tirsdag den 28. oktober 2008

fliser

Læste et indlæg af Peter Olesen i et boligblad. Han undrede sig over hvorfor flere og flere haveejere flisebelægger hele deres forhave og benytter den til opbevaring af biler, campingvogne, trailere osv.
Jeg har tænkt det samme.
Her på vejen slår den tendens (desværre) også igennem. Værst er det hos genboen, der stort set har flisebelagt hele haven. Jeg tror ikke der findes en eneste plante på hans grund. Hækken fjernede han i år og opsatte nogle billige læhegn istedet for. Han har to biler stående, en campingvogn, en trailer, nogle store skraldespande osv. Smukt er det ikke. Og jeg undre mig tit over hvorfor man bor i hus når man egentlig ikke ønsker den tilhørende have. Givetvis fordi man tror at planter er forbundet med en masse have arbejde. Og selvfølgelig er der noget arbejde, men absolut ikke meget. Søren Ryge havde fat i samme emne i en af hans udseendelser. Han var rundt for at se på haver i et nyt villakvarter ved Århus. Han undrede sig over at folk rask væk betaler mange millioner for deres hus, men helst ikke vil ofre særlig mange penge på deres have. Mange af de haver han besøgte var med den nye trend, granit landskab. Det består i at det meste af f.eks forhaven er overhældt med granitsten og i dette landskab er nogle større granitsten så placeret, muligvis pga en skulpturel virkning? Hvem ved. Kønt er det bare ikke!
Ja giv mig en dejlig have med stauder og buske og træer. Ikke nok med at det er smukt at se på, så er grøn også en afstressende farve (har jeg læst). Og så er der et herligt fugle og dyreliv!

fredag den 24. oktober 2008

Kiin Kiin og smagssanserne


I går var vi ude og spise thailandsk på restaurant Kiin Kiin, Gulbergsgade på Nørrebro.
Det var en oplevelse af de helt store. Restauranten ligger på et hjørne, (iflg ejeren var stedet en tidligere hashbule) med udsigt til den smukke jødiske kirkegård. Restauranten er smukt indrettet, meget enkelt, med smukke håndflettet borde og stole. Noget af stellet var blå palmette (med udsnit fra det musselmalet stel fra Royal Copenhagen og et af mine nye "must have") og det tog sig ganske utrolig smukt ud, andet var designet af Ditte Fischer og Annemette kissow. Fælles var, det enkle og smukke.
Menuen stod på:
Ristede lotusrødder med limeblade, sojaristede cashews, flæskesvær tapioka med tørrede reje,
blæksprutte panko, thailandske fiskekager, satay på gris med jordnødder, sprøde risnudler,
Suppe baseret på skalddyr og ingefær, dimsum tapioka og thailandsk surkål,
Frossen grøn karry med hjertemuslinger og aspargestang, salat med sprød hornfisk og orkideer,
Pad Thai med tamarin og bønnespirer, stegte ris med oksehaler og sur søde løg,
Letsprængt due med soya og honning, vilde svampe,
Passionsfrugt og kumquats, jordnødder med ingefær og saltede kokos, banankage med dåsemælk.
Hold da op en liste. Heldigvis var portionerne ikke så store, det var smagsoplevelsen det drejede sig om. Og vores smagssanser blev virkelig udfordret. Det var næsten mulig at smage alle madens ingredienser og mæthedsfornemmelsen gik ikke på en fuld mave, men på sanserne. Både de visuelle og "flavour" sansen. Flavour er den kombinerede mund, smage, duftesans, mange mener at det er umuligt at adskille de tre.
Den tilhørende vin var en tysk Riesling. Gemalen og jeg er meget store fans af tyske Risling vine og var meget begejstret for restaurantens store udvalg af netop denne vintype. Det ses meget sjældnt på danske restauranter, som åbenbart tror at tysk hvidvin er synonym med Liebfraumilch elller Piesporter (de der søde discount vine man kan købe i ethvert supermarked).
Betjeningen bestod næsten kun af "asiatisk" udseende mænd, klædt i smukt klassiskt sort tøj. Vores tjener var ligeledes af asiatisk afstamning, men i løbet af aftenen kom det frem af han var fra Haderslev (min mand er også fra sønderjylland) og så slog både gemalen og tjeneren om til sønderjysk. Pudsig oplevelse.
Jeg tror ikke vi har oplevet en bedre betjening end den vi fik på Kiin Kiin torsdag aften. Meget korrekt, afslappet og utrolig professionel.
Alt ialt var besøget en kæmpe oplevelse, der dog kræver den stor pengepung. Men når gemalen får ekstra i lønposen syntes han at det er fint at give penge ud til "livsnyder" formål. Og det må man sige at besøg var.

søndag den 19. oktober 2008

Skulptur kunst

I Berlin ligger der et meget spændende museum på Museum Insel. Bode Museum. Her finder man utrolig flotte træskulpturer fra forskellige tidsperioder. En af mestrene bag disse skulpture var Tilman Riemenschneider, som levede fra 1460 til 1531.
Det var noget af det mest fantastiske kunst jeg har set længe. Den detaljerigdom som figurene besidder er meget imponerende. Og tænk det hele er udskåret i træ og derefter malet.
Jeg blev fuldstændigt forblændet af disse smukke skulpture og fik ikke set resten af museet. Jeg fik i stedet taget rigtig mange billeder. Det var ikke nok at se dem "in natura", jeg måtte have minder af disse fantastiske kunstskatte med hjem.
Måske bliver man mest begejstret for noget, når man ingen forventninger har til det man skal se. Jeg var ikke helt klar over hvad Bode Museet viste (min mand var guiden den dag) og måske derfor var min glæde så meget større.
Noget lignende skete da vi var i Budapest og opdagede keramikkunstneren Margit Kovacs. Hun laver de mest fantastiske keramik figurer og selvom jeg ikke er helt vild med keramikkunst ville jeg nu gerne eje et af hendes værker.

torsdag den 16. oktober 2008

Sensommer i Berlin







Vel hjemkommen fra 4 feriedage i Berlin hvor man intet mærkede til oktober måned. Solen skinnede et par af dagene og det var op mod 20 grader. Hotellet var fantastiskt (kan anbefales). Gåafstand til stor set alle seværdigheder og lige ved floden Spree.
Jeg var i Berlin for første gang nogle måneder før murens fald, igen for 7 år siden og så nu. Der er virkelig sket meget og de er stadig igang med at bygger overalt. Museums Insel står først rigtig færdig i 2015, men Norman Fosters Reichtag er nu også alle pengene værd (ja ok, der er faktisk gratis adgang).
I nærheden af Berliner Dom er man i gang med at rive nogle bygninger ned. På den grund stod i gamle dage Berliner slottet og det er nu planen at genopfører dette. Kæmpe projekt.
Vi vandrede rundt i byen og nød vejret, hinanden, museerne og udsigten. Efter sigende skulle Berlin have mere end 250 museer. Mange er dog ganske små, men skulle jeg vælge et ville det være Museum Berggruen, hvor de havde rigtig mange Picasso malerier.
Frokosten blev indtaget på en af de utallige restauranter/cafeer, en del af disse ligger langs floden. Det var ganske vidunderligt at sidde og spise lækker frokost med udsigt til gamle historiske bygninger, vand og en blå himmel.
Berlin har selvfølgelig alle former for spisesteder, men rigtig tyske restauranter (som ikke kun er for turister) er svære at opdrive. Men det lykkedes sidste aften, en Bier-spezialiteten restaurant, Schwarzer Abt. Alt hjemmelavet også øllet samt brændevinen. Utrolig velsmagende rustik tysk øl mad, rigtig lækkert.

fredag den 10. oktober 2008

Efterårsferie

Ih hvor fantastiskt! Her i huset har vi efterårsferie og skal et smut til Berlin en af dagene.
Dmi lover fint vejr, helt op til 19 grader. Vi har følgende på programmet:
Sachsenhausen, Rigsdagenbygningen hvor Norman Foster har lavet sin flotte glaskuppel, Museumsinsel, Zitadellet osv. Vi har været i Berlin før, men det er jo en kæmpe by der har undergået en meget stor omvæltning indenfor de sidste 10 år. Men vi glæder os til at se den igen.

Æbler



For nogle uger siden fandt vi frem til en æbleplantage her i nærheden. Vi har tit været på sådanne i Skåne men dejligt at der ligger en så tæt på os.
Der var lange rækker af forskellige æble sorter, f.eks Elstar, Belle de Boskoop, Aroma, Cox orange-Ingemarie og Gråsten. 20 kr for 2 kg hvis man plukkede selv, det er en ok pris. Og æblerne smagte helt fantastiskt, selvom de ikke er økologiske.
Mange børnefamilier havde fundet vejen derud og gik og hyggede sig med at plukke æbler. Og så kan man jo spise en del medens man plukker. Lege- og barnevogne er handy at have med. Her kan man have mange spande med æbler, hvis man ikke gider slæbe dem i hånden.
Om sommeren sælger de helt friske jordbær og hindbær, det har vi til gode. Men vi glæder os allerede.

søndag den 5. oktober 2008

Hairspray

Jeg må overgive mig. Den nyeste version af John Waters hairspray er rigtig underholdende og med god musik. Min livret er bestemt ikke musicals, men ligsom jeg elsker Grease pga den gode musik og humoren, ja så er jeg blevet vild med hairspray. Her er de gode "negerne" (som de omtales i filmen) og de overvægtige.
Filmen er meget tro mod den originale, heldigvis er musikken dog opdateret noget og nogle af de originale skuespiller er også med. Ricki Lake ses kort i rollen som en talentspejder. Hun var Tracy Turnblad i den originale.
John Travolta som Tracys mor blev originalt spillet af Divine. Hr Travolta gør det faktiskt rigtig godt i rollen som svært overvægtig kvinde. Michelle Pheiffer er skøn som den onde ex-Miss Baltimore. Alle skuespillerne synger faktisk ganske godt.

Filmen er ganske politisk ukorrekt og Citatet "gid hver dag var negerdag" er ikke det eneste perle eksempel. En hel sang er dedikeret til den overvægtige Tracy "Tracy, jeg er din ligemeget hvor meget du vejer".

Se den endelig!

fredag den 3. oktober 2008

Bifrost

Åh jeg var bare helt vild med Bifrost (i mine unge dage). Specielt sangen Maria (som jeg dog ikke kan finde på youtube). Egentlig syntes jeg stadig det lyder rigig godt. Min husbond deler ikke min begejstring. Måske gør andre blogger det?

Opdragelse

Så i dag et afsnit af Dr. Phil. Ja det er amerikansk tv så det batter, men han havde en familie i studiet der bedte om hjælp til at håndtere sønnen. Sønnen var meget uforskammet (en underdrivelse) over for sine forældre og de kunne slet ikke kommunikere med hinanden. Gravede man dybere, sås det at moderen nok ikke havde være særlig heldig med opdragelsen af sønnen. Måske havde hendes forældre heller ikke været gode til at håndtere deres børn. Sådanne ting går jo ofte i arv. Og hvor lærer man egentlig hvordan børn skal opdrages?
Læser det i bøger? Får det fortalt af venner og bekendte, eller gentager man de samme mønstre som ens forældre?
Mine forældre har helt sikkert opdraget mig og min søster ud fra de grund regler som de selv blev opdraget med. Gammeldags, men dengang (i slut 60erne) var der ikke så meget fokus på opdragelse som der er i dag. Og de har sikkert ment at de gjorde deres bedste. Det gør de fleste forældre sikkert. At det så kan gå galt, ja det giver jo sig selv. Det er jo mennesker man har med at gøre.

Politikens undervisningspris?

Politiken har for nogle år tilbage opfundet en undervisningspris, der gives til  folkeskolelærere og underviser på ungdomsuddannelserne. Den...