søndag den 30. januar 2011

Der er liv derude

 selvom der var -9 grader i nat og rimfrost her til morgen.
 Julerosen er klar til de næste dages tøvejr, så stikker den måske hovedet lidt længere frem.
Har netop siddet og læst flere af mine elevers Studieretningsprojekter også kaldet SRP. Her vælger eleverne i 3g, to fag hvori de skal skrive en skriftlig opgave ud fra et opgaveoplæg. De vælger altså selv fag og emne og skal igennem opgaven demonstrere faglig fordybelse og formidlings evne. Det er nogle elever rigtig gode til, andre knapt så gode. Og så er der dem der vælger at skrive af fra en netside eller en bog. Elever der igennem 3 år i gymnasiet ikke har lært at skrive en ordentlig opgave, eller som måske nok har lært det, men som ikke formår at skrive en sådan opgave.
To af de opgaver jeg netop har læst er skrevet af elever der simpelthen ikke formår at skrive en sådan opgave. Den ene læner sig så kraftig op af en bog, at hendes opgave vel næppe kan betegnes som selvstændig, den anden skriver 8 sider hvor af 35% er direkte afskrift.
Den eneste form for afskrift jeg kan tjekke er afskrift fra skrevet materiale, på nettet eller i bøger. Har en anden person skrevet opgaven, ja så er det umuligt for mig og censor at opdage dette. Det betyder at den elev der skriver af fra kilder jeg kan dokumentere får en lav karakter, medens eleven der f.eks får mor eller far til at skrive opgaven, får en høj karakter. Selvom jeg har en mistanke om snyd kan jeg jo ikke bevise det.
Begge elever kan i princippet have samme faglige niveau, den ene er bare lidt "smartere" end den anden.
Heldigvis er det få elever der vælger afskrift metoden, og det er virkelig en fornøjelse at læse opgaver, hvor man kan se det enorme fremskridt der er sket siden de startede i 1g.
Fortsat god søndag.

søndag den 16. januar 2011

En lille punker


fandt sin vej til vores baghave. Der er nemlig en masse lækkert fuglemad i foderhusene.

Egern kaldes også Sciurus vulgaris, hvis man er til det latinske. Klasse: Pattedyr, orden:gnaver. Og lige netop sidstnævnte kan man tydelig se når man observerer dens tænder, som ligner dem mine hamster havde.

Punkerfrisuren, de lange hår på ørerene, har den kun om vinteren.
I Danmark kan egernets farve varierer mellem rød, mørkebrun eller sort. Den røde farve er den mest normale. Den er 19-24cm lang og vejer under 450g. På Bornholm findes en underart der er 25% mindre. Den lever det meste af sit liv i træerne og netop derfor ser vi den ikke så meget mere i vores have. Ja der er træer nok i vores have, men de fleste naboer har fældet deres. Men her i den strenge vinter har et af disse smukke dyr alligevel fundet vej til os. Når der ikke er så mange træer, ja så kan raftehegn også bruges.

fredag den 14. januar 2011

Tåge

Da jeg cyklede hjem fra arbejde var Damhussøen indhyldet i  tåge.

Der er nu noget smukt ved en sådan tåge.
Hvad mon gemmer sig derude?
Svanerne havde sat sig midt på cykelstien, det passede dem meget dårligt at jeg skulle forbi. Så jeg blev hvæset af. Sådan kan det gå.
I morgen, lørdag starter den store vinterfugletælling 2011, måske har du også lyst til at deltage?
God weekend til dig der læser med her.

onsdag den 12. januar 2011

Har de for travlt eller kan de blot ikke stave?

Indrømmet, jeg er ikke verdens bedste til stavning, MEN alligevel har jeg lagt mærket til de mange stavefejl der er i tekstningen på TV2.
I går var en af historierne, at privatlæger lader klienter med privat sygeforsikring komme først i køen. Her havde man et interview med Bertel Haarder og tekstningen over Hr Haarder lød nogenlunde således "man må ikke spring køen over.......". Har man så travlt på TV2 at man ikke tjekker stavefejl? Eller er det fordi kravene til dansk kundskaberne ikke er høje nok? Fra skolen side? fra TV2´s side?

Jeg observerer blot, at mine gymnasieelever er meget dårlige til at stave. Får jeg en mail fra en elev starter denne altid med "Hey". Ikke f.eks staves "ikk" , ja der er en tendens til at stave ord som de udtales. Og her kan man jo gå meget galt i byen. 
Forklarer jeg elever at det kan trække en del ned , i karakteren, hvis det sproglige i et opgave ikke er i orden, ja så er de altid meget overrasket. Men det er faktisk ret svært at læse en biologi eller kemirapport hvis der er mange stavefejl. Nogle gange skal man gætte sig til hvilket ord der skulle stå skrevet, andre gange er det hele sætninger der er sammensat forkert.
Nedenstående er (desværre) eksempler på hvordan elever kan konstruere sætninger som kan være vanskelige at forstå.
"Jeg kan ikke bestemme hastighedskonstant, hvilket jeg har svært med at lave graf"
"Som set på billedet har vi de grønne blade som bliver plukket (rent håndarbejde) hvert evigt eneste blad hvor man efter tager en tyk snor og køre snoren ind i midten på bladet og fylder og fylder med blade end til der ikke kan være flere. Så hænger man det i en lang, lang periode, fra når bladet er grønt til og med det er brunt og helt udtørret. Så kvaser man det og ruller det. Så har man fremstillingen af en cigaret, og selvfølgelig også opskriften på en tidligere dommedag".
Jeg kender ikke meget til krav og undervisningen af eleverne i folkeskolen, observerer blot at andele af gymnasieelever, der ikke kan begå sig i det danske sprog, er stigende. Igen, jeg er ikke selv ekspert på området, men syntes at erindre, at vi brugte meget tid på f.eks stavning på min folkeskole. Så jeg kan ikke bebrejde mine lærere fra dengang, at jeg ikke er helt godt til at stave visse ord.
Men er kravene til eleverne blevet ringere? Ja, faktum er at det ikke er obligatorisk at gå til skriftlig dansk i 3g på gymnasierne mere. Selvom jeg ikke underviser i dansk, syntes dette jo helt ude i skoven. Før, endnu en rettelse til gymnasiereformen, skulle alle 3gere op i alle deres A-fag skriftligt. Det skal de ikke mere. Det afgøres ved lodtrækning.
Jeg vil afslutte med en rigtig dejlig oplevelse. For år tilbage havde jeg en ekstrem ordblind elev. Hun var helt elendig til at stave og det var næsten umuligt at læse hendes opgaver. Ordblinde får altid en speciel computer stillet til rådighed, med specielle hjælpeprogrammer der gør det meget nemmere at stave. Men den blev åbenbart ikke brugt flittigt nok. På et tidspunkt var hendes karakterer så lave at hun som minimum skulle gå 1g om. Men efter mange og lange samtaler med hende skete der en markant holdnings ændring. Hun ville simpelthen have en studentereksamen og de næste 2 år knoklede hun, brugte sin special computer, familie og venner til at få rettet op på de manglende dansk kundskaber. Hver gang hun skulle aflevere en opgave, ja så brugte hun nok 4 gange så lang tid som de andre elever. Alt blev tjekket igennem for fejl. Og det sproglige blev gradvis bedre. Til de skriftlige studentereksamener kunne hun så høste en masse 10-taller. 
Hvor der er en vilje er der også en vej og det er sådanne elever man aldrig glemmer.

lørdag den 1. januar 2011

En overset genre

Nytårsaften går vi altid i teateret og der efter ud at spise. I år var ingen undtagelse. Vi var på Det Kongelige Teater til Nytårskoncert og i år var temaet filmmusik. Lige umiddelbart syntes jeg det lød noget kedeligt, men det var faktisk rigtig festligt og sjovt at høre et helt klassisk orkester spille teamet fra f.eks Star Wars (som vi elsker her i huset) og Out of Africa. Og hvor er sidstnævnte musik dog smuk. Indledningsvis minder det om soundtracket fra filmen "Born Free", den virkelige historie om den forældreløse løven Elsa der opvokser hos Adams familien. Den film, og specielt dens soundtrack kan virkelig bringe tårer frem i mine øjne. Begge soundtrack er skrevet af den samme komponist, John Barry.
Begge stykker er meget klassisk smukke, men jeg læste til min store overraskelse, at Barry også er kendt for musikken til James Bond filmene samt "De uheldige helte" , en lidt anden boldgade.
Et andet meget smukt musik stykke er Spartacus Adagio af Khachaturian. Oprindelig skrevet til en ballet men siden brugt som intromusik til Tv-serien "Onedin linien", som jeg sad og så på Svensk TV i 70erne. Dengang syntes jeg også at stykket var så smukt, men havde besvær med at finde komponistens navn. Det var før internet tiderne, i dag googler jeg bare seriens navn og vupti, alt hvad jeg ønskede af informationer, videoer mv dukker frem på skærmen.
Nytårskoncerten fik mig til at tænke på, den overflod af smuk musik der er i de film vi ser. Men det er sjældent noget man høre udenfor biografens mørke. Jeg har vist 2-3 soundtrack blandt mine cder, den eneste jeg lige kan huske er Grease, men heldigvis kan man høre det i radioen. Musik som den John Barry skrev til Out og Africa og Born free, understøtter filmene på en utrolig smuk måde, uden disse smukke musikstykker kunne ens "fornemmelse" for filmen måske havde været helt anderledes.
En anden stor Soundtrack "kunstner" er John Williams, som f.eks Steven Spielberg er meget glad for. Han har skrevet musikken til Schindlers liste, Jurassic Park og Star Wars. Og selvfølgelig Indiana Jones.
Men han har også skrevet den meget smukke musik til Memoirs of a geisha
Nu kom jeg helt bort fra selve nytårs koncerten, men den var rigtig spændende og festlig og endte med at vi alle sang "vær velkommen...". Herefter drog gemalen og jeg videre til middag på Peder Oxe, hvor der var pyntet fint op. Her fik vi en lækker nytårsmenu før vi drog ud til min far og skød nytåret ind med ham.
Håber også at du havde en god nytårsaften.

Politikens undervisningspris?

Politiken har for nogle år tilbage opfundet en undervisningspris, der gives til  folkeskolelærere og underviser på ungdomsuddannelserne. Den...