tirsdag den 31. maj 2011

Hjælp- et luksus problem

Jeg står nu med det luksus problem at to steder gerne vil ansætte mig. Det ene sted består jobbet af undervisning af de lidt ældre unge, det kan jo have stor fordele, så som at jeg ikke skal bruge så meget tid på opdragelse. Det andet sted er et almindelig gymnasium ikke så lang fra min bopæl, et noget nedslidt sted men umiddelbart virker kollegaerne utrolig søde (dem jeg har mødt) og så var de meget ivrige for at ansætte mig. Allerede inden samtalens afslutning havde de tilbudt mig stillingen, det har jeg aldrig prøvet før. Jeg var så overrasket at jeg bedte om betænkningstid. Men jeg har altså meget svært ved at bestemme mig.................

søndag den 29. maj 2011

Ferieplaner og nyt job?

Vi har måtte aflyse vores rundrejse i Sydengland, hvilket vi er rigtig kede af. Men min fysioterapeut syntes det er en dårlig ide at jeg skal sidde i en bus igennem længere tid, da det belaster rygsøjlen for meget. Jeg bliver jo nød til at tage hendes ekspert råd seriøst og heldigvis fik vi så brug for vores rejseforsikring som vi har haft i årevis. En utrolig god behandling og en ekspeditionstid på 2 dage var virkelig dejligt. Man høre jo altid de mest forfærdelig historier om forsikringsselskaber og deres mangel på velvillighed når det gælder udbetaling af erstatning. Men vi har faktisk aldrig haft problemer med vores, heller ikke dengang vi havde Topdanmark.
Vi har i stedet booket en tur med Oslo færgen, vi fik aldrig set Munch museet da vi var deroppe sidst. Tyve havde fjernet to malerier fra udstillingen og hele museet var desværre lukket. Denne gang har vi to dage i Oslo og har egentlig kun Munch museet og operaen på programmet. Men mon ikke vi skal gense Vigeland parken for at se de smukke værker af Gustav Vigeland.


Sker der noget med ryggen igen kan jeg heldigvis ligge i en seng på færgen og blive transporteret hjem. Men jeg krydser fingre for at alt går godt:)
Senere på sommeren er planen at tage til Göteborg et par dage. Her mangler vi også nogle små ting, f.eks deres botaniske have som var under renovering da vi var der sidst, og så kunstmuseet. Nu må vi se hvordan det går med ryggen til den tid.
Som nogle  måske ved,  bestemte jeg mig for at søge nyt job. Ledelsen på mit gymnasium er desværre gået fra en demokratisk ledelse til det man kan man betegne som enerådig. Og det er ærgerligt for det ødelægger arbejdsmoralen på en ellers dejlig arbejdsplads. 11 af mine kollegaer har sagt op siden juni sidste år og jeg vil gerne være den 12. Desværre kom min diskusprolaps i vejen for jobsøgningen, men nu hvor det går bedre kontaktede jeg et gymnasium som var kendt for sine gode arbejdsvilkår. Vi aftalte en jobsamtale og resultatet er at de meget gerne vil se om der er plads til mig. Det afgøres af antal elever og hold, men jeg krydser fingre og afventer svar i den kommende uge.
Vores gamle kat (fede) er som genopstået fra de døde. Ja vi troede jo at den døde på vores stuegulv for 2 uger siden, men nu er den lige så fræk som den altid har været. For 4 dage siden kom den med en solsorte unge i munden..................................nu vil jeg spare jer for de ukvemsord katten fik med på vejen. Men der blev råbt højt. Nu havde vi i dagevis beskyttet solsorte ungerne der rendte rundt i haven, mod skaderne. Og hvad sker der så. Så tager den fede en af dem. Ja katte er dejlige, men det med fuglefangeriet er bare for meget. Jeg har slet ikke tal på hvor mange små fugle vi har reddet fra Wurstens gab.
Nå men to af solsortens unger er levedygtige og ingen blev taget af skaderne, så det er jo positivt. Musvit ungerne i kamera kassen er også fløjet, 6 stks, alle levedygtige. Dejligt.
Ovenstående fotos er taget en aften, efter en omgang regn og torden, pludselig stod himlen i flammer, et meget smukt syn der hurtig forsvandt.
Fortsat god søndag til dig der læser med her. 

torsdag den 19. maj 2011

Det tager lang tid

at få en syren til at blomstre, næste 10 år.
Da vi flyttede ind i huset for snart 10 år siden manglede haven en masse planter. Så jeg købt og købte og plantede og plantede. En af planterne var en syren, en super smuk en med dyb lilla blomster. Ja det stod der at den ville få. Ikke at jeg så noget til dem de næste 9 år. Men tålmodighed betaler sig, så nu er der kommet en blomst på den, den dufter utroligt dejligt og jeg er bare glad for at den overlevede.
Med til historien hører jo også at den er blevet flyttet et par gange. De første par år stod den ved terrassen tæt på skuret, hvilke den ikke rigtig brød sig om. Næsten ingen blade og slet ingen blomster. Så flyttede jeg den til baghaven, til varm og tør jord. Det passede den heller ikke og den var næsten ved at gå ud, da jeg lige ville give flytteriet en sidste chance. Så sidste forår plantede jeg den op mod naboens hegn i god muld jord. Stadig ingen blomstring, så gode råd var dyre. Det var nu eller aldrig. Jeg beskar de omkring liggende buske med rund hånd, så syrenen kunne få sol og vandende og gav gødning og i år har jeg så set den første blomst, jeg var nærmest ved at få et chok da jeg opdagede den. Lidt lige som da jeg så det første æble på vores æbletræ, det fyldte mig med lykke. Og for en ikke have interesseret kan det måske syntes af meget, over en blomst eller et æble. Men det er da dejligt at der ikke skal så meget til at glæde en.
Pæonerne er langt fremme, jeg nænner dog ikke at plukke af mine egne, så jeg har snydt og købt nogle fra min blomsterhandler.
Akelejerne blomstre så fint, det er virkelig en dejligt forårs blomst som jeg har i forskellige udgaver.
Solsorten har unger i min clematis, lige ved køkken vinduet. Måske er dens strategi alligevel ikke så usmart. For skaderne tør ikke komme så tæt på huset og vi kan se hvad der foregår når vi render rundt og kokkerere. Og skræpper solsorten op, ja så er vi jo på pletten.
Musvitten i kamera kassen har stadig 6 unger, de er blevet store og har fået fjer og øjne. Musvit mor og far flyver frem og tilbage i pendulfart. De små er virkelig sultne.

Vores terrassefliser er fra 1964, de har holdt godt, men nu er de ikke pæne mere og det der engang var en plan terrasse med fald væk fra huset, er blevet en meget ujævn terrasse med fald alle mulige steder. Nu skal den skiftes. Vi har overvejet det før og indhentet tilbud, men jeg bliver altså så nærig og syntes det er alt for dyrt. Denne gang har vi fået 2 tilbud. Der var 15000krs forskel, på det samme stykke arbejde. Lyder det ikke vanvittigt?
Jeg vil slutte af med noget positivt. Jeg er næsten færdig med Dalbys "mit haveliv", en moppedreng af en bog. MEN hvor er det dog dejligt at læse om de mange planter og Clauses rejser til f.eks England og Holland. Om hans ophold på Bed & Breakfast steder, hvor haven er den store attraktion. Det har virkelig været en fornøjelse. Skrevet i den sædvanlig positive og smittende ånd som Hr Dalby er så god til. Glæder mig til næste bog om pæonerne. Den har jeg skimtet lidt i, men den skal selvfølgelig også læses grundigt.

søndag den 15. maj 2011

Afternoon tea

blev serveret i dag. En af veninderne kom på besøg og jeg havde lavet muffins (nødde/kaffe og rabarber), cucumber sandwich, lakse sandwich, scones, lemon curd og te fra Tante T.

Jeg elsker simpelthen "blue lady" som er en Earl Grey tilsat kornblomst og Rooibus vanilje. Og heldigvis syntes min veninde også godt om dem. Gemalen ville også gerne deltage, så der var dækket op til tre.
Kaffe/valnødde muffins med glasur
Nu har jeg fortalt om mit stel i andre indlæg, men jeg gør det gerne igen. Det er selvfølgelig fra England, fra Burleigh Pottery  og hedder Asiatic Pheasents. Og jeg lyver ikke, kager og te smager bedre når de er serveret på dette stel. Kageopsatsen er ikke den "rigtige", den passer ikke til resten af serien, så jeg må ønske mig den helt rette til jul.
Medens vi sad og hyggede kom vores gamle kat (fede) lige pludselig humpende ind i stuen, tydeligvis var noget helt galt, den kunne knapt gå og næsten ikke trække vejret. Den faldt om og savlede, men humpede videre ud i bryggerset hvor den faldt om. Vi troede den døde foran os, da den pludselig lå helt flad, med bagbenene ud til hver side. Og medens vi famlede rundt efter en adresse på en dyrelæge døgnvagt, fik den det noget værre.
Efter lang tids søgen fandt vi Københavns Dyrehospital som anbefalede at vi straks kom med katten.
Gemalen kørte afsted og jeg tog afsked med vores gamle dejlige kat. Troede ikke at jeg skulle se den igen. Men selvom dyrelægen mente at den havde fået en blodprop, fik den det faktisk meget hurtigt bedre. Allerede før Gemalen kom ind til konsultationen livede den gevaldigt op. Men nu er den så indlagt til observation, har fået taget blodprøver og skal så nok have blodfortyndende. Vi venter på opkald med nyt. Krydser fingre for en god nyhed, vi gider altså ikke miste flere katte i år.............
Her er dog et billede af en lille, meget rask kat.
charme, selvtillid og lækkert pels=Vigga
Opdatering 17.5: ingen blodprop, muligvis en hjerneblødning. Dyrelægen var ikke helt sikker,  den får antibiotika da der desuden var tegn på infektion. Nu er alt normalt igen. Den virker sund og rask?

onsdag den 11. maj 2011

Hvad betyder mad kvaliteten?

Jeg har netop set endnu et afsnit af genudsendelsen "Smag på Norden".
Denne gang handlede om korn, korn kvalitet, øl og kartofler.  Claus Meyer er vært og jeg må indrømme at jeg er en stor fan. Han arbejder utrættelig på at udbrede den gode smag til os alle.
I afsnittet "smukt og svævende" fortæller han om korn og bageprocessen. Jeg elsker jo at bage, så jeg regnede med at lære noget nyt. Og selvom det ikke var nyt, så var det det alligevel. Jeg hørte ordentlig efter, for første gang. Når man bager brød er kvaliteten af kornet selvfølgelig vigtigt, ja det var jeg klar over. Men vidste du at man, i meget hvedemel simpelthen fjerner vitaminer og mineraler?, Skal og kimdelen fjernes normalt også. Og det er netop her at det "sunde" findes. Og når man ælter dejen er det uhyre vigtigt at man ælter godt nok. Det kan man læse meget mere om i Meyers bog "Meyers bageri" som jeg virkelig kan anbefale. Her gennemgås også korn og kornkvalitet, hævetid, surdej og æltning. Mine sidste mange brød har jeg lavet efter en af bogens opskrifter og ved at ælte dem godt opnår jeg en super konsistens, et dejligt fugtigt brød og en utrolig god smag. Meget bedre end den jeg havde i mine brød, før jeg så "lyset". Prøv det, jeg tror du vil bliver overrasket over forskellen, jeg gjorde.
Jeg kan også anbefale at se afsnit 6 af Smag på Norden på DR´s hjemmeside. Det er et spændende afsnit, så spændende at jeg har set det flere gange. Det kunne jo være at der var detaljer jeg havde gået glip af.
Nyt fra haven: Solsorten har unger i min clematis. Et lidt udsat sted syntes jeg nu nok og ønskede at fru solsort havde tænkt sig lidt mere om, inden hun lagede sine æg. Musvitten i "tv-kassen" har fået 6 unger, de er vel 1-1½ uge gamle og har stadig ikke fået øjne. Vi lurer ind i mellem, ikke så meget som sidste år. Vi har jo set det hele før, men det er nu fascinerende at kunne følge livets gang i reden.

søndag den 8. maj 2011

Så er der plantet

kartofler i sække. Senna og Bintje. Sidstnævnte er en gammel sort, dyrket i Danmark igennem mange år. Gemalens far dyrkede dem på gården i Sønderjylland, så han glæder sig til at høste dem. Senna er en nyere sort og har gode resistens egenskaber overfor kartoflernes fjender, f.eks Skurv og rust. Normalt dyrker vi kun Sava kartofler som er den mest dyrkede i Danmark, men det er da altid godt at prøve noget nyt.
Gemalen laver pt alt det grove i haven. Jeg holder mig til ompotning og lidt let lugning. Mere tør jeg simpelthen ikke gøre, jeg er rædselslagende for at ryggen skal "knække" igen.
Tomaterne fik vi også klaret, de står på terrassen, nogle i drivhuset og andre i huset. Det er dem jeg selv har sået, de er ikke komme så langt som de købte. Men forhåbentlig vokser de rigtig godt i denne tid, så også de kan komme udenfor.
Blomstertræerne blomstre så smukt. Vores paradisæbletræ har sådan nogle smukke mørkerøde blomster og æbletræerne står med smukke hvide af slagsen.


Paradisæble
Filipa æbletræ
I fredags var jeg var på arbejdet for første gang siden påske. Det var rigtig dejligt, alle var så glade for at jeg havde fået det bedre, selv eleverne havde savnet mig. Og det er jo skønt. I næste uge er jeg på nedsat tid, det er nok ikke verdens bedste ide at starte hårdt op igen, efter sådan en omgang. Herefter starter eksamen hvor meget af arbejdet er hjemmefra. Men det er dejligt at være tilbage igen.
Jeg har fået mig en del havebøger. Nogle har jeg læst, andre blot kigget lidt i. Men jeg syntes rigtig godt om
Claus Dalbys-Bonderoser og Pæoner. Der er mange timers spændende læsning og et utal af utrolig smukke fotos.
Ghitas roser blev læst utrolig hurtig. Det er en bog om Ghita Nørbys have med exceptionelt mange roser, en af mine absolut yndlings blomster.
Til sidst er der lige 2 engelske bøger jeg må nævne, nemlig Take Chelsea home og Dream gardens. Begge fås fra Amazon.co.uk og er alle pengene værd. Jeg elsker bare smukke billeder af haver og så er der så mange spændende ting og sager på The Chelsea Flower Show (som jeg var så heldig at kunne besøge for nogle år tilbage) som man jo ikke helt kan huske når man kommer hjem derfra. Det hjælper bogen en med at kunne. Måske skal man bare lade være med at købe sådanne bøger. Det vækker jo en længsel om gensyn i en.
God søndag til dig der læser med her.

Politikens undervisningspris?

Politiken har for nogle år tilbage opfundet en undervisningspris, der gives til  folkeskolelærere og underviser på ungdomsuddannelserne. Den...