onsdag den 27. marts 2013

Nu mangler vi bare at der lander en trane





















Der er godt nok gang i den i baghaven. Jeg tror det er fordi vi er den eneste foder station i området og så at vi stadig har vinter. Det gør det svært for trækfugle at finde føde. Især når jorden, mange steder, stadig er frossen.
Silkehalerne var her i går og jeg fik en del fotos. To stks kom hele dagen og spiste af æblerne. Nej de åd af æblerne. Spætten er en kendt gæst på matriklen, men vi kan altid høre når den kommer, med de specielle spæt lyde. Grønsisken ser vi også ind i mellem. Jernspurven, som vi plejer at se hver vinter, har ikke været her. Det samme gælder Kvækerfinkerne. En vinter havde vi over 50 stks ved foderhuset.
Men nu mangler vi så bare at der lander en trane og spise noget fra foderbrættet. Men de er vist ikke kommet så langt endnu. Iflg mine kilder er de i Tyskland, i Sverige har man stort set ikke set nogle. Pulken, ved Kristianstad er ryddet for traner. Til gengæld er der mange rovfugle, men vi ville gerne havde været derover og se traner, men den tur er aflyst. Måske næste år. Selv Hornborgasjön har stort set ingen traner. På nuværende tidspunkt sidste år var der 10000 traner deroppe. Nu gider man slet ikke tælle, for der er ingen. Men de kommer jo nok, bare ikke i marts.
I aften får vi venner på besøg, vi skal prøve en omgang tapas som vi har købt i en delikatessebutik på Peter Bangsvej. Det ser meget lækkert ud, så det glæder vi os til.
God påske til dig der læser med her.

søndag den 24. marts 2013

Så kom den alligevel

Den smukke halemejse. I dag sad der pludselig to af de små fugle på grenene i baghaven og heldigvis er de ikke så sky så det er nemt at tage billeder af dem.
I går havde vi noget familie på besøg til påskefrokost, rigtig hyggeligt. Efter frokost gik vi en lang tur i skoven og fik forbrændt lidt kalorier inden kaffe og hjemmebagt Sacher tærte. Ungerne havde taget deres egen kikkert med, for de huskede jo nok at der var så mange fugle i vores have. At det var en legetøjskikkert var jo lidt ligegyldigt. Gemalens stjernekikkert var de meget glade for. Gemalen var knapt så glad for deres interesse, for børn piller jo. Og det skulle de, iflg ham, helst ikke. De kunne jo ødelægge noget.
Men der skete intet, interessen var ganske kortvarig, filmen om Hugo på hovedbanegården i Paris var langt mere interessant, og slikskålene.
I morgen skal jeg mødes med en ex-kollaga, vi skal spise brunch i Valby. Det er 6 år siden vi var kollegaer, men vi ses stadig, men jævne mellemrum. Det er så dejligt med den slags personer hvor samtalen bare fortsætter hvor vi sidst slap. Vi får normalt ordnet verdenssituationen på et par timer.

fredag den 22. marts 2013

Kamp

Der er virkelige gang i den ved foderstationerne her på matriklen. Solsorte og sjaggere render rundt og slås, både indbyrdes men også arterne imellem. TÆNK at de gider, der er så meget mad at der er nok til alle. Men de skal vist slås, måske en territorial kamp? Og så er det jo også snart yngletid.
I dag har jeg haft fri og har derfor kunne nyde fuglene i haven. Og det har virkelige været en bonusrunde. Kernebideren kom igen, denne gang gik den i fælden, fotofælden. JUHU!!! Og så kom der en enkelt silkehale forbi. Underligt, de plejer altid at være i store flokke, men denne var alene. Den sad og guffede æbler i sig og var rimelig ligeglad med mig og mit kamera. Den var sulten! Så tror jeg det var en gulsisken jeg også fik set og to rødhalse. Det betyder altid krig, altså to rødhalse. "There can be only one" og den patruljerer hele haven, tænk hvis der kom en fremmede!
Og så kom skovskade igen. Denne smukke smukke fugl er en hyppig gæst her på matriklen. Denne gang var der to og jeg har før skrevet om at vi har observeret at den ene piller skallen af jordnødden, den lille brunlige "hinde", før den spiser den. Men den er åbenbart ikke alene, begge skovskaderne sad og fjernede skal før de gad spise jordnødden.
Og hvor blev kernebideren af? Her er den, endelig....
Jeg er meget glad for min super zoom ;-)

Vær opmærksom på at billederne er taget gennem ruden og gennem et trådhegn, så alt taget i betragtning er det vist fint at man overhovedet kan se fuglene.
Bogfinken nød solen.
Og en gulsisken?
Halemejserne har vi ikke set de sidste par uger. Der har været mange småflokke på besøg
Og endelig, havens ubestridte tyran, sjaggeren. Jeg husker tydelig de mange år hvor solsortene var meget bedre til at jage sjaggere ud af haven. Nu er det omvendt.
God weekend til dig der læser med her.

tirsdag den 19. marts 2013

Hurra

Ja der skal ikke meget til. Min glæde skyldes at vi endelig har haft en kernebider i haven. Midt i den såkaldte snestorm sad der pludselig en lækker fed lille fugl med et kæmpe næb. Stører end en musvit mindre end en solsort. Men uhyre smuk var den. Fotoet er nuppet fra fugle og naturs hjemmeside, for jeg nåede ikke at få kameraet frem før den var væk igen. Som var det en drøm!

lørdag den 16. marts 2013

Ved de hvad de taler om?


Jeg lider, som mange andre, af politiker lede. Jeg troede at et regerings skifte ville være en god løsningen, men har måtte sande at politikere er skåret over samme kam.
Og hvilken kam er så det. Den hvor man kloger sig på emner og områder som man ikke har forstand på.
Et fælles træk for de fleste politiker er åbenbart at har man en dagsorden, er man uinteresseret i de reelle eksperters mening.
Nu er det jo sådan at undervisning er både min passion og mit arbejde. Jeg underviser på et gymnasium i hovedstadsområdet. Og jeg sidder forøjeblikket og overværer den kamp der udspiller sig i det offentlige rum, mellem folkeskolelærere og politikere.
Der skal ikke herske nogen tvivl om at jeg er tilhænger af en reform af folkeskolen, MEN ikke den som Antorini tror løser alle problemer, nemlig heldagsskolen. De fleste forskningsresultater på området viser nemlig at det ikke hænger samme. Altså læring og tid på skolen. Så det er en gang tom snak når Fruen, igen og igen udtaler, at vi laver en reform af folkeskolen så undervisningen bliver på en ny og spændende måde???????? Jeg tror der er gået idealisme i den. For man gider ikke høre på de kritiske stemmer, de brokker sig jo bare. Den reform skal simpelthen bankes på plads, koste hvad det vil.
For mig at se er det igen en politiker med et projekt hvor det at projektet vedtages er langt vigtigere end indholdet. Måske kan noget af indholdet vise sig at være godt, men så brug dog tiden til at få det gennemarbejdet istedet for at presse det ned over hovedet på folkeskolelærerene. Folk der ved så meget mere om undervisning end Antorini og alle de andre politikere. Jeg fristes til at sige "de aner simpelthen ikke hvad de snakker om"
Det samme gælder det såkaldte inklusionprojekt  der går under den sædvanlige parole, enhedsskolen. De elever der fik special undervisning (pga ADHD, Asperger mv diagnoser), skal nu deltage i den almindelige undervisning. Lærerene må så lave differentieret undervisning, således at også disse elever inkluderes. Jeg syntes det er en utrolig dårlig ide. For hvem går det ud over?  De dygtige elever, der i forvejen har få faglige udfordringer når de går i den danske folkeskole.
For år tilbage indførte den borgerlig regering en reform af gymnasiet. Man mente ikke at undervisningen var relevant nok, så nu skulle alle fag være tværfaglige. Man konstruerede et fag man kaldte AT ( i daglige tale kalder vi det, almen tidspilde) der skulle give eleverne nogle meta faglige kompetencer, så som at kunne foretage informationssøgning, skrive synopser, arbejde tværfaglige og kende den naturvidenskabelige, humanistiske og samfundsvidenskabelige metode. Med hvilket formår? Jo eleverne skulle blive bedre studerende. Den reform blev også presset ned over hovedet på underviserne og fjernede timer fra de faglige fag til fordel for AT. Og lærte eleverne så ikke om informationssøgning, tværfaglighed og metoder før hen? Jo da, men det viste man vist ikke på Christiansborg. Spurgte de eksperterne derude på gymnasierne? Jo, et par stykker af dem de vidste ville være positive. Men en stor fejltagelse er faktisk at tro at dem der er kritiske overfor ens forslag, er besværlige og irriterende. For det er rent faktisk de personer der sørger for udviklingen. Det er dem der stiller kritiske spørgsmål, som argumenterer, som henviser til anden vide, det er dem der sørger for udviklingen. Ikke ja sigerne. Desværre er der mange der tror det modsatte
Jeg er bare så træt af politikerene, de fleste. Ikke kun den ene eller den anden fløj. Der er så mange ting de ikke ved, men alligevel sidder de og lovgiver. Om noget de ikke har forstand på? Er ministrere indenfor områder de ikke kender til og udtaler sig imod bedre vidende. Godt nok har de deres embedsfolk, men er det virkelig optimalt at skulle have alt sin viden fra andre?
Er jeg generaliserende, måske. Men jeg syntes simpelthen vi må have en reform af folkestyret på Christiansborg. En reform af det arbejde som folketings politikere skal lave, af ministerierne, af ministerposterne. Hvorfor kan en folkeskolelærer blive miljøminister? (Karen Ellemann), en præst blive miljøminister (Auken), en kandidat i kommunikation fra RUC blive undervisningsminister og en Cand. Pæd blive erhvers- og vækstminister? Ville de blive ansat i ligende stillinger i det private? Det har jeg svært ved at forestille mig.

søndag den 3. marts 2013

Åh hvor dejligt

Nu er det ganske vist. Foråret nærmer sig. Det er ikke kun i vindueskarmen at det pibler frem, nu er det også i haven og i skoven. Sneen er næsten borte og frosten slipper snart sit tag i jorden
Forledes fløj en gåse flok over mig da jeg cyklede på job. I den velkendte V formation. Jeg måtte stoppe op, selvom jeg havde travlt, en gåse flok måtte jeg observere. Sjovt at tænke på at de har deres vejsystem højt over vores.
Snart kommer også tranerne. De lander få steder i Danmark, men super stedet til observation er Hornborga Sjön, et stykke fra Göteborg. Her har vi været et par gange, og her så vi 10000vis af traner. Det er stedet med trane garanti.
Et andet sted er Pulken ved Åhus, på Skånes østkyst. Her er også et udemærket tranested. Dog ikke med traner i samme mængder som ved Hornborga, men turen derhen er også noget kortere. I år tager vi et smut forbi, i påskedagene.
M.h.t blomster, så er det ind til videre kun i stuen at løgplanterne kommer frem, med duft. En dejlig diskret duft.
Jeg er ikke vild med gule blomster, men den sart gule er nu ganske smuk.
Forårets komme, kan virkelig højne ens humør. Det kan rokokoposten også. Jeg ved ikke om du kender denne geniale side, men det er en nyhedsside, fiktive nyheder der tager udgangspunkt i rigtige nyheder. Og de er  virkelig sjove. Senest var der en nyhed om at Venstre har nedlagt sig selv. De er blevet udkonkurreret på borgerlighed "Det sker efter, at Socialdemokraterne har vist sig at være både mere højredrejede og bedre til at gennemføre borgerlig politik end Venstre-folkene" og mon ikke der er et gram af sandhed i denne ellers fiktive nyhed?
Fortsat god søndag til dig der læser med her.

Politikens undervisningspris?

Politiken har for nogle år tilbage opfundet en undervisningspris, der gives til  folkeskolelærere og underviser på ungdomsuddannelserne. Den...