu er påske og pinseliljerne her, smukke og duftende. Nogle af mine absolutte yndlings blomster. Jeg har efterhånden en stor samling. Jeg kan ikke huske navnene, men det er også helt ligegyldig. Bare de er der.
Vi har knoklet rund i haven de sidste mange weekender. Der er altid så meget der skal ordnes efter vinteren. En af de større projekter var at sætte et element op i vores overdækket terrasse, med glasruder. Det baksede gemalen en del rundt med. Men nu sidder det der og giver læ og det er super dejligt at sidde ude om morgenen og nyde en kop te og læse avis. Nu skal det bare males.
Der er desværre ingen solsorte unger tilbage i haven. Der var to reder, og Stribe tog i hvertilfældet den ene unge. Jeg hader simpelthen lige den egenskab ved katte. Hvad er det dog for noget at dræbe for sjov. Hvis det så bare havde været fordi den var sulten. Men de forkælede katte her på matriklen får rigeligt at spise, så...
Jeg undre mig egentlig over at der rent faktisk er solsorte der overlever? For de er så nemme byttedyr for katte. De kan ikke helt flyve, de tror de kan gemme sig på jorden. Men lugt sansen er jo nærmest lige så vigtig for katte og de kan simpelthen snuse dem op.
Stribe har nok ikke taget dem alle, skaderne plejer også at være hurtige, og vi kan jo ikke rende ud hver gang der er solsorte alarm. Og det er der tit. Til sidst hører man det ikke mere....
Redekassen med kamera er oppe og er allerede beboet. Småfuglene elsker simpelthen den kasse. Pt render to musvitter rundt og samler kattehår op fra haven. De bruger det til rede materiale, så noget gavn har fuglene dog af vores katte ;-)
Lørdag mødtes jeg med en veninde i byen, hun havde taget sin ældste datter med, der var blevet 16 år. Hun ville gerne med mor på cafe. Sød pige, men hun var ikke rigtig tilstede. Mobilen kaldte.
Det er noget jeg virkelig lægger mærke til. Hvordan unge mennesker ikke er tilstede mentalt. Det samme gælder mange af mine gymnasieelever. De er simpelthen slaver af "at være på". At kommunikerer med alle andre end dem der står foran dem, i nuet. Bliver de ikke stresset? Tænk, at skulle være så mange "steder" på en gang? Jeg holder tit et lille oplæg for eleverne, om det at holde fokus og opmærksomhed og om deres sanser. Om hvordan de andre sanser lukker lidt ned når man overstimulerer en. Jeg gør det fordi jeg ofte oplever at de siger de har læst lektier og i realiteten er det blot at de har haft bogen fremme og ment at de har læst. For det med at koncentrerer sig om svært læsestof, samtidigt med at de er på facebook, ser tv, hører musik osv. Det er stort set umuligt. Jeg håber på den måde at de, næste gang, tænker over hvad de laver samtidigt med at de "tror" de læser lektier.
I dag arbejder jeg hjemme, så lige om lidt skal jeg op og træne. Det er så dejligt at starte på den måde, man får rigtig meget energi til resten af dagen. Resten af dagen står på at rette opgaver og forberede undervisning. Men måske jeg ikke når et smut i haven. Køkkenhaven er ikke helt klar endnu.

Politikens undervisningspris?

Politiken har for nogle år tilbage opfundet en undervisningspris, der gives til  folkeskolelærere og underviser på ungdomsuddannelserne. Den...